Als je kraakt, kraak dan meteen een grachtenpand of een historische villa. Huize Ivicke stamt uit 1913 en is de laatste jaren in verval geraakt. Heemschut Zuid-Holland maakt zich zorgen en heeft de gemeente gevraagd de eigenaar aan te sporen om achterstallig onderhoud te doen plaats vinden. De aanschrijving heeft plaats gevonden, met als deadline 1 september. Krakers hebben deze deadline niet afgewacht en vertoeven thans in het Wassenaarse paleisje.

De krakers leren de publieke opinie te bespelen. Hun persbericht meldt: Door Huize Ivicke te bewonen en er de nodige zorg voor te dragen willen we het monument voor verder verval behoeden (bron)

Krakers staan niet altijd bekend om het onderhoud dat ze aan de gekraakte panden verrichten. Hetzelfde geldt voor sommige investeerders in onroerend goed. Als er meer rendement verwacht wordt door een pand te laten verkrotten, en daarna bijvoorbeeld herbouw plaats te laten vinden, dan zullen project ontwikkelaars dit doen.

Altijd grappig, een dubbele moraal, je neemt de villa van iemand anders in gebruik, respecteert daarmee niet het begrip eigendomsrechten, maar zet wel een symbolisch slotje op het hek…..

8 REACTIES

 1. De eigenaar, Bever Holding, heeft een wat schimmige reputatie. Kennelijk hebben een aantal partijen die zich met erfgoed bezig houden alarm geslagen.

  Krakers kunnen de boel wat schoonmaken en schoonhouden, maar hebben niet de middel om een kolossaal pand als dit op te knappen, laat staan verkrotting tegen te gaan. Dat rode slot lijkt me symbolisch.

  Ga ik even met metaforen aan de slag, dan zou je een woning als beeld voor een (gezins)leven kunnen inzetten. Bouwen, onderhouden, renoveren, slopen na verval. Nadat kinderen uitvliegen worden er geen kamers weg gesloopt, maar wordt naar een kleinere woning verhuist. Symboolpolitiek die nog praktisch is ook.

  De woning kan ook gebruikt worden voor een functieplaats / positie op het aardse kermisterrein of in het hemelse circus. Dit lijkt op het plot van Altered Carbon. Daarin trekt het menselijke bewustzijn zo af en toe een ander lichaam aan, als een jasje. In de werkelijkheid trekken mensen een ander baantje aan, als een jasje.

  Zo bezien is het niet zo innovatief om te kraken, maar eerder om te bouwen. Eventueel vooraf gegaan door te slopen. Voorouderverering door bepaalde posities in stand te houden, als erfgoed te beschouwen etc. is nu eenmaal niet altijd even verstandig.
  Een baantjescaroussel lijkt eeuwig leven te beloven, maar is een constructie die niet zonder reden door velen als pervers wordt beschouwd. De sloop ervan maakt een einde aan allerlei jasjes die elitefiguren kunnen aantrekken, da’s ook een overweging. Zuivere elite trekt zich ons inziens niet terug in een afgeschermde omgeving, maar verrijkt juist een open omgeving. Waardoor die zich gezonder kan ontwikkelen. Kennelijk zijn huidige elites bang voor zombies die hun hersenen willen leegvreten of zo 😀 Terwijl kennis juist schier magisch vermenigvuldigd kan worden, geen reden om bang te zijn dus.

 2. Gerelateerd aan dit onderwerp een traditie die averechts heeft uitgepakt. De psychologie ervan is interessant.

  Scenario 1:
  Van oudsher moesten vorsten en edelen laten zien dat ze ‘groot’ waren. ‘Grote jongens’ en ‘zware jongens’ (Frans voor zwaar; forte) die kastelen, landhuizen en paleizen bouwden. Afgeschermde omgevingen, bevolkt door vooral mensen uit ‘eigen kring’. Het gevolg: Verschraling van kennisbronnen, voor gewone mensen. Die kennisbronnen waren door afscherming moeilijker toegankelijk. Sterker, ze werden gereduceerd tot mysterieuze omgevingen waarin een soort van magie plaatsvond. Zoiets als goden die zich naar willekeur al dan niet druk maken om stervelingen, en dat niet zonder offers (zoals belastingen, geschenken en hoofsheid) doen.

