De gele hesjes hebben in no-time Frankrijk veroverd. Het brede volksoproer begon als protest tegen de dure brandstof, maar dat was natuurlijk maar de lont in het kruitvat. Er is een veenbrand gaande, en het was wachten tot die veenbrand een uitslaande brand zou gaan worden. Dat moment is nu bereikt.

Ook in Nederland beginnen de gele hesjes op te komen. Op sociale media gonst het, tal van mensen willen op 1 december massaal de straat op in een geel hesje. Want ook in Nederland woedt een veenbrand.

Het probleem met dit soort protesten is dat er geen eenheid is. Er zijn mensen die de straat op willen omdat ze zo tegen chemtrails zijn. Een ander wil een basisinkomen voor iedereen, een derde wil medicinale weet, en weer een ander wil alle Turken terug naar Marokko sturen. Die verdeeldheid is ideaal voor de machthebbers, die Machiavelli echt wel kennen en verdeel & heers tot kunst hebben verheven. Het is dus hard nodig om een aantal punten te hebben waar vrijwel iedereen achter kan staan. Om de verdeeldheid geen kans te geven, en zodoende het protest zo effectief mogelijk te maken.

Daarbij is het dan ook nog eens belangrijk dat die punten niet als ‘extreem-rechts’ kunnen worden beschouwd, want we weten hoe de media dat zal framen. En ze moeten ook nog eens leesbaar en begrijpelijk geformuleerd zijn, de gewone man moet het begrijpen. Geen ‘moeilijke’ woorden dus, geen ellenlange zinnen maar helder taalgebruik. Allemaal randvoorwaarden die het maken van zo’n lijstje nog behoorlijk moeilijk maken. En dus heb ik het maar gedaan.

Wij, vreedzame burgers van Nederland, willen het volgende bereiken.

1 – Géén verhoging van de BTW, accijnzen of andere belastingen. Het leven is al duur genoeg, het mag niet nog duurder worden gemaakt.

2 – Stop met het importeren van gelukszoekers uit het buitenland. Het is druk genoeg. Stop de immigratie, en ga zeker geen migratiepact van Marrakesh tekenen.

3 – Begin met bouwen! Normale mensen kunnen geen woning meer krijgen. Begin met de bouw van woningen, veel en snel!

4 – Behoud het gas! Van het gas af is een onnodig duur project. We hebben de beste gas-infrastructuur ter wereld, dat willen we behouden. Gas is schoon.

5 – Stop met windmolens bouwen. Ze verpesten het landschap en leveren niets op, behalve te dure stroom.

6 – Indexeer de pensioenen. Het is ons eigen geld. Ouderen hebben daar recht op.

7 – Behoud onze cultuur. Zwarte Piet, Kerstmis, Pasen, laat ons onze eigen cultuur houden.

8 – Handhaaf waar nodig. Het tuig komt overal mee weg, de burger wordt streng gestraft als hij een klein foutje maakt. Dit moet omgedraaid worden.

9 – Stop de baantjesmolen. We eisen inspraak in wie onze bestuurders zijn. We willen niet steeds dezelfde mensen met steeds weer een ander duurbetaald baantje.

10 – Stop de EU. We willen geen grote Europese superstaat. Maak van de EU weer de EEG, dat werkte wél.

Een helder en begrijpelijk lijstje met voor ieder wat wils. Maar vooral belangrijk: weinig controversieels. En dat is exact de bedoeling, we moeten voorkomen dat er intern geruzie gaat ontstaan over allerlei punten. Dan, en alleen dan kan dit protest groot worden. Dan is het alleen nog maar hopen dat de global warming ons een beetje helpt, want de vrieskou kan natuurlijk roet in het eten gooien.

Zie ik u op het Binnenhof aanstaande zaterdag?

