Dat de overheid onbetrouwbaar was wisten we hier al, maar als u nog een voorbeeld wilt, dat van zonne-energie is weer zo’n ‘mooie’.

Wiebes vindt de huidige regeling te riant, lees te duur, dus wordt de regeling aangepast.Terwijl mensen zonnepanelen plaatsten op basis van een berekening voor de komende 20 jaar, worden na een paar jaar alle afspraken bij het groot vuil gezet.

Nu wordt de huidige salderingsregeling aangepast: als je zonne-energie aan het net levert, kon je die aftrekken van je gebruik. Oftewel als je overdag 100 aan het net levert en ’s nachts 120 verbruikt, hoef je maar 20 te betalen. De voorgestelde verandering is dat je voor die 100 geleverde kilowatts, subsidie krijgt, die natuurlijk? veel minder is dan wat het nu oplevert.

Heel vervelend voor diegenen die een lange termijn berekening voor hun terugverdientijd voor de investering in zonnecellen hadden gedaan. Zonnecellen die overigens al een stuk duurder zijn dan nodig, vanwege een importheffing op de Chinese panelen.

Voor het gemak wordt ook nog even vergeten dat naast de elektriciteitsproductieprijs in de afrekening ook een energieheffing is opgenomen, energiebelasting: die was bedoeld om die terugleveringskosten te laten betalen door alle gebruikers. Ik denk niet dat ik u hoef uit te leggen dat die energiebelasting niet omlaag gaat!

Oja en die slimme energiemeter, die dus beter meet wat en wanneer je terug levert (maar ook precies je hele privacy vertelt), die gaat verplicht worden.

Ik zie het dankzij dit soort voorbeelden, steeds zonniger in voor het aantal vaste bezoekers van de Vrijspreker.nl

 

32 REACTIES

 1. Zie het van de zonnige kant; de verleiding om tegen een door anderen vastgestelde prijs te verkopen wordt minder. Zelf opslaan wordt aantrekkelijker. Community initiatieven om elkaar energie toe te schuiven en samen op te slaan worden aantrekkelijker.

  Het enige waar een ieder dan nog last van heeft is bewolking. Vooral als het chemtrails zijn. Daar komt geen zon doorheen. Maar ook daar is een oplossing voor, zelf de zon in eigen huis worden. Dan heb je ook geen collectors meer nodig 😀

 2. Wel jammer dat we weer ge***** worden. Het is niet stimulerend om zo een steentje bij te dragen aan het sluiten van de gaskraan. Desondanks zijn we nog meer panelen aan het bijplaatsen, een warmwater vat van 1000 liter en accu’s. Niet meer terug leveren aan het net, minimale afname en altijd warm water. Het kost wat maar dan ben je minder afhankelijk op dat gebied.

  Nico [21] reageerde op deze reactie.

 3. Off topic, wat weten de lezers hier van deze beoogde EU maatregel die (volgens bronnen) de intentie heeft om het internet, zoals wij het nu kennen, kapot te maken en een belasting in te voeren op hyperlinks? https://saveyourinternet.eu/act-now/

 4. Er zijn twee soorten van stroom. Eentje die altijd beschikbaar is en die duurder is en eentje die niet altijd beschikbaar is en daarom als laagwaardiger wordt beschouwd en daarom goedkoper is. Salderen is daardoor niet eerlijk. Plus je krijgt pieken en dalen in de stroomproductie.

  Falcon [22] reageerde op deze reactie.

 5. Dat de salderingsregeling aangepast zou worden, hing al boven de markt. En dat die aangepast wordt, lijkt mij fair. Er werd al lang niet meer gerekend met 20 jaar terug verdien tijd. Eetder 8. Die importheffing is een schandaal. En die slimme meter kan je uitzetten en vooralsnog weigeren.Maar dan krijg je de opties ook niet. Soms krijg ik de indruk dat het hier meer om overheid bashen gaat dan om libertarisme.

 6. Toen ze verderop zonnepanelen kregen heb ik onderzocht of dat ook wat voor mij was. Nu geldt de oude salderingsregeling nog waarbij de opgewekte elektriciteit wordt afgetrokken van de geleverde elektriciteit. Dat gaat veranderen. Straks koopt jouw leverancier de energie van je terug, en zij bepalen de prijs.

  Die prijs wordt ongeveer vier cent per kWh. Maar ze kunnen ook minder geven want je hebt niet veel keuze.

  Het is nogal stom natuurlijk om energie op te gaan wekken als je deze niet direct nodig hebt. Verder: zonnepanelen moet je regelmatig schoonmaken, anders loopt de opbrengst gigantisch terug. Dat schoonmaken gaat wat lastig als je ze op je dak hebt laten installeren.

  Zonnepanelen komen doorgaans uit China en zijn niet van al te beste kwaliteit. Ze vliegen zelfs spontaan in brand.

 7. Als je van 20 cent per kWh naar 4 cent per kWh gaat wordt de terugverdientijd wat langer. En vergeet niet ze op tijd schoon te maken. En vervang de omvormer als die stuk gaat. En kapotte panelen. En controleer regelmatig of ze het überhaupt wel doen, of ze correct werken en correct zijn aangesloten. En val niet van je dak.

