maandag, 24 december 2018
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Levensduur empire

Vrijspreker: Is de dood van een empire te timen?

Opperdienaar: Het is denk ik moeilijk, maar de geschiedenis biedt wat aanknopingspunten. Bij het einde van het Romeinse rijk waren er steeds meer oorlogen en een steeds nauwere verstrengeling van fictie en realiteit. Verder is het moreel verrot van binnenuit voordat het valt. De overheid accepteert soms haar eigen geld niet meer voor het betalen van belasting. Een groot deel van de bevolking is afhankelijk van overheids uitkeringen. Bij het einde van de Mongoolse heerschappij over China, waren de heersers sterk verweven met een religieuze sekte en hadden ze wapenbezit voor hun onderdanen niet alleen verboden, maar zelfs bezit van ijzer. Lang geleden heb ik al gekeken naar de overheid als groot organisme waarvan de dood/levensduur voorspeld kan worden ahv Kleiber’s wet. Die wet zegt dat kleine dieren een snellere stofwisseling en een kortere levensduur hebben dan grotere dieren. Daar kwam geloof ik uit dat er nog 150 jaar te gaan zijn. Maar vandaag wil ik kijken naar een andere leeftijd, de leeftijd van de heersers.

Regeer leeftijd Sovjet heersers:

 • Brezhnev 58-76 tot dood
 • Andropov 70-72 tot dood
 • Chernenko: 73-74 tot dood
 • Gorbachev: 54-60

De levensverwachting van een manlijke Sovjet onderdaan bij geboorte was 65 jaar ten tijde van de val van de Sovjet Unie. De heersers werden zo’n 8 jaar ouder dan de levensverwachting van de onderdanen (Gorbachev was een beetje een outlier). Vodka maakte een vroegtijdig einde aan het leven van Russen net zo als opiaten nu een vroegtijdig einde maken aan het leven van veel Amerikanen.

 

In de VS is de levensver(w)achting nu al voor het derde jaar op rij aan het dalen. Dit terwijl Joe Biden bekend maakte dat hij bij de volgende verkiezingen (2020) de front runner voor de Democraten is. Hij is nu 76 jaar oud. Trump zou 74 jaar zijn bij deze verkiezingen. Bij de verkiezingen in 2016 wat Trump 70 en Hillary 69 jaar oud.

The estimate of how long a person born in 2017 can expect to live in the United States is 78.6 years, a decrease of 0.1 year from 2016. Voor mannen is het 76. Joe Biden’s leeftijd bij de komende verkiezing zit dus al dicht tegen de levensverwachting aan bij mannen. Als hij zou winnen en zijn 4 jaar vol zou maken, zit hij er overheen.

Vrijspreker: Dus we zijn er nog niet als je daar naar kijkt.

Opperdienaar: Ik denk dat de levensverwachting van onderdanen nog verder naar beneden moet en de heersers nog wat ouder moeten zijn inderdaad. Misschien als er opeens een jongere heerser naar voren wordt geschoven zoals Alexandria Ocasio-Cortez, die keihard socialisme voorstaat in de VS. Het is wachten op de Amerikaanse Gorbachev.

Vrijspreker: Hoe komt het dat de heersers aan het einde zo oud zijn?

Opperdienaar: Ik denk dat het steeds meer tijd kost om alle connecties en vaardigheden op te bouwen om aan de top te komen. Wetenschappers hebben ook steeds meer tijd nodig om hun vakgebied onder de knie te krijgen voordat ze iets nieuws kunnen gaan bedenken. De basis is groter geworden. Tegelijkertijd wordt het voor onderdanen steeds moeilijker om zich uit te graven uit de propaganda, voordat ze zelf kunnen gaan nadenken. Wat met dieren gebeurd is, is eigenlijk ook met onderdanen gebeurd. Ze zijn door propaganda, indoctrinatie, onderwijs en sociale druk verworden tot een misvormde vorm van hun voorouders.

