Het is zover. Abstracte klimaatdoelen worden werkelijkheid. Geen vlees, geen zuivel, geen aardgas meer. Niet meer autorijden, niet meer vliegen. Alles voor de ecologie.
Het begint officieel te worden. Nederlanders moeten afscheid nemen van hun CO2-verslaving. CO2-verslaving? Wat zegt u? Nou, het feit dat u niet beter weet dan dat uw leven meer comfortabel is door fossiele brandstoffen te verstoken in ruil voor comfort, zoals daar is warmte, vervoer tegen een redelijke prijs, ongeacht de afstand, en talloze comfortverhogende producten in ons dagelijks leven.
We moeten af van het gas, minder vlees en minder zuivel eten. Minder reizen ook, want vervoer leidt tot uitstoot van CO2 en dat is een misdaad tegen het klimaat. Oh ja, de Noordzee moet ook op slot volgens Greenpeace. Geen visserij meer, en dus ook geen vis meer eten.
Je vraagt je af wat er in mensen is gevaren. Precies al die dingen waarin Nederland uitblinkt, pardon uitblonk, moeten eraan geloven: visserij, veeteelt, zuivel, transport en logistiek en niet te vergeten goedkoop en schoon aardgas (uit Nederland of anders wel uit het buitenland).
Het is bijna niet te geloven, deze verstandsverbijstering. We leven in een age of unreality, denk je op zo’n moment.
Ik snak naar een samenleving die op het idee komt om ieder jaar een dag te wijden aan het eren van het menselijk vernuft. Dat vernuft dat maakt dat we voor een paar luizige euro’s een kubieke meter (dat is duizend liter!) drinkwater van wereldkwaliteit tot onze beschikking hebben. Datzelfde vernuft dat maakt dat je mensen overal op deze planeet vindt. Hoog in de bergen, in de de delta’s, in het moeras, in de steppen, van de woestijn tot in het hoge Noorden waar het bijna altijd koud is. De mens weet in bijna alle omstandigheden die op onze planeet voorhanden zijn te overleven. Hoe? Gewoon door zijn biotoop te scheppen daar waar die nog niet is. Met behulp van zijn mind, his tool of survival. Het menselijk vernuft.
Maar dat is kennelijk old school. We leven in een nieuwe tijd. Een tijd voor de nieuwe mens. De mens die zich schuldig weet. Die klein is en zich klein laat maken. Die buigt voor de priesterkaste van onze tijd. De ecopriesters. De doemprofeten. De erfgenamen van Malthus. De kleinkinderen van de Club van Rome.
Wat een ellende zeg. Waar is het zelfvertrouwen van de menselijke soort gebleven? Nee, ik bedoel niet de bellenblazerij over het ‘klimaatprobleem’ als ‘new frontier’. Dat is allemaal make believe. Nee, ik bedoel de combinatie van nuchtere wetenschappelijke kennis (CO2 is geen vergif maar voedsel voor planten) in combinatie met vertrouwen in de toekomst (eind 19e eeuw dachten pessimisten van toen dat het probleem van paardenmest in grote steden onoplosbaar zou zijn).
Ik wil in een samenleving leven waar er eens per jaar een feestdag is gewijd aan het menselijk genie. Gewoon omdat wij mensen geweldig zijn, alleskunners, probleemoplossers. kortom gewoon geniaal. Daarom. Ben ik nu echt de enige die het zo ziet? Nee toch, mag ik hopen?
Paul Verhaegh
Als deze hogepriesters, ook bekend als politici, geen apocalyptische toekomstbeelden scheppen dan zou het gaan opvallen dat niemand ze nodig heeft.
Want ik gok er op dat al die verboden op reizen, aardgas, vis en vlees niet voor henzelf zullen gelden.
Overigens, wie de mevrouw op de foto? Ik lees de Story e.d. bladen niet.
Liesbeth heeft mooi praten?
Zelf hou ik al meer dan 30 jaar een zeer zuinige levensstijl erop na, minimale voetafdruk, maar schaam me er niet om en loop er ook niet over op te scheppen, denk alleen dat deze mensen het goede voorbeeld moeten uitstralen en dan nog rijst de vraag of er bij zijn die hun luxe ervoor op willen geven\||||||||||||||||||||||||?
Nee hoor; Ik kijk met je mee, en constateer dat de huidige
generatie steeds meer de weg kwijt raakt!
Ze verdwalen in oorlog geweld en geld dat ons overneemt!
Geld is nog belangrijker dan schone lucht!
Bedacht ik met een zucht!!
Maar wat kunnen we er mee!!
Ik heb daar over wel een idee, maar niemand doet mee!
Waarschijnlijk is de tijd er nog niet rijp voor.
Dit klinkt als een trekkie, of transhumanist. Dat zijn idd mensen met een totaal andere instelling en kijk op het leven als salonsocialisten als Liesbeth.
De mens is anders als andere dieren. Blijkbaar ontstonden een paar miljoen jaar geleden door klimaatverandering grote savannes in Afrika en trok het regenwoud zich terug. Onze voorouder moesten toen uit de bomen komen en hun voedsel tussen het hoge gras zien te vinden. Het hielp dan als je rechtop ging staan, want dan zag je roofdieren eerder aankomen. Zo had je wel je handen vrij om gereedschappen te gebruiken en technologie te ontwikkelen. Dat stimuleerde de groei van onze hersenen enorm. Sindsdien hebben we onze evolutie letterlijk in eigen hand genomen. We zijn er aan gewend geraakt om in de voortdurend veranderende leefomgeving niet langer ons biologisch aan te passen maar onze technologie te gebruiken.