18 REACTIES

 1. Ik heb verleden Zaterdag men gele hesje aangedaan, wat trouwens ieder één duidelijk zichtbaar in zijn auto heeft liggen, aardige mensen die het gewoon zat zijn, eeuwig te worden uitgeknepen en voor Jan Lul te worden gebruikt, de Gendarme is het daar helemaal mee eens, gewoon terug naar de republiek van het volk, pseudo koningtjes is uit de tijd !

 2. Moet dat hesje niet iets zeggen als: “Nique l’etat”? Of willen de hesjes ook al Engels gaan babbelen?

  Binnenhof? Op zaterdag zijn de uitvreters er niet hoor. Als ze er wel zijn moet je naar het Malieveld waar je op veilige afstand mag gaan loeien en stampvoeten.

 3. Van nature nogal somber van aard, schat ik in dat wanneer er 400
  mensen verschijnen, dat al erg veel is. Bovendien is het nu geen
  lekker demonstratieweer. Mijn lang geleden overleden vrouw had 2 kinderen uit een eerder huwelijk, een van hen heeft een zoon, nu 18, die ik vorig jaar mee heb genomen naar een tentoonstelling
  waarvan ik dacht dat hij die wel interessant zou vinden (was ook
  zo). Tevoren had ik zijn vader gezegd/gevraagd “vind je het goed
  dat ik wat dingen vertel over hoe het was, hetis en ik denk dat het gaat worden? Het antwoord was, laat maar hij weet niet beter dan wat hij op school hoort en daar kan ik wel tegenin gaan
  maar dan haalt hij z’n diploma niet.
  Ik vrees dat zo’n gedachtegang niet alleen in dat gezin opgeld doet maar in heel veel gezinnen.Ik kom het nogal vaak tegen.
  De mens is inmiddels zo ingekapseld dat hij/zij/anders bij alles
  denkt (en ook wel MOET denken aan huis/hypotheek, auto/
  financiering, inkomen en wat betekent dit voor mijn kind(eren)
  nl. hoe gaan zij op school worden behandeld enz., usw.
  O ja, dit is NL: gele hesjes moet je natuurlijk wel zelf betalen !

 4. mbt punt 6, wat bedoel je precies met pensioenen?

  het is ‘ ons geld’ lijkt te suggereren AOW. want pensioenen indexatie gaan ‘ wij’ niet over maar de pensioenfondsen. Daarenboven die kunnen indexeren wat ze willen maar dan raakt de pot nog sneller leeg. leuk voor de jongere generatie, die moet veel meer er in storten en vindt de hond in de pensioenpot.

  of ouderen recht hebben op meer AOW is nog maar de vraag. hoeveel hebben ze afgedragen? zoals je weet is al dat geld al lang door de overheid weggepist dus krijg je door de demografische opbouw dat jongeren nu veel meer moeten betalen voor de ouderen en daarna waarschijnlijk weinig terugkrijgen. Hebben jongeren geen rechten? mogen die wel als slaaf behandeld worden?

  niet echt een topic dat zich leent voor een makkelijke populistische oneliner, dus niet doen. of lid worden van de PVV

  anp rebel [5] reageerde op deze reactie.
  jhon [7] reageerde op deze reactie.

 5. @The Red Pill [4]:

  Werkenden hebben verplicht een deel van hun loon moeten storten in een verplicht pensioenfonds. Daar stond de belofte tegenover dat zij een waardevast pensioen daarvoor terug zouden krijgen. De hoogte van het pensioen werd slechts bepaald door de hoogte van de inleg. Pensioenfondsen hebben aanzienlijke rendementen gemaakt en kunnen zonder problemen die belofte nakomen. Is je niet opgevallen dat er nooit een berekening daarover in de media is verschenen? Slechts de spindoctor onzin over dekkingsgraad?