 

 

www.facebook.com 

Net als de poedels die door Paris Hilton in een Louis Vuitton tasje worden rondgedragen, zijn de onderdanen hulpeloos gemaakt en onaangepast aan de natuur waar ze in horen te leven. Ze worden als accessoires rondgedragen door heersers totdat die er genoeg van hebben. Bedelend om een uitkering zoals een poedel om een snack bedelt.

 

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Hang Bejaarde schreef op : 1

  De eerste alinea beschrijft al aardig de huidige tijd. Moreel vervallen heersers die meer met hun hobbies bezig zijn dan met nut hebben voor hun omgeving.

  Hoe lang zou het Nieuwe Europese Keizerrijk meegaan onder de bezielende leiding van Führer Timmerfrans? Die ouwe rukker denkt echt dat hij verlicht is.

  Mooie foto van dat “product of intelligent design”. Die lijkt verdacht veel op Alexandria Ocasio-Cortez. Ik mis alleen wat lang haar.

 2. Nico schreef op : 2

  Een empire heeft aan beide kanten van de streep last van ” door propaganda, indoctrinatie, onderwijs en sociale druk verworden tot een misvormde vorm van hun voorouders”. Dat geldt dus niet alleen voor onderdanen. Om een wolf te laten verworden tot een nepversie van een hond zijn twee partijen nodig; de organisator en degene die het maar moet ondergaan. Dat is toch eerlijk?

  Een oorzaak van het verval kan gevonden worden in de zorgvuldig gebouwde gebruikerscultuur die Overnight gisteren treffend illustreerde met een afbeelding. Gezien de betekenis van het woord ‘vice’ zoiets als “Ik ben jouw probleem-oplosser. Nee, ík ben jóuw probleem-oplosser”. Of iemand dan anderen gebruikt of zichzelf laat gebruiken maakt niet meer uit. De oogkleppen zijn opgezet en het gaat alleen nog maar om gebruiken.

  Het is m.i. gebrek aan elementaire kennis waaraan iedereen, aan beide kanten van de streep, gestadig maar zeel doeltreffend aan ten onder gaat. Dat kan eenvoudig geïllustreerd worden met geometrische vormen en de leer van de vier elementen uit de Oudheid (aarde, water, wind, vuur).

  Vierkant: Je eigen lichaam, intellect, creativiteit en correctieve capaciteiten onder controle krijgen. Na indeling van bevolkingen in groepen is daarvan gemaakt dat anderen, met bepaalde capaciteiten, onder controle gekregen en gehouden moeten worden om bruikbaar te zijn en blijven. Vandaar dat Vrijmetselaars zo dol op vierkanten zijn. Kijk maar naar hun tegelvloertjes, waarin ze anderen symbolisch plaatsen en over hen heen lopen.

  Pentagram: De bewustwording dat het de eigen ‘spirit’ (geest) die je eigen capaciteiten onder controle kan houden, kan sturen en inzetten. Alleen moet je die geest wel zuiver krijgen en houden, wat in ‘beschavingen’ tot een hels karwei wordt gemaakt. De geest staat bekend als het ‘vijfde element’, het ‘verbindende element’. Hoewel ‘beschavingen’ dwaalsporen uitzetten en verklaren dat bijv. ether (Grieken), hout annex wetgeving (Chinezen), Akasha (kwantumfysica, India) of geld (kapitalisten) het verbindende element zou zijn. Een leugen, want die objecten zijn hoogstens dragers ervan. Als vorsten verklaren dat ze er zijn om bruggen te bouwen en te ‘verbinden’, dan weet je dat je een misleider in actie hoort. Geïndoctrineerd en al. Wat ook blijkt uit het gegeven dat vorsten op het schild worden gezet om te regeren naar de gewoonten en gebruiken van een bevolking. En juist die laatste, gebruiken, is waar het mis gaat.

