15 REACTIES

 1. Onbegrijpelijk hé, dat iemand met een kegel liefst niet achter het stuur wordt gelaten? Komt misschien door de roes die allerlei verzonnen ideologieën veroorzaken, iedere ideologie met een eigen specialisme.

  Zo’n specialisme lijkt wel een syndroom van Asperger. Net als bij een asperge een klein aandachtsgebied met veel diepgang.
  Klinkt mooi, maar ter bevordering van gezonde nuchterheid kun je maar beter een kegel hebben. Interessante vorm. Brede algemene ontwikkeling en de meeste diepgang kennelijk op de punt(en). Traditioneel hoort iemand op die kegel één (speer)punt te hebben, maar daar is innovatie mogelijk.
  Stel je voor dat iemand bijv. als twee (speer)punten heeft; individueel karakter en het karakter van de manier waarop met elkaar omgegaan wordt. Mooi duo zou je zeggen. Zo zijn er wel meer combinaties van (speer)punten denkbaar.

  Als iemand in een roes leeft is er wel wat voor nodig om die roes te doorbreken. Ontnuchteren wordt dat genoemd, een vreemd woord. Zou eigenlijk nuchteren moeten zijn, toch?

 2. Zolang het libertarisme niet verder komt dan “Ze zitten aan mijn zuurverdiende centen” zal het door de buitenwereld worden gezien als een onderonsje voor hele en halve autisten. Ik ben het ook eens met wat hierboven staat in de reacties.

  Wat is het grote plaatje? Wat is de blije boodschap? Wat zit er in de deal voor de gemiddelde kantoorslaaf dat het de moeite waard is om niet voor elke scheet te janken om meer bemoeienis door de overheid?

 3. Ik denk ook het antwoord hebben op deze quote:

  “The Matrix is a system, Neo. That system is our enemy. But when you’re inside, you look around, what do you see? Businessmen, teachers, lawyers, carpenters. The very minds of the people we are trying to save. But until we do, these people are still a part of that system and that makes them our enemy. You have to understand, most of these people are not ready to be unplugged. And many of them are so inured, so hopelessly dependent on the system, that they will fight to protect it.”
  ― Morpheus The Matrix

 4. @Kritisch fan [2]: Laat ik het omdraaien, waarom moet ik mensen overtuigen om anders te gaan leven?
  Wat dat is namelijk wat ik van hun vraag.
  Mensen gaan alleen veranderen als een crisis hun raakt. Dan gaat het licht aan, let op, het licht gaat tijdelijk aan. Want vrijheid is niet voor de bange medemens.
  Volwassen mensen proberen te overtuigen dat zij fout bezig zijn. Daar ben ik mee gestopt. Dat heeft geen zin. Het zijn allemaal volwassen mensen, met nog belangrijker, een volwassen geest, die gelooft dat de Staat de maat der dingen is.
  Het is zinloos hiertegen in te gaan.
  Laatst probeerde ik de domheid van het social credit systeem in China uit te leggen. Wat dacht je wat er gebeurde? Die idioten vonden het prachtig.
  Het oude gedachtegoed van vrijheid en zelfstandigheid is dood in het westen. Deze mensen zijn niet in staat om vrijheid te verdedigen, zij zijn de vijanden ervan geworden.

  jhon [6] reageerde op deze reactie.

 5. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan ik ook zeggen, dat het echt waanzin! is, verloren energie, om er bij statisten een andere kijk op leven in te krijgen.
  Helmaal eens met jhon, red jezelf! (en je omgeving).
  Zelf kom ik uit een links feminischtische breeding pit, staand plassen verboten!, uiterst slechte omgeving voor jongetjes om man te worden.
  Na 30 jaar dat programma ondergaan te hebben heb ik dat op miraculeuze wijze weten te verwijderen. 10 jaar revalidatie en nu sinds 10 jaar leven aan het ontdekken. Heerlijk!

 6. Het is een kwestie van perspectief. Denkbeelden kunnen een mooi lijkende kant hebben en een lelijke schaduwzijde. Wat iemand denkt te willen komt voort uit, vergeleken met de pure innerlijke natuur, wat is middels indoctrinatie is aangeleerd of juist afgeleerd.

