Emigreren is populair. Vooral Nederlanders met een opleiding, werkervaring en middelen durven de stap aan. Een voorbeeld van een Nederlander die goed opgeleid is en werkervaring heeft, is Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn.

Het enige dat Volkert niet heeft zijn middelen. Dat kan ook moeilijk anders als je jarenlang in de gevangenis hebt gezeten en eigenlijk nergens gezien bent. Daar staat bij Volkert tegenover dat hij het gebruik aan middelen compenseert met een bijna schaamteloze brutaliteit tegen alles en iedereen dat of wie hem in de weg staat.

Volkert is nu zover dat hij geen enkele last meer heeft van de voorwaarden die hem bij zijn vervroegde invrijheidstelling zijn opgelegd. Zijn volgende stap is vertrekken naar een ander land. Duitsland zou het worden, zo berichten de media.

Stel dat het doorgaat, dan heeft Duitsland straks Volkert die ergens landelijk woont en zijn dagen slijt met rozen snoeien en houthakken, zoals een voormalige keizer van Duitsland ooit zijn oude dag in Nederland sleet.

Je vraagt je af of Antarctica niet eerder iets voor hem is. Ga maar na: een ongerepte natuur, een rijk dierenleven en milieuorganisaties die de facto zeggenschap hebben. De Hof van Eden voor mensen als Volkert, denk je dan.

Maar even zonder gekheid, de heisa rond Volkert de Sluipmoordenaar is om een andere reden interessant. Wie de reacties van Haagse politici beluistert hoort voortdurend dezelfde boodschap: laat hem maar weggaan uit Nederland. Dat we eindelijk van hem af zijn, want we zijn zo moe van Volkert.

Achter de geëtaleerde moeheid verbergt zich iets anders: politici willen Pim Fortuyn graag doen vergeten, juist omdat de moord op Pim Fortuyn aan hun geweten knaagt, en juist bij de gevestigde partijen die indertijd volop meededen aan de demonisering van Pim Fortuyn.

Demonisering verlaagt de drempel tot geweld, zoals iedereen weet. Fortuyn betaalde met zijn leven voor de breed gedragen demonisering van zijn persoon. De gevestigde partijen willen de herinnering daaraan doen vergeten. De moord op Fortuyn mag van hen het archief in. Het liefst ergens achterin, waar de kwestie niet meer snel wordt gevonden.

Het laat-Volkert-nu-eindelijk-eens-opdonderen betekent dus: wij willen eindelijk weleens verder zonder de demonen van een politieke moord op de achtergrond. Zo hard is politiek: de profeet is dood, vermoord zelfs. De overlevers putten zonder gene uit zijn gedachtegoed als dat zo uitkomt, maar zijn naam zullen ze niet eren. Waarin een klein land een groot gebrek aan grootheid kan tonen.

Paul Verhaegh

23 REACTIES

 1. In het Parool: Mijn naam is Volkert, kan ik naar uw land emigreren?

  Profeten worden meestal wel gestenigd, onthoofd of komen op de brandstapel. Er zijn ook uitzonderingen. Voorbeeld: Mozes wordt een profeet genoemd maar fungeerde in feite als vorst die een soort Q-source (bronmateriaal) aanlegde voor opvolgers. Maar ja. Hij was dan ook opgevoed aan het hof van een vorst (farao) en zette diens traditie op een andere manier voort. Ons kent ons en ons speelt ons de bal toe.

  Emigreren naar een andere belevingswereld is een prima idee. Werkt verhelderend en versterkend. Da’s gezonder dan jezelf in een gesloten wereldje opsluiten. Daar komen hallucinaties en tunnelvisies van, met verzwakking en kwetsbaarheid in het staartje.

 2. @Nico de Geit [2]: Dus Volkert is de uitkomst van een samenzwering? Naar het schijnt was er angst dat Pim een alfa (minister-president) zou worden.

  @joepiejee [3]: Als samenzweerders niet ruiterlijk betalen voor bewezen diensten, dan misschien leuk om een andere samenzwering op te zetten. Wat te denken van de samenzwering dat niemand anders dan het individu zelf de alfa over het eigen leven gaat worden?

  Creativiteit mag wel hoor… “the sky is the limit” bleek toch ook een achterhaalde gedachte?

 3. Of het goed gaat met een land kun je onder andere afmeten aan de bereidheid om kinderen op de wereld te zetten. Dieren met een ellendig leven doen vaak ook niet aan voortplanting.

  Zuiver etnische Nederlanders/westerlingen nemen nauwelijks kinderen. In het Westen lossen ze dat op door mensen uit de derde wereld te importeren. Vaak gaat het om mensen met een zeer matige intelligentie, een opvliegend temperament en een neiging tot crimineel gedrag. In het Westen denken ze dat op te kunnen lossen door scholing.

  Vanuit een klassieke visie is zoiets krankzinnig: intelligentie en karakter zijn grotendeels aangeboren, net als iemands lengte en huidskleur – dat wisten ze duizenden jaren geleden al. Mensen worden niet lang door te gaan basketballen. We leven in een krankzinnig tijdperk.