  Hexagram, eventueel als het Zegel van Salomo, een teken van wijsheid. Daarmee duikt na de vier elementen, het veronderstelde mysterieuze ‘vijfde element’ het ‘zesde element’ op. Onvervalste liefde, gewoon in het klein tussen een individuele man en vrouw en zonder de shit van verhullende en misleidende beeldspraak, genderrollen en wat dies meer zij. Staatsreligie kaapt het begrip ‘liefde’, en de uitwerking van, en maakt er een misbaksel van door het als afpersingsmechanisme te misbruiken zodat anderen daardoor bruikbaar worden.

  Werkgevers hebben dit misbruik-model van adel afgekeken en gaan er in mee. De appel valt niet ver van de stam.

  Het laat zich raden hoe het mis gaat. Een leven dat of een beschaving die niet geleid wordt door een zuivere geest (het ‘vijfde element’) en om onvervalste liefde draait (het ‘zesde element’) is daardoor waardeloos gemaakt. Je kunt je lichaam, intellect, creatieve of correctieve capaciteiten nog zo inzetten, maar je spoelt dan hoogstens nog levensenergie het putje in. Waardoor motivatie afneemt tot nul, of in het rood gaat en verzet gaat produceren. Bewust of onbewust, door te imploderen of te exploderen, maar gebeuren zal het. Dat is een gevolg van puur natuurlijke processen die niemand kan tegenhouden.

  Al met al zit de val van een ‘beschaving’ in het ontwerp ingebakken, als het zaad van haar eigen ondergang. En dat zaad… daar zijn adel, aristocraten, elites, de rijken en machtigen toch zo trots op. Ze koesteren het, cultiveren het en werken zo effectief naar de ondergang van hun mooi plannetjes toe. Hoe meer onderdanen onder controle gebracht worden, hoe waardelozer de projecten worden en hoe dichterbij de ondergang. Dat komt ervan, als je een filosofische dwaalweg in slaat.

  Nico [3] reageerde op deze reactie.

 3. Nico schreef op : 3

  @Nico [2]: Pardon, rectificatie:
  “Werkgevers hebben dit misbruik-model van adel afgekeken en gaan er in mee. De appel valt niet ver van de stam.”

  Adel heeft het op haar beurt van geestelijken en pseudo-wetenschappers afgekeken, aan wie ze hun positie te danken hebben. Misleiding alom, om het gebruik van anderen mogelijk te maken, wat ten koste gaat van wat ‘beschaving’ de moeite waard kan maken en daardoor de uiteindelijke val veroorzaakt. Een diepe gedachte, want on-wijze figuren wijzen meestal andere oorzaken aan die als stropoppen dienen. Misleidende indoctrinatie, geestvervuiling.

  Veronderstelde giganten die menen slim en wijs te zijn kunnen echt trots op zichzelf zijn. Ze hebben zo langzamerhand de hele wereld omgetoverd tot een cosmische vuilsnisbelt, een gigantische prestatie!

 4. ratio schreef op : 4

  Interessanter dan de leeftijd van de heersers lijkt me te kijken hoe het vorige imperium ten onder is gegaan, Engeland. Na twee eeuwen economische dominantie werden ze in Europa op economisch gebied ingehaald door DLD. En in Amerika door de VS. Voeg een snuifje financiele dominantie toe vanuit Wall Street, en het lot van Engeland was bezegeld.

  Ik ga ervan uit Amerika nog wel enige tijd domineert. China zal zijn onroerende goed groei model ooit moeten aanpassen en daarmee een flink deel van zijn economische groei inleveren, zo niet in een recessie komen. En dan enige tijd intern gericht zijn.

  Nico [5] reageerde op deze reactie.
  jhon [6] reageerde op deze reactie.
  Pcrs [10] reageerde op deze reactie.