 8. @rien [12]:
  waarschijnlijk ga je nu wel milieu belasting betalen over de afgenomen hoeveelheid kWh en zit er niet een btw addertje onder het gras?
  dit gaat pas goed werken als we niet meer hoeven te leveren aan het net ivm de waterstofinstallatie thuis, goed voor de auto en bij gebrek aan stroom een op waterstof werkende generator.
  Nu nog de autoindustrie interesseren om de batterijen in de auto’s in te zetten voor thuis gebruik. De donkere dagen voor kerst zullen in de toekomst er heelanders uitgaan zien.
  Het ultime is dat iedereen zelf zijn stroom kan op wekken of opslaan in batterijen of omzetten in waterstof. Ik zie de kop in de krant al “wijk wordt van stroom gehaald”.
  Conclusie is wel dat het aantal gebruikers van het gasnet of stroom net dus gaat afnemen maw de maanlasten voor de overblijvende gebruikers gaat omhoog. Denk dat ik maar een gat in de deur ga zagen en daar een houtkachel op aansluit.
  Huis is goed geïsoleerd dus dit moet kunnen, spaart een dure aardverwarming uit. Ohja wist u dat u in uw keuken de meeste fijnstof produceert.

 9. @rien [12]:

  ‘Zonnepanelen kunnen/konden alleen uit omdat ze de belasting ontlopen.’

  Nee, het werkt(e) anders: de energie-aanbieder was verplicht de door de klant opgewekte energie in mindering te brengen op de geleverde kilowatts, inclusief, heffingen, transport, belastingen en btw. Die verplichting verdwijnt nu.

  Ik betaal 94 euro per jaar netto aan elektriciteit, voor 1560 kWh, dat is 6 cent per kwh. De rest is voor transport, heffingen, belastingen en btw. Maar daar gaat de ‘vermindering energiebelasting’ van 310 euro nog vanaf. Totaal te betalen aan elektriciteit: 166 euro.

  Het verbaast me dat het internet vol staat met juichende berichten over ‘renderende’ zonnepanelen. Volgens mij rendeert het absoluut niet.

  rien [19] reageerde op deze reactie.

 10. @Nico de Geit [16]:
  wat zal de invloed hiervan zijn op het “lokale” klimaat, aangezien de grond nu niet meer opgewarmd wordt. Dit geldt ook voor windmolens, stel je zet van den Helder t/m HvH een dubbele rij windmolens daar achter zal het dus nagenoeg windstil worden m.w.a. wat heeft de windschaduw voor effect op het “lokale” klimaat. En wat indien GB ook een rij in zee plaatst, heeft dit invloed op de opbrengst van onze voor de kust geplaatste windmolens.
  Zo dom waren onze voorouders nog niet met het instellen van een windmolen wetgeving. Het waterleven in zee zal ook niet blij zijn met de resonerende geluiden onderwater

  Nico [21] reageerde op deze reactie.

 11. Door afnemende zonneactiviteit neemt de albedo toe .Albedo is een mooi woord voor weerkaatsing of reflectievermogen.

  Altijd weer leuk om moeilijke woorden te gebruiken. Het is weer wat anders dan kut en lul.

  De albedo https://nl.wikipedia.org/wiki/Albedo neemt op het moment fors toe met name door toenemende ijsvlaktes (zuidpool), ja ja het groeit daar als kool,dat ijs. vandaar dat ze in de media het OMGEKEERDE beweren want dat is de truuk van NOUT

  Je moet het ALTIJD omdraaien dus kinderen in een kooi is eigenlijk een kooi in een kind…..

  ….een kansloos drama die zonnepanelen want die gaan geen ene zak meer opbrengen…..anyhow we moeten in de toekomst gas kopen bij onze buren want we hebben onze kraan dicht gedraaid hoort bij onze glorieuze manier van schaarste creëren,zorg dat er een te kort is en verhoog de prijzen.

  Nico [21] reageerde op deze reactie.

 12. @Nico de Geit [15]: “Nee, het werkt(e) anders: de energie-aanbieder was verplicht de door de klant opgewekte energie in mindering te brengen op de geleverde kilowatts, inclusief, heffingen, transport, belastingen en btw. Die verplichting verdwijnt nu.”

  Dat is hetzelfde, maar met andere woorden 😉
  Doordat je energie mocht leveren aan het net tegen HETZELFDE tarief als je BELAST moest betalen, kreeg je uiteindelijk een subsidie via de belasting.

  In wezen is een ‘teruglevering’ niets anders dan een concurrentie met de kolencentrale, behalve dan dat de kolencentrale dit voor 7c/kWh doet en jij 20c/kWh mag rekenen.

  Ik wilde eigenlijk al langer eens gaan experimenteren met een ijzer/zink batterij …. misschien eindelijk maar eens gaan doen…

  Nico de Geit [20] reageerde op deze reactie.
  Maarten [25] reageerde op deze reactie.

