De Britse regering stelt na onderzoek van het Britse Nationaal Cyber Security Centrum dat de Russische militaire geheime dienst GROe achter een lange reeks cyberaanvallen zit…..”De acties van de GROe zijn roekeloos en willekeurig: ze proberen verkiezingen in andere landen te ondermijnen en te beïnvloeden“, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt. (aldus nu.nl)

Wellicht zou het goed zijn als de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt zich van de taken van zijn geheime diensten op de hoogte stelt. Een van de kerncompetenties is het invloed uitoefenen op (meest buitenlandse) verkiezingen. Hier is ook onderzoek naar gedaan.

A 2016 study by Dov Levin found that, among 938 global elections examined,[a] the United States and Russia[b] combined had involved themselves in about one out of nine (117), with the majority of those (68%) being through covert, rather than overt, actions. (bron)

Het is niet altijd het rijke westen dat de uitslag van verkiezingen koopt. Zo zijn er aanhoudende geruchten en is er een onderzoek gestart naar de Libische steun aan Sarkozy tijdens de verkiezingen van 2007. (bron)

Zo ziet u maar, er is weer eens sprake van eenzijdige berichtgeving door de media. Rusland moet en zal de zwarte piet toegespeeld krijgen. Dit is geen onschuldig spel. Eenzijdige berichtgeving, indien in voldoende mate herhaald, maakt de westerse bevolking klaar voor volgende stappen tegen Rusland. Het is spelen met vuur, met als risico dat de koude oorlog weer wordt opgestookt. Dit soort berichten zetten meerdere kernmachten tegen elkaar op en zijn dus verre van onschuldig.

Weet de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt niet beter? Onwaarschijnlijk. Weten de media die met dit soort eenzijdige berichtgeving de publieke opinie beïnvloeden niet beter? Geen idee. Ze moeten beter weten. Maar ze werken wetende of niet wetende (opnieuw) mee aan propaganda. Hetzelfde soort propaganda dat ons de WMD bracht. En een oorlog met Irak. Laten we hopen dat er voldoende alternatieve media zijn om de noodzakelijke nuance aan te brengen. Want van onze leiders en onze MSM hoeven we dat niet te verwachten.

54 REACTIES

 1. @Doc [30]: heb geen mobiel..wel een zak..wat die krantjes betreft, wil graag weten wat ze willen wat ik moet denken.

 2. @peter [27]: Nou, dat zou je wel kunnen zeggen denk ik ja. Op misschien onverwachte manieren.

  Stel jezelf voor dat er iemand uit de tijd voor de Gele Keizer in een tijdsmachientje stapt, in het huidige China opduikt. Dan denkt ‘ie: “Waar zijn die mee bezig?” Ontdekt vervolgens IP en nummers, en graaft VPN tunnels in een aantal richtingen.

  Vervolgens nemen anderen iets waar, denken aan Rusland, denken aan Putin, krijgen vanwege de tijdsgeest en zo spontaan visioenen over put-opties (geen vermeende bedreigingen, maar vermeende kansen). Ze houden niet van geheimzinnigheid en zouden liefst een zgn. ‘naked put’ (uncovered put) zien. Hoewel ze misschien eigenlijk te maken hebben met niet een put-optie, maar een call-optie oftewel niet het recht om te verkopen zoals bij put, maar de mogelijkheid om te kopen. Alleen… dringt dat nog niet zo door kennelijk. Misschien omdat het (nog?) niet om een naked, uncovered bundeltje gaat. Dat soort chagrijn doet een beetje denken aan de pH waarde die Doc noemde, de ontvangers van signalen moeten niet te zuur worden 😀

  Ik meldde dat huidige tijdgenoten niet zo slim zijn als iemand uit China, uit die tijd. Vanwege de huidige tijdsgeest wordt er dan direct gedacht aan slim, slimmer, slimst, het wedstrijdje. Maar… zo iemand die via een tijdsmachine en VPN tunneltjes kan reizen denkt anders, die denkt aan ‘op een andere manier slim’. Dat zal misschien even kortsluiting maken tot het kwartje valt. De reiziger zal misschien denken ‘pak me dan, als je kan’. Want als iemand eenmaal in staat is om bepaalde denkwijzen te pakken… dan gaat het niet meer om de boodschapper.

  Zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar tot slot… heb je al in de gaten dat die point blank waar desnoods een mentale hollow point bullet doorheen gejaagd wordt zoiets veroorzaakt als de omgekeerde versie van een blackout?
  Komt de boodschap aan, dan is iemand cognitieve dissonantie voorbij en is het besef ontstaan dat de betrokkene binnen de range van die point blank van in feite ongezonde, schadelijke uitgangspunten is uitgegaan en daarom huidige denkwijzen die daaruit zijn voortgekomen maar beter kan vergeten. Om vervolgens nieuwe te importeren of zelf te creëren, die voor de verandering wél tot gezonde uitkomsten leiden. Om onnodig lijden te voorkomen en zo.