  Scenario 2:
  Van nature is een ieder echter als een toegankelijke kennisbron, zolang die maar niet overspoeld wordt met bezoekers. Dan krijg je geen woning als rigide afgeschermde omgeving, maar als conferentiecentrum – niet voor toeristen toegankelijk, als ruimtevulling en tijd-slurpers.
  Van nature maakt de een de ander wijzer, om van een bepaalde belasting af te zijn en/of om waardering te oogsten. Dat is het beste te zien bij zelfstandigen (ZZP) die als ze niet over een bepaalde kennis beschikken een collega-zelfstandige voor inlichtingen bellen, zichzelf daardoor wijzer maken en daardoor in staat raken anderen beter behulpzaam te zijn.

  Stel dat iemand zichzelf tot elite-niveau heeft ontwikkeld. Dan is het tweede scenario voor iedereen gezonder dan het eerste. Het eerste schept een bepaalde afstand, misschien ook frustratie en/of jaloezie. Terwijl in het tweede scenario behulpzaamheid en waardering vrij circuleert. En iedereen de kans krijgt om zich gezond te ontwikkelen.

  Zo bezien is de huidige Disneyficatie van bijvoorbeeld kastelen best gezond. Die bouwwerken verliezen daardoor hun functie terwijl pure elite het in het tweede scenario veel beter naar de zin kan hebben. Niet bedreigd voelen tussen gewone mensen, maar gewaardeerd.

 3. Anti-speculatie !
  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2007/25/minder-bouwvergunningen-voor-woningen
  https://www.tijd.be/ondernemen/bouw/22-procent-minder-bouwvergunningen/9156238.html
  Beweegredenen tot kraak komen soms vanuit een economisch verzet: kraken wordt als oplossing voor (langdurige) leegstand in tijden van woningnood gebruikt. Hierbij wordt ook de vaak daarmee gepaard gaande verloedering/verpaupering tegengegaan. Dit laatste is aannemelijk aangezien krakers geneigd zijn basaal of improvisatorisch onderhoud aan de huizen te verrichten met als gevolg dat de huizen in slechtere staat lijken te verkeren door de bewoning, maar het wel de leefbaarheid ten goede komt. Door veel media-aandacht te genereren bij de ontruiming, proberen krakers aandacht te vragen voor de problemen van leegstand. Alhoewel kraken, door het ontbreken van huur, als financieel erg aantrekkelijk voor de kraker wordt beschouwd, kost kraken tijd.Sommige krakers betalen niet voor gas, water en stroom, velen melden zich echter gewoon aan bij de betreffende bedrijven/instanties. Frequent worden er na de kraak ook afspraken met de eigenaar gemaakt die soms contractueel worden vastgelegd.

 4. Een andere dimensie van het verhaal is traditionele staatsreligie. Met Job als illustratie. Had een monumentaal leven opgebouwd, waarna de Heer (vorst) toestemming verleende om dat leven eens te kraken en te laten verkrotten. Een test, want Job sprak geen kwaad van de Heer en mocht zijn leven daarna weer gaan herbouwen. Met hulp van een zak poen. Hij werd rijker dan ooit te voren. Qua poen dan.

  Het leven van Jozef werd ooit gekraakt en mocht in de gevangenis van de farao (vorst) verkrotten, net zolang totdat hij met briljante ideeën voor de farao kwam. Toen werd hij vrijgelaten. Als dank voor zijn loyaliteit kreeg hij vervolgens de functie van onderkoning. Klinkt mooi, maar in de praktijk een opgeleukte versie van een slaaf, een vazal.

