9 REACTIES

 1. Helaas neigen mensen ertoe te worden zoals ze behandeld worden. Een behandeling werkt meestal als een soort self-fulfilling prophecy uit. Zie hier voor het contrast tussen de maakbaarheidsgedachte en de groeigedachte.

  Een Brits gezegde: “Raise your sons to be a gentleman, and your daughters to expect nothing less”.
  Dit geldt ook voor het kweken van fraudeurs.

  Céline Dion volgt kennelijk het Britse voorbeeld en knoopte er een waarschuwing achteraan in het liedje “Treat her like a Lady”:
  “Treat her like a lady
  I’ll make a good girl crazy
  If you don’t treat her like a lady”

  Wanneer mannen zich tot geweldenaren, dwingelanden of fraudeurs ontpoppen, verworden vrouwen tot kille bitches. Karma is a bitch. Compleet met een olifantengeheugen.

  Chronische mentaliteitskwesties kunnen niet afgedaan worden met doodreguleren en controleren. Of met zoete praatjes en afkopen. Om een atmosfeer weer gezond en leuk te krijgen zijn soms hardere en ingrijpender maatregelen nodig dan die van technocraten of zachte heelmeesters die stinkende wonden maken.

 2. één van de grote paralel riolen van de samenleving, van tijd tot tijd ontstoppen, maar hij blijft vol met shit zitten, onvoltooide verledentijd, wel erg onwerkelijk voor de leken !

 3. Leo Verhoef is ook de jongste niet meer, doet niet alleen de
  rekeningen van de gemeenten, ook die van provinciale staten en
  de waterschappen, als ik het goed heb . En wil af en toe graag wel eens een stukje met z’n hond wandelen.
  Ik had ooit een (ontzettend fijne) hond, die zowel blafte als beet, en
  ja die moest in zekeren zin dus kort gehouden worden. Dit tussen
  haakjes. ’t Blaffen en evt. bijten gebeurde alleen ter bescherming
  van mij overigens.
  Nee, er verandert niets, dat legt m.i. LV best wel duidelijk uit.
  Cafe Weltschmertz heeft soms uitzendingen met zo’n 10,000
  views en dat is niet echt veel. Toch denk ik dat er zo langzamerhand wel eens iets op gang kan worden gebracht, dat
  op een bepaald moment -ik denk in de hele EU- de burger op een dusdanige wijze aan het denken zet van “genoeg is genoeg”.
  Inmiddels is er echter al een hele generatie kinderen verkeerd opgevoed – denk aan studenten met een burn-out. OMG.
  Mijn hoop is, dat er nu een generatie kinderen opgroeit die e.e.a.
  weer wat anders bekijken. Af entoe, niet vaak, helaas, heb ik in de schoolpauze van een middelbare school in Amsterdam zuid een gesprek met wat scholieren en ik denk/hoop dat zij toch de
  wereld weer wat anders zien.
  Al een paar keer kreeg ik de vraag, go meneer waarom bent u onze geschiedenisleraar niet? Nou, da’s best wel duidelijk, dan zou ik na een halve dag al ontslagen zijn.
  Ik stop nu maar, er roept iets en dat is bier.

  Nico [9] reageerde op deze reactie.

 4. M.i. hebben jongeren er last van dat ouderen vertrouwen een pijnlijke aangelegenheid kan zijn. Tijdens puberteit ontstaat niet zonder reden acne. Er lijkt een causaal verband te zijn: Hoe pijnlijker de ‘begeleiding’ van ouderen, ‘kort houden’, hoe heftiger de acne.
  Daarnaast kan vertrouwen van jongeren in ouderen een teleurstellende aangelegenheid zijn. Relevante informatie achterhouden, toevoegen wat achteraf misleidend bleek te zijn.
  Kortom, ouders kunnen er een zootje van maken.

  Vooral opvallend dat ouders gaan klagen wanneer hun voorbeeld als een onderweg wat groter geworden boemerang naar hen terugkeert, compleet met aangescherpte randjes. Oeps, betrapt. Wie betrapt is gaat te vaak jammeren of wordt kwaad, beide om consequenties te ontlopen. Hand in eigen boezem is een zeldzaam verschijnsel.

  Om fraude in perspectief te brengen; iedereen zoekt grenzen op en gaat over grenzen. Dat zijn incidenten. Systematisch gedrag veroorzaakt meer dan incidenten.
  Voor zover politici systematisch een spelletje van omgekeerde psychologie spelen om gewone mensen een spiegel voor te houden, is het voorspelbaar dat wat in die spiegel getoond wordt de gedragsnorm van toeschouwers wordt. Alleen al het concept van een black mirror maatschappij rammelt.

  Wanneer voorbeeld doet volgen moet er niet geklaagd worden. Het noopt vooral tot zelf-correctie.

 5. @ergo [6]: Over die volgende generaties; een lastig verhaal.
  Jongeren waarderen het als iemand ‘spirit’ heeft. Onzuiverheden worden vaak intuïtief, onbewust aangevoeld hoewel soms ook bewust. Aan (emotionele of intellectuele) misleiding hebben ze een bloedhekel.

  Vandaar dat jongeren zich graag richten naar voorbeelden of juist meedogenloos over voorbeelden oordelen. De eerste zijn uitzonderingen, degenen die het laatste veroorzaken kennelijk in de meerderheid. Hoewel veel jongeren het spel noodgedwongen meespelen. Dat veroorzaakt een zekere steriliteit waarbij enerzijds het spel wordt gespeeld en anderzijds betrokkenen hun eigen gang gaan. Daar komen logischerwijs allerlei gekke dingen van.

Comments are closed.