 3. V.w.b. de call-optie vind ik eigenlijk de koopprijs van 0 euro wel mooi. Misschien omdat die prijs de point blank het mooist afdekt… iedereen blij.

 4. Om dat ‘zoiets als een omgekeerde versie van een blackout’ te verduidelijken:

  Als iemand een punt wil maken, dan is dat een zwarte punt. ‘Zo is het en niet anders’. Bij een point blank etc. is dat omgekeerd, niet zwart maar wit. Bij een gebruikelijke blackout is er sprake van een power outage. Dat werkt hier anders, want na een gevoel van desoriëntatie werkt het juist empowering uit om het maar zo uit te drukken. Anders dan gebruikelijk, een beetje vreemd maar bij nader inzien toch wel gezond en lekker.

  Het is net als in een draaimolen; van sommige dingen wordt je wat draaierig totdat je een oriëntatiepunt hebt gevonden. Een point blank kan dat zijn, alleen moet je het wel zien natuurlijk.

 5. Getver, een gemaakt punt is traditioneel een zwart punt. Vanwege in stand te houden onwetendheid. Hoewel het ook bijv. een blauwe punt met kennis of een corrigerende rode punt kan zijn. Een point blank kan logischerwijs alle kleuren aannemen, want een kwestie van noodzakelijk inzicht.
  Open deuren, maar voor de mierenneukers die hier mogelijk voorbij komen moet het dan misschien toch maar even gezegd worden misschien.

  Bertuz [36] reageerde op deze reactie.

 6. Als een houten Matroesjka, elektrostatisch gepoedercoate in alle kleuren met steeds een andere uitkomst …of…toekomst.

  Het wachten is tot het Russische ei ploft.

 7. @toute va bien [43]: Ja jammer hé, van die vervuiling. Het is niet van ons hoor, we gooien het vuil gewoon terug de kosmos in zodat iedereen het kan bewonderen.

  Is het niet verwonderlijk dat dwingelanden die anderen weleens zullen onderwerpen aan een keuring stellig zeggen “zo binnen, zo buiten” om gewenst gedrag af te dwingen? Politiek correct taalgebruik? Er zijn legio mensen die van binnen anders zijn van buiten, vanwege vuiligheid die hen omringt. Kennelijk zijn hersens onvoldoende om dit te begrijpen, maar is er ook ‘spirit’ voor nodig, liefst een schone en gezonde. Welke laatste gewone mensen kennelijk niet mogen hebben, vanwege het monopoliseren van taken etc.

  Wie of wat is nu eigenlijk feitelijk een gevaar voor de wereldorde? Of vraag ik nu naar iets in de taboesfeer, naar een groot geheim dat angstvallig en krampachtig bewaard moet blijven?

  Bertuz [47] reageerde op deze reactie.

 8. @Nico de Geit [45]: Westerse landen zullen misschien denken dat de roebel troebel is of tot troubles leidt. Hoewel dat ook geldt voor bijv. de dollar, een schimmig spelletje. Projectie; ‘wat je zegt ben je zelf’. De roebel zou niet stabiel zijn? Hoezo, is de dollar dat wel dan?

  De enige valuta die stabiel kan zijn is ‘vertrouwen’. En vertrouwen rekent niet af, hoewel vertrouwen wel bijv. executeert en liquideert 😀 Omtoveren in ex-cute, of andersom het verharde vloeibaar maken.

 9. Ja sorry hoor Bertuz [47], maar dat was nou typisch zo’n verdwaalde kogel die langs me heen ging. Op een dwaalweg.

  Je mist wat jij het springende punt noemt. Misschien een geval van ‘wat je zegt ben je zelf’, want misschien springt die punt feitelijk niet en denk je dat alleen maar.

 10. @peter [50]: Pas op voor valkuilen s.v.p. Het kwellen van anderen is ooit door adel bedacht als dreigmiddel voor als ze hun zin niet kregen. Zie de joodse Tenach of christelijk Oude Testament, Deuterononium 28. Lijstjes met zegeningen voor wie braaf was en vervloekingen voor wie geen gewenst gedrag vertoonde.
  De Romeinen hebben dat geïnstitutionaliseerd door bestuurlijke organisaties de duivel of engel te laten uithangen, afhankelijk van gewenst gedrag of juist niet.

  Het werkt wel, maar dat soort dreigingen creëert ook een ongezonde atmosfeer. Klimaatverontreiniging van een leefomgeving. Als er iets te corrigeren is, dan zijn er andere manieren dan chronisch kwelwerk. Een veel te grote investering in… ja in wat eigenlijk?

  peter [52] reageerde op deze reactie.

 11. @peter [52]: Dat begrijp ik, uiteraard. Het ging mij er alleen maar om dat de dreiging met kwellingen een oud drukmiddel is. Van nature duurt het allemaal niet zo lang. Een aanval wordt vlot afgeslagen, een conflict vlot afgehandeld. Chronische onopgeloste conflicten is meer iets voor ‘beschaving’, vanwege fatsoen, imago etc.

  peter [54] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.