volgens oprichter en eigenaar Elon Musk die dit op 1 april tweette. Technisch is het bedrijf al lang failliet want in de afgelopen 4 jaar verloor het $ 9 miljard in negatieve cash flow.

Tesla dekt deze verliezen door enorme bedragen te lenen. Nu is het zover dat de rentebetalingen in het vierde kwartaal 2017 in totaal 33% van de bruto winst opeisen. Dat was in 2016 nog 15%.

De aandelen van Tesla daalden met 22% in maart, de grootste daling sinds december 2010. Moody’s Investors Service verlaagde Tesla’s kredietbeoordeling twee weken geleden naar junkstatus. Moody’s meldde dat Musk vrij snel 2 miljard dollar moet ophalen wil het uberhaupt nog blijven bestaan.

Het rendement op een investering in Tesla is ronduit catastrofaal. De electrische autobouwer jaagt er $ 8.000 per minuut of $ 480.000 per uur doorheen. Jim Chanos over Tesla: “If you wouldn’t be short a multi-billion-dollar loss-making enterprise in a cyclical business, with a leveraged balance sheet, questionable accounting, every executive leaving, run by a CEO with a questionable relationship with the truth, what would you be short? It sort of ticks all the boxes.”

Naast de continue voortslepende productieproblemen riep Tesla onlangs ook nog 123.000 Model S modellen terug vanwege roestvorming in de stuurbekrachtiging. Het nieuwe belastingplan van president Trump mag dan niet de subsidies afgeschaft hebben maar echt wijzer wordt Tesla er ook niet van. Het belastingvoordeel wordt namelijk uitgefaseerd nadat een bedrijf 200.000 electrische auto’s heeft verkocht – deze drempel zou Tesla en GM dit jaar gaan bereiken. Ondertussen staan BMW, Audi, Volkswagen en Volvo in de startblokken om het volledige $ 7.500 belastingvoordeelbedrag bij de consument te verzilveren. Zij hebben agressieve verkoopplannen voor hun electrische auto’s en hebben er tot nu toe weinig verkocht in de VS.

En zo kan de 1 aprilgrap van Musk weleens een juiste voorspelling blijken te zijn.

 

4 REACTIES

  1. @Nils [1]: Zowaar een geloofwaardig artikel op een verder aluhoedje website. Heeft Niburu dat van een andere website geleend?

    Overigens kan aluhoedje binnenkort werkelijkheid worden. Drudge Report plaatste laatst een link naar een artikel over een robot die gedachten kan omzetten naar tekst die anderen kunnen lezen. Zet dat hoedje maar op als je naar buiten gaat straks…

Comments are closed.