  Nadat veel jaren werkenden op deze manier een belangrijk deel van hun inkomen hadden afgedragen aan de pensioenfondsen hebben de pensioenfondsen onder druk van de staat die niet met geld om kan gaan hun belofte verbroken en sindsdien veel te weinig aan pensioen uitgekeerd. De staat hoeft daardoor als grootste werkgever minder pensioenpremie af te dragen.
  Jouw suggestie dat jongeren die weinig of geen pensioenpremie betalen recht zouden hebben op pensioengeld dat door voormalige werkenden is ingebracht is onredelijk en niet voor de hand liggend.

  Beter is het dat jongeren meer maatschappijbewust worden en eisen dat ook voor hen via verhoging van hun loon voldoende geld voor hun pensioen opzij wordt gelegd. Het domste wat je kunt doen als jongere is je laten uitspelen door de politiek en vatbaar worden voor de verdeel-en-heers tactiek van generaties tegen elkaar uitspelen. Bedenk ook dat als je ouders overlijden jij degene bent die meeprofiteert als pensioenfondsen hun verplichtingen naar jouw ouders nakomen.

  Snap je nu waarom Kim terecht dit punt heeft opgenomen?

 6. Voorbeeld, al het geld wat besteed is (weggegooid) voor oorlogs materiaal, voor een oorlog die misschien nooit komt, en als hij komt in een paar dagen is afgelopen, de echte oorlog die woedt over het hoofd wordt gezien (met opzet), de oprukkende Islam verkrachters,
  hier waar ik woon weten de autochtone mensen precies waar hun interesses liggen, dat is voldoende geld om te leven, ook als je oud bent, en mensen die onze samenleving komen verstoren er uit gooien, om er een paar te noemen, maar de vreselijke houtaine wijse van deze regering en president is wat enorm irriteerd ! en niet wil luisteren naar het volk ons dus !

 7. Het verhaal over gele hesjes kan ik wat moeilijk plaatsen.

  Hier een lezenswaardig artikel erover van een hoogleraar. Een aanklacht jegens elites die gekozen hebben voor steriele afstand in plaats van (sociaal) vruchtbare nabijheid.

  Hier een signaal, zoals in het bovenstaande artikel, dat er kennelijk om uiteenlopende redenen in de stroom van gele hesjes meegegaan wordt. Zoiets als ‘de politiepet past ons allemaal’.

  – Inzake het puntenlijstje van Kim: Een helder en voor iedereen begrijpelijk lijstje zal per definitie uitwerken als een soort knuppel die in een hoenderhok wordt geworpen. Er ontstaan wat bewegingen, stofwolken van ‘stof tot nadenken’, wat brandjes (binnenbrandjes, vurige gesprekken, misschien meer dan dat). Als de drukte voorbij is…

  Voor dit soort turbulentie hoeft niemand bang te zijn, als tenminste vooraf duidelijk is waar het allemaal naartoe gaat. Vergelijk het met een vliegtuig waarin sommige items vooraf worden voorzien van schokdempend materiaal en andere items juist bewust worden blootgesteld aan schokkende ervaringen, waarna het vliegtuig bewust de turbulentie in gestuurd wordt om een dansje te wagen en de innerlijke boel wat op te schudden 😀

  In de analogie van een vliegtuig lijkt een noodlanding voor de mensheid noodzakelijk, om weer met de beide benen op de grond te komen. Een variant op het thema van turbulentie.

 8. Vestje is klaar, heb het politievest genomen als voorbeeld met de letters

  Goed dat er
  POLITIEK
  is

  De O van Politie is een vraagteken geworden.

  Dan een bakalva, een gezichtsmutsje voor onder je helm, met de tekst “Deze p(re)t past ons allemaal, kan ik dus helemaal over mijn gezicht dragen of oprollen als muts, wordt lachen..

  Trek mijn dienst regenpak aan, zonder kenbare tekens.. Ook de politie en defensie hebben hun problemen. Men vergeet dat er nog geen 80.000 dienders zijn die dit landje bij elkaar moeten houden..

  Laten we het zeker gezellig en leuk houden.