 13. @rien [19]:

  Ik kwam steeds een prijs tegen van rond de vier cent. En voordat je ook maar iets doet: kijk eerst op je afrekening, hoe die er precies uitziet. Want dan kom je er al snel achter dat zelf iets doen niet gaat lonen.

  Zonnepanelen zijn interessant als je geen aansluiting hebt op het elektriciteitsnet omdat je bijvoorbeeld afgelegen woont. Een paar accu’s eraan en je hebt dag en nacht stroom. Ook in je zeilboot.

  only you [23] reageerde op deze reactie.

 14. Interessante reacties…

  @Maarten [3]: Accu’s en een warm-watervat is een praktische zet waar je veel plezier van kunt hebben. Een buffer onder eigen beheer. Net als die goede oude regenton. Het nuttige van onafhankelijkheid is dat een ander een groter plezier kunt doen dan bij afhankelijkheid wat kruimeltjes weggeven.

  @DzVzTkM [17]: Die windmolen wetgeving was inderdaad verstandig. Ben met je eens dat op de kleinste schaal waterstof en accu’s zinvol zijn.

  @doc [18]: Interessant dat je op albedo oftewel weerkaatsings/reflectievermogen wijst. Het is een deel van het verhaal, want zonder absorptievermogen…
  Het wordt nóg interessanter om te bedenken hoe die twee zich met elkaar verhouden. En wat erin komt en wat eruit gaat.
  Doet me denken aan pigmentkleuren (kleur van binnenuit) en lichtkleuren (schijn die door verlichting van buitenaf gewekt wordt). En diamanten of prisma’s die alle kleuren kunnen ‘aannemen’, of beter, doorgeven.

 15. @Bertuz [7]:

  Who fukking cares of salderen niet eerlijk is zullen degenen zeggen die hun investeringen daarop hebben gebaseerd. Overigens is “niet eerlijk” in een maatschappij waarvan de fundamenten sowieso al “niet eerlijk” zijn een gotspe.

 16. @rien [19]: het grote nadeel van zelf energie opwekken is de opslag. Hoewel ik bijna altijd aan boord zonder wal aansluiting heb gewoond, vind ik het in een huis toch wel een grote zet om de kabel door te knippen. Momenteel werkt ik met 12 x2volt tractie batterijen maar dat is erg kostelijk en gevoelig. (Een keer te diep leeg trekken en het is stuk). Ik heb eens eens een artikel gelezen dat ijzer zink batterijen weer eens een nieuw leven ingeblazen gaat worden. Kunt u mij daar meer over vertellen? Naar het schijnt zijn ze onverwoestbaar maar te zwaar voor in auto’s of boten.

  jhon [26] reageerde op deze reactie.

 17. De draad doorknippen, maar welke accu?

  Deze: https://en.wikipedia.org/wiki/Nickel%E2%80%93iron_battery

  Er is geen andere accu die voor thuis gebruik echt in aanmerking komt. Vergeet de lood accu’s, de lithium accu’s (brrr!), NiMH, er is er maar 1 en dat is de nikkel-ijzer accu.

  Ik heb er al flink wat onderzoek naar gedaan, en zal maar eens de moeite gaan nemen om dit op een website te zetten. Er zijn commerciele aanbieders, maar er is geloof ik maar 1 fabriek (in china) die ze maakt. En zoals zo vaak gaan er dan kleine bedrijfjes op de distributie rechten zitten, om te kotsen. Ze zijn hooghartig en zijn kennelijk alleen geïnterreseert in een hoge-all-in-service-inclusief-met-installatie-door-een-veel-te-duur-bedrijf oplossingen.

  Maar, ik geloof dat ik inmiddels genoeg info heb om ze zelf te gaan maken, op hobby basis. Tenslotte maakte Edison ze ook al, dus dit moet vandaag de dag zonder meer mogelijk zijn. Ik moet er gewoon de tijd voor vrijmaken.

  1 waarschuwing, hoewel de accu redelijk veilig is, ze kan NIET!!! met standaard accu laders opgeladen worden. Het kan dan gemakkelijk tot een run-away thermisch process komen en een BOEM is het gevolg. Dit is gemakkelijk te voorkomen en ze zijn imo net zo veilig als de traditionele loodzuur accu’s. Mits met dezelfde voorzichtigheid gebruikt.

 18. @jhon [26]: inderdaad intresant, maar hoe lang gaat het mee? Ik ben aan boord ook met lithium ion accu’s bezig geweest, maar hoge aanschaf kosten en je moet ook voor een vermogen je installatie aan passen. Dus op iets anders overstappen is dan ook weer lastig.

 19. @only you [23]:

  Wie zegt dat je op zelf gemaakte stroom geen belasting hoeft te betalen? De overheid kan heus wel een inschatting maken hoeveel je ongeveer gebruikt, en je daarvoor aanslaan. Dat gaat gebeuren als te veel mensen niet aangesloten willen worden. Of de aansluiting wordt verplicht.

  Van gas afsluiten schijnt HEEL DUUR te zijn – een paar duizend euro. Alleen als iedereen in je straat wordt afgesloten is het niet zo duur.

  Maarten [31] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.