https://www.npo.nl/focus/29-03-2018/VPWON_1283740

4 REACTIES

 1. Deze generation IV molten salt reactors zijn feitelijk al weer verouderd:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_reactor#Reactor_types

  Een betere reactor is de thorium pebble-bed (bolletjes) reactor:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Pebble-bed_reactor
  Deze is “inherently safe” en kan bij het uitvallen van de koeling dus geen meltdown krijgen waarbij er radioactief materiaal in de omgeving vrijkomt á la Chernobyl.

  Overigens is het brandstofrendement van de conventionele (klassieke) pressurized water reactor van Westinghouse zeer slecht (ca. 1 %). Daardoor hebben we nog maar voor ca. 50 jaar uranium voor deze reactoren in de wereld.

  In de jaren 70 was daar al een oplossing voor, n.l. de snelle kweekreactor die een primaire koeling van vloeibaar natrium gebruikte á la de Franse Superphénix en de nooit in gebruik genomen snelle kweekreactor in het Duitse Kalkar. Het brandstofrendement is 6x zo hoog. We zouden dan 300 jaar toe kunnen met onze uranium voorraden.

  NL zakenman Vander Most heeft er nu een pretpark van gemaakt. Hoe dom kunnen mensen zijn…

  =======================

  “Thorium is three times as abundant as uranium. It is as abundant as tin. The energy density of thorium is utterly remarkable. You can hold your lifetime’s energy supply in a small sphere of thorium no larger than a marble.”

  ~ Kirk Sorenson (nucleair technoloog)

 2. Bijzonder mooi onderwerp, met veel belang voor de toekomst van de mensheid, bedankt hier voor, ook de toelichting van Peter de Jong is belangwekkent !

Comments are closed.