 9. Mag ik een suggestie doen Kim (en iedereen die om een of meerdere van deze redenen wil protesteren)? Neem een stapje terug en bekijk het vanuit een ander perspectief.

  Als eerste voorbeeld punt 5: ‘Behoud het gas! Van het gas af is een onnodig duur project. We hebben de beste gas-infrastructuur ter wereld, dat willen we behouden. Gas is schoon.’
  Je hebt deels gelijk om te zeggen dat het een duur project is, maar we MOETEN van het gas af als we hier de komende 100 tot 500 jaar willen blijven leven. En daarmee bedoel ik niet Nederland, ik bedoel onze planeet. De enige planeet waar wij, mensen, kunnen leven. Om deze planeet bewoonbaar te houden, moet elk land en elke inwoner van dat land zijn steentje bijdragen. Een stap daarin is het stoppen van onze verslaving aan fossiele brandstoffen en over gaan op groene energie. Doen we dit niet, zullen gegarandeerd miljarden mensen overlijden door stormen, overstromingen, tornado’s, tsunami’s, droogtes etc. Om het wat meer thuis te brengen, meer dan de helft van Nederland kan worden weggevaagd door overstromingen.

  Als tweede voorbeeld punt 10: ‘Stop de EU. We willen geen grote Europese superstaat. Maak van de EU weer de EEG, dat werkte wél.’
  Ik ben het met je eens dat de EU niet perfect is, fouten heeft gemaakt en hervormd moet worden. Maar de EU verlaten zal de Nederlandse economie ten val brengen. Nederland is te klein om alleen mee te kunnen dingen met de VS, Rusland en China. Deze 3 landen zullen over ons heen lopen wanneer we zelf (zonder de EU) met ze willen handelen.

  Persoonlijk zie ik liever dat de EU niet bestaat uit 28(27 na Brexit) individuelen landen die allemaal hun eigen interesse voorop hebben staan, maar uit 1 super land, dat de eigen interesses van alle sub landen bewaakt zolang het in het voordeel is voor het grotere geheel, oftewel, het gehele Europa. Helaas zie ik dit niet snel gebeuren, maar hier kunnen we wel naar toe werken, en naar mijn idee is dit het eind doel van de EU, namelijk alle landen op een continent verenigen zodat ze allemaal sterker staan.

  Ik hoop dat je de tijd neemt om het te lezen en misschien zelfs te reageren als je het niet met me eens bent.

  anp rebel [13] reageerde op deze reactie.
  Kim [15] reageerde op deze reactie.

 10. @baron [12]:

  Baron, vraag je af hoe jij aan deze gedachten komt? Ben je daar zelf op gekomen? Of hebben anderen die jou aangereikt? En welke anderen? Die overwegingen zouden bij jou al argwaan moeten scheppen.

  Nu over de aard van je argumenten.

  1. ” we MOETEN van het gas af als we hier de komende 100 tot 500 jaar willen blijven leven.”
  Lees die zin nou nog eens over. Is dat eigenlijk geen spindoctor zin? Waar komt dat moeten vandaan? Wie kan 100 tot 500 jaar overzien?

  2. ”… de EU verlaten zal de Nederlandse economie ten val brengen. Nederland is te klein om alleen mee te kunnen dingen met de VS, Rusland en China.”
  Waar je dit vandaan hebt weten we allemaal. Maar klinkt dat nou echt logisch? Is landjepik vandaag aan de dag nog wel rendabel; gesteld al dat dit vroeger zo was? Waarom zouden gigantische oppervlakken die de VS, Rusland en China nu al in beslag nemen zouden uitnodigen tot het veroveren van een speldenprik op de aardbol die Nederland is? En waarom zou de EU plotseling een beter initiatief zijn dan de VS die ons in NATO verband zoveel jaar bescherming heeft geboden? Wat heeft de EU in de geschiedenis op dit punt laten zien? Ligt überhaupt de toekomst van de mens wel bij grote rijken? Is dat eigenlijk al bijna geschiedenis? Slechts een overgangsfase? Kijk hoe bijvoorbeeld de Sovjet-Unie uiteen is gevallen. Of denk aan Catalonië of de Brexit. Of bestudeer hoe de kantonindeling in Zwitserland werkt. Realiseer je ook hoe de technologische ontwikkeling politieke doelstellingen uit het verleden irrelevant maakt.