 4. Ik kijk er eigenlijk van op dat nog niemand wraak op die Volkert heeft genomen. Krijgt hij soms dezelde staats-bescherming als het koninklijk huis en Wilders? Dat zou wel eens de werklijke reden kunnen zijn voor emigratie.

 5. @Nico de Geit [8]: Ik zie bevolkingskrimp niet als een probleem. Nederland heeft veel te veel inwoners. De mensen worden er neurotisch van. Verder helpt het niet dat voor elke emigrant die vertrekt, er tien immigranten voor in de plaats komen uit de categorie die eeuwig in de bijstand zal zitten en best wel vijandig zijn.

 6. Het is niet eens zeker of Volkert wel bestaat, of beter: of het verhaal dat ze over hem vertellen klopt. Voor mij staat vast dat Fortuyn is opgeruimd in opdracht van hogerhand – hij was een te grote bedreiging.

  Iemand moest het gedaan hebben natuurlijk, er was een dader nodig. Sommigen beweren dat Volkert slechts aanwezig was met zijn pistool maar dat het echte werk door anderen werd gedaan – ik doel op het verhaal over twee soorten munitie.

  IIS [13] reageerde op deze reactie.

 7. Die Volkert, heeft hij ooit wel gevangen gezeten? Wie kan bewijzen dat hij in NL gevangen zat moet nog opstaan. Mijn theorie is dat VvdG zijn tijd heeft ‘uitgezeten’ op een heel zonnig plekje en voor de buitenkant op het eind nog het spel heeft moeten spelen dat hij zich na zijn zogenaamde vrijlating niet meer wilde melden bij de reclassering.

  De moordenaar van Theo van Gogh, zit dat figuur niet toevallig in Marokko zijn tijd uit? Ze kunnen mensen toch van alles wijsmaken, want wat is waar en wat is niet waar? De staatsmedia speelt het spel wel mee en andere media pissen tegenwoordig in dezelfde pot mee.

 8. @Nico de Geit [11]:

  Helemaal eens, Folkert van der Graaf, wat een naam, hoe verzinnen ze het.

  Folkert is een Nederlandse naam voor jongens.
  De betekenis is `verdediger van de mensen`
  De naam Folkert wordt -voor zover bekend- alleen gegeven aan Nederlandse jongens.

  ….van der Graaf…Hij komt van de Graaf? Vanuit de rangorde van de adel gestuurd als bloedhond?

 9. Folkert c.q. Volkert is een Nederlandse voornaam. De naam is oorspronkelijk een Friese naam met een Germaanse bron. Volkert betekent “de sterke onder het volk” of “leger”. Bekende personen met de voornaam

 10. Dat niemand m stond op te wachten, zelfs hij weet t, Nederland is een land vol grootbekken…….

 11. @jhon [16]:

  Of ze ‘etnisch zuiver’ zijn valt nog te bezien. Maar dat ze gezond en capabel zijn lijkt me belangrijk. het aantal bio-Nederlanders neemt in ieder geval in rap tempo af.

 12. Wie is er precies verantwoordelijk voor de moord op Fortuyn? Mocht ik Volkert ooit tegenkomen dan zal ik hem die vraag stellen. Als Volkert zegt dat hij het heeft gedaan dan zal ik hem meteen vertellen dat ik dat niet geloof.

  Misschien was Volkert aanwezig, misschien haalde hij zelfs de trekker over. Maar er zijn veel meer mensen betrokken bij deze moord. Het valt me nog mee dat Volkert niet meteen verdween na de moord, doodgeschoten door een PVV’er of zoiets.

  Dat kunnen ze altijd nog doen, als dat zo uitkomt. Want Volkert is hun mannetje, dat staat vast.

 13. Het geeft wel te denken: Volkert zat vast, dat werd ons verteld. In de gevangenis heeft hij wat mensen ‘geholpen’, ook dat werd ons verteld.

  Misschien zat hij helemaal niet echt vast. Misschien ging hij even langs bij de gevangenis om de geruchten dat hij niet echt vast zat uit de wereld te helpen.

  Straks gaat hij emigreren en dan krijgen we af en toe een bericht waar hij is en waar hij mee bezig is. Maar er is niemand die checkt of de verhalen kloppen of dat het is bedacht door een spindokter.

  Voor mij is en blijft Volkert een speciaal mannetje van de overheid. Een specialist.

 14. Qua demonisering is het nu de beurt aan Thierry Baudet, vooral links heeft het weer, net zoals destijds bij Fortuyn, op hem gemunt.
  Dus ergo facto heeft de politiek niets geleerd, want niemand die de aanslag op de Rode Hoek veroordeeld.

 15. Misschien Noord-Korea zodra het opengaat. Daar lijkt het een en ander te gebeuren. Cuba nog beter als en wanneer het opengaat.

Comments are closed.