De marihuana industrie in de Verenigde Staten is een booming markt. Er valt veel geld te verdienen met weed in de VS maar onzekerheid ligt altijd op de loer. Medicinale marihuana is nu in 31 staten legaal en in 9 staten ook voor recreationeel gebruik. In Nederland zijn de oververmoeide en te dikke agenten ondertussen nog erg druk met het oprollen van wietplantages. Maar ja, in Nederland gebeurt dan ook alles tien jaar later dan in de rest van de wereld.

Cannabis is nog steeds een federaal gecontroleerde stof in de VS en er bestaat een conflict tussen de staat en de federale wetten over de legaliteit van het diverse gebruik. Ondanks dit bloeit de weedindustrie. Velen zien de legale marihuanamarkt met 500% + groeien in de komende vijf jaar. Ondernemers stappen hier graag in maar worden tegengehouden door de dubbelzinnige overheid en de moeilijkheid voor financiering.

Om een cannabisbedrijf te runnen, moet je kapitaal hebben om apparatuur, onroerend goed (kopen of huren), werknemers en grondstoffen te betalen. Geld lenen is een hele uitdaging als de meerderheid van de financiele markt marihuana ziet als een zeer hoog risico. Totdat er een beslissing komt of cannabis van haar huidige Schedule I classificatie gaat, gaan banken geen lening geven.

Dan blijft er een kleine groep non-bank financiers over voor de totale marihuana business in de VS. Die hanteren een proces dat maanden duurt voordat men terugkomt bij de aanvrager en het resultaat is meestal negatief.

Veel bedrijven zijn kleine familieondernemingen die volgens grote investeerders niet professioneel genoeg opereren. Veel entrepreneurs zoeken en vinden dan ook creatieve manieren om hun bedrijf te financieren via hun spaargeld, kapitaal van familie en vrienden en de volgende mogelijkheden:

 • Crowdfunding
 • Private equity firma’s
 • Durfinvesteerders
 • Leverancier- of klantenkrediet
 • Credit cards
 • Onroerend goedhypotheken
 • Het leasen van materiaal / apparatuur
 • Overbruggingskrediet

Met deze bronnen kunnen cannabisondernemers kapitaal buiten de bekende paden vinden. Daarnaast is het wel zo dat hoewel veel gevestigde partijen niet willen lenen het aantal dat wel wil, groeit.

Tegenstand is vaak een goede motivator om nieuwe wegen te vinden en er uiteindelijk beter uit te springen. Op die manier helpt de groeiende cannabisindustrie mee aan het ondergraven van het traditionele – en in wezen failliete – bankensysteem en het steunen van nieuwe financieringsmanieren.

Bron: MJObserver

1 REACTIE

 1. Cannabis kweken komt ten goede aan gezondheid, zo letterlijk als het maar kan. Om dit op grote schaal (algemeen) goed te laten werken moet het op kleine schaal (individueel) goed in elkaar zitten. Als je in- en uitzoomt, dan moet een verhaal hoe het ook gedraaid worden een gezond, degelijk beeld tonen.

  De VS zijn een federatie met een hiërarchie, iets anders dan een confederatie die uitgaat van horizontale verhoudingen. Bij een federatie wordt regulering opgelegd, bij een confederatie overlegd en afgesproken.

  Ieder lichaam heeft een endocannabinoïde systeem, want cannabis planten in beginsel overbodig maakt. Zijn planten om wat voor reden dan ook nodig, dan kunnen ze decentraal door amateurs (liefhebbers) gekweekt worden, iets anders dan een professionele aanpak. Zo zag ik bij iemand die aan Parkinson lijdt thuis een kweekkast staan die bij een grow shop is gekocht, met lampen erin. Kleine investering om zelf planten te kweken voor eigen gebruik. Dus zo kan het ook.

  Toegegeven, voor wie liever lui dan moe is kunnen professionals leverancier worden. Professionals worden echter meer gehinderd door regeldrift. ‘Van bovenaf’ is men kennelijk vooral gecharmeerd van belastbare productie, een melk-mechanisme. Maar misschien is ontlastende productie verstandiger. Waarbij er niets boven Doe Het Zelf gaat, voor jezelf, eventueel ook voor intimi en buren. In kleine kring circuleert de hoogst denkbare (levens)kwaliteit, alleen komt dat niet vanzelf maar vergt het investeringen. Wie het kleine niet eert…

Comments are closed.