 5. Nico schreef op : 5

  @ratio [4]: Is die ondergang niet het gevolg van het oude wedstrijdje wie tot de grootste, mooiste, slimste, sterkste verklaard kan worden? Anders uitgedrukt, een zootje maken van het ‘vijfde element’ en ‘zesde element’ dat ik hierboven beschreef?

  In China ging het mis toen er door besmetting met van oorsprong Babylonische filosofie ontstond. Een filosofisch denkmodel dat de wereld is gaan domineren. Dat iets lijkt te werken betekent nog niet dat het een heilzame uitwerking heeft of de moeite waard zou zijn. ‘Back to the roots’ zal hersteltijd vergen. Een paar duizend jaar evolutie van geneeskunst van sociale problematiek in een notendop, humor als de scherts van de ernst:

  2000 BC: Here, eat this root.
  1000 AD: That root is heathen! Here, say this prayer.
  1865 AD: That prayer is superstition! Here, drink this potion.
  1935 AD: That potion is snake oil! Here, swallow this pill.
  1975 AD: That pill is ineffective! Here, take this antibiotic.
  2000 AD: That antibiotic is poison! Here, eat this root.

 6. Nico schreef op : 7

  @jhon [6]: Naar ik hoop beschouw je dit niet als een teken van kracht. Ter illustratie:
  – Tijdens de Reformatie werd de macht van het Vaticaan gebroken, zodat geestelijken nu middels obscuriteit invloed moeten uitoefenen. Maar hun macht zal nooit meer worden wat het was. Het is een aflopende zaak.
  – De vroegere macht van adel is gebroken, middels bijv. de Communistische en Franse revoluties. Middels obscuriteit invloed uitoefenen is een signaal van verzwaktheid. Nu er algemeen niet meer geloofd wordt in een vermeend goddelijk mandaat, is het een aflopende zaak.
  – Eenvoudige mensen verduisteren als in de Tweede Wereldoorlog hun levens naar buiten toe, wetende onder een bezettingsmacht te leven. Voor zover ze openlijk praten, is het alleen met vertrouwende intimi die ze al jaren kennen. Aangeleerde hulpeloosheid veronderstelt zwakheid.

  Degenen die in ‘het duister’ rode oogjes naar zich menen te zien kijken en daar bang voor zijn hebben onvoldoende in de gaten dat zij en/of hun voorouders die helemaal zelf hebben gecreëeerd. Ook al wordt geprobeerd het anders te framen, er is geen strijd tussen licht en duisternis gaande. Want degenen die menen anderen te moeten verlichten leiden m.i. op een filosofische dwaalweg en zijn daarmee kunstlichten, dwaallichten, lichtvervuiling. Met een gekleurde bril op en innerlijk ‘voldoende’ indoctrinatie is het moeilijk om jezelf te reinigen van gebreken en vervalsingen. Dat is gewoon eerlijk.

  Het is zoals Pcrs schrijft: “Verder is het moreel verrot van binnenuit voordat het valt”. Als de rot toeslaat, impliceert dat verzwakking ook al doet men zich sterk voor. Maar in feite is het een geloofwaardigheidsprobleem, want eenvoudige mensen worden ‘gewoon’ dom en in een gebrekkige toestand gehouden waardoor ze er niet op kunnen vertrouwen dat ze zelf hun problemen kunnen (want mogen) oplossen.

  Dit doet denken aan een Brits epistel van een hoogleraar uit de jaren 1800, na een bloedige strijd tegen Romeins katholieken om vrij te worden van een opgelegd juk:
  Fifty years ago the eminent statesman, Sir Robert Peel said, with remarkably clear foresight: “The day is not distant, and it may be very near, when we shall all have to fight the battle of the Reformation over again.” That day has come. It has been upon us for some time. It has found us unprepared, and as a result the battle is to some extent going against us.

  Waarom gaat die strijd tot op zekere hoogte tegen adel en degenen die hen in het zadel hebben gezet? Heel eenvoudig, een geloofwaardigheidsprobleem.