Dat is ons tot nu toe prima afgegaan. De levensverwachting en de kwaliteit van leven is door de eeuwen heen steeds toegenomen. Er zijn maar weinig mensen die willen leven zoals de old school Amish, die met hun technologie in de 19e eeuw zijn blijven steken. En het einde is nog lang niet in zicht. De komende eeuwen kunnen we de potentieel leefbare plekken in ons zonnestelsel gaan koloniseren. Daarna kunnen we met generatieschepen de sprong naar andere zonnestelsels wagen. En van daar uit kunnen we in 50-100 duizend jaar onze Melkweg koloniseren. In de miljoenen jaren daarna zal de mensheid zich over het hele universum kunnen verspreiden.
Tegen die tijd zal onze wetenschappelijke kennis van materie en energie zo groot zijn dat we letterlijk op de stoel van God kunnen gaan zitten en een universum naar eigen smaak en inzicht zullen kunnen maken. Want het marketing team van Praxis heeft serieus gelijk als zij op de essentie van de mens wijzen: wij zijn makers!
=========================
VOOR DE MAKERS
āWij vinden maken bijzonder. Of je nou iets repareert of iets nieuws creĆ«ert, wat je zelf hebt gemaakt, geeft een voldaan gevoel.ā
mario [12] reageerde op deze reactie.
Waar maakt iedereen zich nu zo druk over ? Dit is gewoon de uit-
voering van Agenda 21. Ging waarschijnlijk niet snel genoeg en
heet nu simpel “2030”. Bij ondertekening van dit verdrag, op een
VN-vergadering in (als ik het juist heb) 1992 in Rio de Janeiro is dit voor NL getekend door het linkse succesnummer Jan Pronk.
Is toen nauwelijks iets over bekend gemaakt door de msm.
Al die verboden zullen de komende jaren keihard worden uitge-
voerd. En ze gelden uiteraard niet voor de (zelfbenoemde) elite,
de elite aan wie de betekenis van het woord “elite” nog wel eens mag worden uitgelegd.
Het internet staat vol met uitleg over “2030”; als u geinteresserd
bent raad ik u de you tubefilmpjes aan van Lord Monckton, die e.e.a. met wat engelse humor brengt.
Het is niet voor niets dat er eerder dit jaar juichartikelen in de msm verschenen over de te verwachten trek naar de grote steden en de ontvolking van het platteland. En alle waanzinj over
“tiny houses”.
Lees 1984 van Orwell nog maar eens, het moge geen handleiding
zijn, hij schuurde dicht genoeg tegen the powers that be aan, om
hun gedachtengoed weer te kunnen geven.
Ik ben blij al zo oud te zijn dat ik de ontknoping waarschijnlijk niet meer hoef mee te maken.
En nu is het tijd voor bier. O jee, mag ook al niet mkeer sinds
vandaag.
Overigens zouden de milieuproblemen waar Liesbeth op wijst zich nooit hebben voorgedaan als zij de vrije markt niet voortdurend had gedwarsboomd en mensen niet via de overheid op elkaars zak teerden en gratis van allerlei natuurlijke hulpbronnen gebruik konden maken. Op alles wat gratis is zit aan de vraagkant geen limiet dus roofbouw is dan de enig mogelijke uitkomst (Tragedy of the Commons https://en.wikipedia.org/wiki/Tragedy_of_the_commons ).
Een leefgebied dat via de vrije markt de bevolkingsdichtheid regelt heeft geen last van milieu problemen (of huisvestingsproblemen). Immers, je kan niet meer kinderen nemen dan je zelf kan betalen. Je kan niet meer natuurlijke hulpbronnen gebruiken dan je zelf kan betalen. En je kan niet meer afval (CO2, fijnstof, microplastics, en noem maar op) produceren dan je zelf kan betalen om te laten verwerken.
In een vrije markt is er altijd een evenwicht tussen vraag en aanbod. Dus als er meer afval wordt aangeboden dan de markt kan verwerken stijgt de prijs van de verwerking en als je die hogere prijs er niet voor over hebt blijf je er mee zitten. Dumpen in de natuur gaat niet, want er is geen stuk grond of oceaan dat niet van iemand is. Geen van je buren zal het van je waarderen als je je vuilnis over hun heg gooit. Nu echter ligt er geen ambtenaar wakker van als een mooi natuurgebied wordt volgestort, sterker nog ze helpen zelfs mee (Vogelmeerpolder anyone?)
Als we wereldwijd nu eens stoppen met oorlog voeren
Dat heeft 2 grote voordelen
Het levert geld op, en het levert ook nog eens meer op voor het milieu dan waar we nu mee bezig zijn
over over morgen wordt het beter…..
Weg met de wasmachine, afwasmachine, keukenmixers etc.
Dan komt alles weer goed.
Opes, vergeten: https://www.youtube.com/watch?v=yBXDxb4Ib8M
Of als U liever leest:https://dontmarry.files.wordpress.com/2009/03/sexualutopia.pdf
@Peter de Jong [4]: Doe het zelf (Gamma) š
Macaroni met synthetische kaas en insecten, vol met proteinen.
Op die manier is er geen inflatie als de brandstofprijzen omhoog gaan, want de onderdanen ‘kozen’ er na enige aansporing en voorbeeldfunctie van BNers zelf voor.
Voorbeeldje van de menselijke stupiditeit (komt soms ook voor ;):
Nachtwacht sculptuur staat een paar meter te ver in het weiland
https://www.telegraaf.nl/video/1915473/megaboete-dreigt-voor-zandfestijn-nachtwacht-staat-net-op-een-verkeerd-plekje
Comments are closed.