De kruisraketten vliegen weer vrolijk door de lucht. Minder dan een jaar geleden, op 7 april 2017 was de vorige strafexpeditie. Ook vanwege een vermeende gifgasaanval die Assad zou hebben ondernomen. Zonder overtuigend bewijs stoken Engeland, Frankrijk en Amerika het vuur in het Midden Oosten nog verder op.

We kennen allemaal het verdrag van Versailles dat na de eerste wereldoorlog de kiem legde voor de tweede wereldoorlog. Weinigen hebben echter ooit gehoord van de conferentie van San Remo of het verdrag van Sèvres. Deze verdragen hebben de kiem gelegd voor de huidige problemen in het nabije oosten. Een eeuw later wordt de regio nog steeds door conflicten verscheurd. En claimen de landen die toen de bron van de huidige ellende hebben geschapen, dat ze de bevolking van Syrië wel moeten beschermen met een vlucht kruisraketten.

Als het onderzoek naar de chemische aanval doorgaat zal het nooit de onderste steen boven krijgen. Het behoort immers tot de mogelijkheden dat de rebellen in de jaren lange oorlog chemische wapens van Assad in handen hebben gekregen. Zo stelt deze bron:

Within a day, the combined jihadi forces had broken through the lines of the Syrian Army. Shortly after, Regiment 111 was fully under jihadi control. They found large stocks of weapons, ammunition and, to their surprise, chemical agents. They were, according to Abu Ahmad, mainly barrels filled with chlorine, sarin, and mustard gas. What followed was the distribution of the war spoils. Everybody took some ammunition and weapons. But only the Nusra Front seized the chemical weapons. Abu Ahmad watched as the al Qaeda affiliate called in 10 large cargo trucks, loaded 15 containers with chlorine and sarin gas, and drove them away to an unknown destination. He did not see what happened to the mustard gas.

Aangezien het zeker mogelijk is dat er chemische wapens in handen van rebellen zijn gevallen zal een onderzoeksmissie wel kunnen vast stellen of er chemische wapens zijn gebruikt. Maar ze zullen nooit kunnen aantonen wie ervoor verantwoordelijk is.

De rebellen in Ghouta stonden met de rug tegen de muur. Hun positie was hopeloos. Alleen buitenlandse inmenging kon de rebellen in Ghouta nog redden. Assad had niets te winnen en alles te verliezen als hij chemische wapens in zou zetten. De rebellen hadden daarentegen niets te verliezen. En alles te winnen. Hoe logisch is het dan dat Assad als schuldige wordt gezien?

Het goede nieuws van vandaag was de selectie van de doelwitten. Hiermee gaf Trump een duidelijke boodschap. Ondanks alle retoriek richting Rusland waren de doelwitten relatief onschuldig. Geen vliegvelden, geen kans op Russische of Iraanse slachtoffers. Putin’s antwoord is diplomatie, hij wil een spoedzitting van de VN veiligheidsraad.

Indien inderdaad 71 van de 103 kruisraketten door de S125 en S 200 luchtverdedigingssystemen zijn neergehaald dan treedt er een nieuwe fase aan. De westerse kruisraketten zijn kwetsbaar en achterhaald. Dit soort presidentiele strafexpedities zouden dan wel eens tot het verleden kunnen horen. En dat is alleen maar winst.

4 REACTIES

  1. Inderdaad, verder vraag ik me af wie dat zogenaamd onafhankelijke onderzoek gaat uitvoeren? Zonder twijfel een of ander supranationaal orgaan gefinancierd door westerse overheden. Daar gaat je onafhankelijkheid.

  2. Als iets zo weinig zin maakt, dan zit er iets anders achter.
    Die raketten van de US zijn niet afgevuurd voor het gas, maar voor iets anders. De kans dat we daar ooit achter komen is praktisch nul.

  3. De oorlogsindustrie moeten hun zootje lozen, wat een disrespect voorde menselijkheid?

Comments are closed.