Dat de overheid onbetrouwbaar was wisten we hier al, maar als u nog een voorbeeld wilt, dat van zonne-energie is weer zo’n ‘mooie’.

Wiebes vindt de huidige regeling te riant, lees te duur, dus wordt de regeling aangepast.Terwijl mensen zonnepanelen plaatsten op basis van een berekening voor de komende 20 jaar, worden na een paar jaar alle afspraken bij het groot vuil gezet.

Nu wordt de huidige salderingsregeling aangepast: als je zonne-energie aan het net levert, kon je die aftrekken van je gebruik. Oftewel als je overdag 100 aan het net levert en ’s nachts 120 verbruikt, hoef je maar 20 te betalen. De voorgestelde verandering is dat je voor die 100 geleverde kilowatts, subsidie krijgt, die natuurlijk? veel minder is dan wat het nu oplevert.

Heel vervelend voor diegenen die een lange termijn berekening voor hun terugverdientijd voor de investering in zonnecellen hadden gedaan. Zonnecellen die overigens al een stuk duurder zijn dan nodig, vanwege een importheffing op de Chinese panelen.

Voor het gemak wordt ook nog even vergeten dat naast de elektriciteitsproductieprijs in de afrekening ook een energieheffing is opgenomen, energiebelasting: die was bedoeld om die terugleveringskosten te laten betalen door alle gebruikers. Ik denk niet dat ik u hoef uit te leggen dat die energiebelasting niet omlaag gaat!

Oja en die slimme energiemeter, die dus beter meet wat en wanneer je terug levert (maar ook precies je hele privacy vertelt), die gaat verplicht worden.

Ik zie het dankzij dit soort voorbeelden, steeds zonniger in voor het aantal vaste bezoekers van de Vrijspreker.nl

 

32 REACTIES

  1. Energie opslaan kan bijvoorbeeld door water naar boven te pompen als je te veel energie hebt. Heb je later energie nodig, dan laat je het water door een turbine eruit. Dan heb je altijd energie, op een moment dat jouw uitkomt. Mits je maar genoeg water omhoog pompt.

    Opslag in warmte kan natuurlijk ook. Een enorm vat water of in de grond.

Comments are closed.