  Kortom: Kies voor jezelf. Voor de ontwikkeling van je eigen maatschappelijk bewustzijn. Praat geen anderen na. Ook al komen die nog zo vaak aan het woord. Het gaat om de inhoud. Om feiten en argumenten en jouw eigen belang.

 11. laten we hopen dat er niet veel loeivolk op afkomt. zij willen weer meer of andere regels, ach trouwens het zal mij eigenlijk ook biet wezen.
  statisten, oneindig dom volk!

  btw, gewoon uit interesse… regelt een ieder zijn eigen lunchpakket, of wordt dat centraal geregeld?

 12. @baron [12]: Beste Baron. Ik begrijp dat je gelooft in man made climate change. Ik kan je alleen vragen om daar eens wat dieper in te duiken. Dan kom je er al snel achter dat het één grote zwendel is. Zie https://wattsupwiththat.com/
  Dan zie ik ook dat je gelooft in de heilzame werking van de EU. Helaas, we hebben er geen baat bij. Landen als Noorwegen en Zwitserland hebben de EU ook niet nodig.
  Overigens pleitte ik bewust niet voor een Nexit, maar voor een hervorming naar de EEG. Een samenwerkingsverband, geen politieke unie. Nu lukt het de EU al niet om iets eenvoudigs als het maandelijke verhuis-circus tussen Brussel en Straatsburg te stoppen, laat staan een echte hervorming door te voeren, maar een mens mag toch hopen?

 13. Alle argumenten, redenen, dogmas,, etc.
  Zijn excusses om maar te blijven polderen, ipv van te handelen.
  Beantwoord de volgende vragen en ieder kan zijn/haar conclusies trekken.
  1 Hoeveel van ons zelf zijn we bereid op te geven om te behouden wat we hebben.
  2 Wie is/maakt/vormt Nederland, niet in woord maar in daden.
  3 Wie is erbij gebaat dat het volk elkaar in de haren vliegt (zijn de principalen een instructie of waarschuwing)
  4 Bestaat het volk voor de staat of de staat voor het volk.
  5 Weet je wat eervol, respectvol, en verantwoordelijk handelen is of moet je aan het handje genomen worden.

 14. Wat een ontevredenheid!!! Wees blij dat je vandaag niet in de rij stond om wat voedsel te krijgen in Jemen of de C.A.R.
  Kortzichtige, kansloze na-aperij! Geef mij maar ’n oranje hesje!

 15. Kots misselijk van al die gele hesjes… lekker daar in Parijs, Brussel etc waar ze alles kort en klein slaan. Fijn als je ondernemer bent en hard voor je centen werkt en je morgen glas kunt gaan vegen en je hele zaak naar de gort is geslagen. Of bij je auto komt die ze net in de fik hebben gestoken. Van mij mogen ze scherp schieten en blijf met je poten van andermans spullen af! Allemaal gelukszoekers die geen ene moer aan de maatschappij hebben bijgedragen! Of geen opvoeding gehad! En dan willen ze in Nederland ook ef de straat op met die hesjes! Nou als ze mijn zaak binnen komen dan sta ik niet voor me in! zo pissig ben ik! En ze snappen niet dat door al deze miljarden aan schade de regering nog meer geld moet uitgeven om al die zooi weer op te ruimen! Al die politieagenten te betalen etc etc. Zal uit de lengte of de breedte moeten komen. Stelletje sukkels.

Comments are closed.