  Dit spelletje laten vorsten wel meer uitvoeren. De eigenaar van het pand in het bovenstaande artikel heeft de bijnaam ‘krottenkoning’. Traditioneel laten vorsten levens kraken en verkrotten om op die manier dwangarbeiders voor hogere bestuurlijke posities te verkrijgen. De andere kant van zo’n verhaal is dat wie op een dergelijke manier hulp wil verkrijgen, die hulp beslist niet waard is. Vandaar dat het rode slot aan het einde van het bovenstaande artikel wel een leuke ‘finishing touch’ is.

  De puur natuurlijke toestand van een leven is autonoom, onafhankelijk. Overheidsmachientjes hebben ons duidelijk gedemonstreerd dat een leven dat niet door een individu zelf beschermd kan en mag worden, de moeite niet waard is om in te investeren. Want die investering wordt dan uiteindelijk toch afhandig gemaakt ter meerdere eer en glorie van in feite geesteszieken.

 5. Oei oei, dit klinkt wel erg melancholisch. Het goede nieuws is dat verkrotting van een leven volgens de traditie maximaal een bepaalde periode mag duren. Wie zich niet laat breken maar standhoudt… het is niet zonder reden dat gezegd wordt dat de aanhouder wint. Of in bijbelse termen; wie standhoudt tot het einde zal overwinnen. Niet sneuvelen vlak voor de eindstreep dus, dat zou sneu zijn.

 6. Het bovenstaande gekraakte pand is nu eigendom van de ‘krottenkoning’ en werd voor het laatst bewoond of in ieder geval gebruikt door de bankier Huet en echtgenote. Gezien de recente belangstelling op Vrijspreker voor fractioneel reserve bankieren etc. lijkt me dit geen toeval te zijn. Zoekt de krottenkoning een volgende vazal? Of zoeken bankiers medestanders om van die krottenkoning af te komen? Of…

 7. Een krottenkoning organiseert bewust verkrotting, om op een goedkope manier opbrengsten te kunnen vangen. Dat is in feite misbruik van de eigen levensweg, een soort wegpiraterij.

  Doet denken aan een artikel dat ik zojuist las. Onderstaand, inclusief commentaar. Ander onderwerp maar wel relevant in deze context.

  Expert: Formule-1 zit nog in Flintstone tijdperk. Volgens de bandenexpert Van de Grint:
  “We noemen deze sport High Tech maar eigenlijk leven we op dat vlak nog in het Flintstone-tijdperk. Daarom is het [de overstap] een goede stap.”

  In 2012 wordt er van 13″ banden overgestapt naar 18″ banden. Als het aan deze bandenexpert ligt, komt er weer een ouderwetse bandenoorlog.

  Geen idee wat ik hiervan moet denken. Wat ik wel weet, is dat een ieder die het verboden wordt om zichzelf effectief tegen perversiteiten te beschermen als het ware in een Flintstone-tijdperk dient te leven. Vrijblijvend lief doen maar tandenloos blijven. Dat is het hedendaagse idee van ‘vrijheid’. Aan de goden overgeleverd zijn wordt dat genoemd. Maar dat is de titel vrijheid niet waard. Alleen wie weerbaar is krijgt grip op de levensweg. En wordt daar niet af geduwd, zoals de goden weleens organiseren om zichzelf ‘onmisbaar’ te houden en verplichte offers te kunnen incasseren. En bergingsauto’s en sloperijen aan het werk te houden.

  Wij gunnen een ieder grip op de eigen levensweg. En voor wegmisbruikers… kan er altijd nog vanuit een raket worden afgevoerd. Kaboem! ? Dat zal ze leren, (wannabe) die wegmisbruikers – goden niet uitgezonderd.

 8. Correctie:
  En voor wegmisbruikers… kan er altijd nog een raket worden afgevuurd.

Comments are closed.