  Als ik even terugkijk in ons eigen leven, dan hebben we tot nu toe overlast op ons bord gekieperd gekregen van de volgende groeperingen, op alfabetische volgorde: Adel, aristocraten, geestelijken, elites, overheidsdienaren, pseudo-wetenschappers, werkgevers en eenvoudige mensen. De laatste vanwege reacties op gebrek, onwetendheid, misleiding, mishandeling.
  Er zijn en worden nogal wat pogingen ondernomen om ons te onderwerpen aan wat wij als perversiteiten beschouwen, kennelijk om de klassieke reden om ons bruikbaar te maken als instrument van opdrachtgevers. Maar… geloofwaardigheidsprobleem. Wie op een rottige manier de controle over anderen probeert te krijgen, met ons inziens rottige doelen, is het niet waard om zijn zin te krijgen.

  Dat is een kenmerk van een beschaving in de vervalfase; omringd worden door rot. Gelukkig zijn er ook ‘afvalligen’ in de kringen die ik noemde, die echter machteloos denken te staan tegenover datgene wat uit hun eigen kring komt. Ook dat is een kenmerk van een beschaving in de vervalfase. Door eenvoudige mensen zoals ons te bestrijden en/of te proberen hen onder controle te krijgen, gooien degenen die het allemaal zo goed bedoelen hun eigen glazen in. Wat de valsnelheid aanjaagt. In die zin is de val van een empire toch wel vrij aardig te timen, hoewel niet op een aardige manier.

 7. Nico schreef op : 8

  In dit smalende artikel Iets over de paus en de pot die de ketel verwijt.

  Terecht wordt in dit artikel teruggekeken naar de oorzaak van de Reformatie; geestelijken en andere notabelen die hun buikje vol vraten terwijl eenvoudige mensen dom en onwetend werden gehouden, en niet te vergeten in een gebrekkige toestand. Doordat nieuwe informatie in de circulatie kwam (boekdrukkunst) werd de huichelarij van de heersende macht duidelijker. En toen barstte de bom.

  In het artikel komt de herkomst van het woord smulpaap aan de orde. Hedendaagse elites willen kennelijk graag de geschiedenis herhalen, mogelijk aanleiding voor een volgende Beeldenstorm en herhaling van bloedige strijd om vrij te komen van tirannie. Het is iedere keer weer de schaamteloosheid van de heersende macht die de bom uiteindelijk doet barsten.

  Tsja… wanneer de pot de ketel verwijt hebben oppotters kennelijk onverkwikkelijke ingrediënten in de ketel gestopt, en ondertussen de gezonde er uit gelaten. Een ware heksenketel! Whahaha…

  Nico [9] reageerde op deze reactie.

 8. Nico schreef op : 9

  @Nico [8]: Wellicht ten overvloede: Zelfs al zou de werkelijkheid precies andersom zijn, dan nog steeds mankeert er iets aan het recept voor de heksenketel. Anders zou de geschiedenis zich niet telkens herhalen en zou er niet telkens opnieuw een soepzootje ontstaan.

  Ondertussen… als er geen slachtoffer is, is er (volgens God, de goden en/of andere decision makers) geen sprake van een misdaad. Na geslacht te zijn niet offeren? Dan ben je niet bruikbaar. Verstoppen achter plausible deniability is een beschamende uiting van karakterbederf. Het Pontius Pilatus-syndroom, de handen wassen in onschuld. Dat kan anders, beter, gezonder!

 9. Pcrs schreef op : 10

  @ratio [4]:
  Het is maar 1 invalshoek, zoals de skyscraper index dat is. Misschien als je ze allemaal een beetje op een hoop gooit, dat je er een mooie voorspelling uitkrijgt.

  Ratio [11] reageerde op deze reactie.

 10. Nico de Geit schreef op : 12

  Het hoogtepunt van het Westen zit volgens Huntington rond 1900. Daarna is het alleen maar naar beneden gegaan.