India, China, Japan en Zuid Korea zijn voornemens om een inkoopcombinatie voor olie te vormen. Dat geeft een goed tegenwicht voor de OPEC en kan gelijk meer ruwe olie uit de VS naar Azië laten stromen.

Dat initiatief kwam van India’s Petroleum Minister Dharmendra Pradhan tijdens de IEF conferentie. IEF staat voor het International Energy Forum dat gehouden werd in New Delhi afgelopen april. Hierbij kwamen 50 energieministers, 30 CEO’s van energiebedrijven en 12 hoofden van internationale organisaties samen.

De olieconsumptie in India stijgt met 7-8% per jaar en overtreft qua groei al drie jaar die van China die gemiddeld op 3% zit. Door de groei van de economie, logistiek en transport is de vraag naar benzine, diesel, kerosine, LPG en nafta explosief gestegen.

In 2016 steeg India naar plaats 3 qua wereldwijde olieconsumptie en kwam op 212,7 miljoen ton. China zat in dat jaar op 566 miljoen ton en Japan op 191,4 miljoen ton.

Wereldwijd ligt de olieconsumptie in 2017 op 97,7 miljoen barrels per dag. Van die hoeveelheid gaat er een derde naar de Aziatische en Amerikaanse markt. Voor dit jaar rekent men op een dagelijkse afname van 99,1 miljoen barrels per dag.

Qua olieconsumptie en olieproductie is de lijn stijgend. Ongeacht wat de media u wijs willen maken.

Bron: Corbett Report