  Door dat soort mutaties ontstaan als het ware mutanten. Wie geestelijk gezond wil zijn wordt door ‘mutanten’ als gek beschouwd en daardoor als zodanig behandeld. Psychologische vaktermen daarvoor zijn cognitieve dissonantie, OCD (met de ‘d’ van vechten tegen disorder) etc. hoewel het ook beschouwd kan worden als een soort OpSec.

  In een heersende cultuur wordt men geacht niet ‘teveel’ na te denken en zich te richten naar procedures, protocollen, tradities en wetgeving. Voor de veiligheid. Dat is een beetje als optreden als viervoeter; ‘denken’ met je daden. Als een (filosofisch) dode vis met de (filosofische) stroom van anderen meedrijven, gedragen worden door anderen. Dat geeft een veilig gevoel. Eigen initiatief is dan als een vis die de zijkanten van de stroom opzoekt of tegen de stroom in zwemt. Dat wordt als onveilig beschouwd, want je zult maar tegen de oever van het kanaal aan zwemmen of in botsing komen met andere dode vissen. Daarmee verwordt eigen initiatief tot tegen anderen moeten opboksen.

  Iets anders willen komt voort uit inzicht. Traditioneel zijn angst en boosheid misleidende ‘inzichten’ die tot gehoorzaamheid of revolutie leiden. Als het niet zo gelukt is met indoctrineren en het produceren van een ‘mutant’ gebrekkig is verlopen, is er sprake van een ander soort inzicht. Hoewel een gekooid en undercover inzicht dat met een dekmantel van gewenst gedrag verhuld wordt. Gekooid door behandeld te worden als een schaap of geit die desnoods door honden ‘tot orde’ wordt geroepen. Of als militair de tijger moeten uithangen (tijgeren, volgens een drilsergeant ‘met de pik in het zand’), ook al zijn bepaalde inzichten niet door indoctrinatie verloren gegaan. Hiermee is gezegd dat bepaalde veranderingen hoogstens vrij baan moeten krijgen om met open armen verwelkomd te worden.

  Al met al veroorzaakt een gebrek aan kennis over de pure innerlijke natuur frustratie, hopeloosheid, moedeloosheid. Hoewel het omgekeerd een kwestie van geestelijke kracht blijft om niet op te geven. Toegegeven, het is niet zonder reden dat heersers het voor het zeggen willen hebben over de jeugd. Niet alleen vanwege ‘jong geleerd, oud gedaan’, maar ook omdat jonger minder te neutraliseren indoctrinatie betekent. Opvoeden is en blijft indoctrineren, induceren, voeden met kennis en voorbeelden. Als in ‘als je rotzooi maakt, dan ruim je die zelf op om te voorkomen dat anderen chagrijnig worden’. De vraag is vooral uit welke ingrediënten zo’n opvoeding bestaat. Of jongeren op een gezonde levensweg geleid worden richting individuele zelfstandigheid, of op bijv. een filosofische dwaalweg die tot eeuwige afhankelijkheid leidt.

 7. @Kritisch fan [2]: je overtuigt me niet echt. Misschien dat een voorbeeld van gebrek aan inlevingsvermogen of zwart wit denken, je argument versterkt. Nu poneer je gewoon een stelling. Dat overtuigt niet.
  Het gaat libertariers overigens vaker om of een stelling waar of niet waar is. De rest van de wereld schijnt dat niet belangrijk te vinden.

  Kritisch fan [11] reageerde op deze reactie.

 8. @Pcrs [10]: Je bent al jaren actief op de Vrijspreker, dus voorbeelden van zwartwitdenken en gebrek aan inlevingsvermogen heb je vaak genoeg gezien.
  Ik denk trouwens dat die ‘rest van de wereld’ het waarheidsgehalte van stellingen net zo belangrijk vindt als libertariers.

  Pcrs [12] reageerde op deze reactie.

 9. @Pcrs [12]: nogmaals: die voorbeelden heb je in al die jaren dat jij op de Vrijspreker schrijft en reageert (waardering daarvoor!) al talloze malen kunnen aanschouwen. Echt iedere VS-bezoeker met ook maar een greintje inlevingsvermogen zal begrijpen waarop ik doel. Als je het oprecht niet begrijpt of de gesprekken niet kunt vinden dan voldoe je precies aan het archetype libertarier dat ik hier beschreven heb.

  Libertariers ‘uniek’ in hun interesse in waarheid? Proest!!!

  pcrs [14] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.