Wat nou als je bang bent voor een hernieuwde kernwapenwedloop met de Russen? De minst logische optie lijkt te zijn om die dan zelf te beginnen. En dus is het advies van de AIV (Adviesraad Internationale Vraagstukken) om de JSF geschikt te maken voor het gooien van atoomwapens.

Een tijd geleden heeft Nederland besloten om JSF’s te kopen als vervanger van de F16’s. Hoewel het toestel om heel veel redenen inferieur te noemen is moest en zou het er komen. En om het risico nog wat te vergroten komt het gros van de Nederlandse JSF’s straks uit een Italiaanse fabriek. Met de Fyra nog in het geheugen niet echt een geruststellende gedachte.

Maar we kunnen het altijd nog gekker maken natuurlijk. Mocht u het niet weten, er bestaat een adviesraad internationale vraagstukken. Je moet het belastinggeld toch ergens aan uitgeven, nietwaar?

Deze adviesraad, met daarin onder andere de usual suspects als AJ Boekestein en Joris Voorhoeve, vindt dat we wel wat banger mogen zijn voor de Russen. U weet wel, dat land waarmee we ooit afgesproken hadden om de NAVO niet naar het oosten uit te breiden, zodat de NAVO inmiddels grootschalige oefeningen houdt aan de grens met Rusland. Dat land dat legers van Napoleon en Hitler voor de poorten van haar hoofdstad had staan, en daardoor nog altijd enigszins sceptisch is over de goede bedoelingen van het westen.

De adviesraad is bang voor een nieuwe kernwapenwedloop met de Russen. En dus is het advies om de JSF ook geschikt te maken voor het afgooien van kernwapens. Daar zit natuurlijk een rare discrepantie. Als je geen wedloop wilt kun je die maar beter niet beginnen zou je denken.

Zo’n rapport is best leuk om door te lezen. Natuurlijk is alles de schuld van Trump (“Door het optreden van de huidige president van de Verenigde Staten is het onzeker geworden hoe de Verenigde Staten invulling willen geven aan hun rol als grootmacht in een multipolaire wereld.”)

En daarom moet er een Europees leger komen, hoewel men dat toch wat omfloerst meldt, er “moet ruimte worden geboden voor de discussie over een grotere Europese militaire zelfstandigheid”.

De mannen van de adviesraad zijn wel heel vriendelijk, en het honorarium is uiteraard ook welkom, want “De AIV is desgewenst bereid nader te adviseren”. Iedere onderzoeker pleit natuurlijk voor méér onderzoek. De schoorsteen moet ook roken.

Al met al kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat dit rapport ook door een goed geïnformeerde eerstejaars geschiedenis geschreven had kunnen worden. Het zal dan ook wel ergens onder in een Haagsche lade terecht komen. En in Rusland zullen ze er waarschijnlijk hard om kunnen lachen. Want die JSF, daar liggen ze daar echt niet wakker van. Terwijl de JSF door velen beschouwd wordt als een mislukking hebben de Russen hun zaakjes vrij aardig op orde met hun SU-57 PAK.

Al met al kunnen we misschien maar beter de Russen weer te vriend gaan maken.

10 REACTIES

 1. Atoombom is wetenschappelijk niet mogelijk ! Niemand heeft de miljoen dollar voor bewijs geclaimd!

 2. Volgens mij valt het wel mee. Sinds de Israëliërs ze hebben zij ze tamelijk oppermachtig in Syrië. Het lijkt dat ze geen last van de Russische s400s hebben. Toch tamelijk onzichtbaar op de radar.

 3. Relax… die Russen is goed volk… https://youtu.be/DtT62uw2LGE als je graag angstig wil zijn keer je blik naar binnen in onze (uhm) westerse killer Navo elite beschaving…haak af … stop met die malloten door komende verkiezingen 5% opkomst als doel te stellen!

 4. De Russen hebben hun zaakjes prima voor elkaar, geen sitting duck vliegdekschepen, wel prachtige lange korte dikke dunne atoom raketten, plus een paar super geheime schaakzetten, en de boel ligt plat overal en wanneer ze maar willen, wat ze met Eltjin gebeurd is gaat niet meer voorkomen, het plunderen van hun land !

 5. https://youtu.be/RM0uvgHKZe8 ja.. het westen heeft zijn eigen Stalins….
  Maduro kapot gesanctioneerd het beproefde recept..zie https://youtu.be/CL_GShyGv3o oneindige oorlogen is het doel…U werkt hier aan mee middels belasting financiering van hollandse IS jeeps!.. https://youtu.be/9RC1Mepk_Sw onze vliegende honden zijn al weer terug..de vrouwen, kinderen en bejaarden waren op…https://youtu.be/4u4x4Xw3CbI …de rat met z’n slimme bommen!

  keer je rug toe naar deze moordenaars… zo … dus…

 6. Peter ik ken die onmacht die je voelt, maar je wendt er aan, het onverstand voert voerde de boventoon, en het is echt nooit anders geweest, wel in andere vormen, maar met de zelfde uitkomst, groet

 7. “Al met al kunnen we misschien maar beter de Russen weer te vriend gaan maken.”

  Moet het per sé vriend of vijand zijn? Dat riekt naar extremistisch denken. Daar tussenin zitten nog (on)bekenden die neutraal bejegend kunnen worden, bekenden, al dan niet ‘goede buren’ etc. Als het zo is dat ‘wat je zaait zul je oogsten’, dan was het niet zo verstandig om bijv. Napoleon en Hitler op te laten rukken richting Moskou. Wat ook geldt voor een wapenwedloop op gang brengen. Anderzijds, als Russen met de SU-57 PAK glimlachend naar het gestuntel met een JSF kijken… zal het met die wapenwedloop wel los lopen.

  Wat wordt er toch veel geïnvesteerd om ‘status-verhogende’ instrumenten en speeltjes te verkrijgen! Niet alleen bij gevechtsvliegtuigen, maar ook bij muren zoals de Chinese muur, bureaucratische muren etc. Kunnen kopstukken wat sterke verhalen bij een sterke borrel ventileren: Kijk eens wat een grote ik heb! 😀 Meten is weten, maar ondertussen heeft het niet veel om het lijf.

 8. Strijd: Is verspilde energie!
  Samen werken aan verbetering van leef omstandig heden,
  heeft een positief effect binnen de maatschappij.
  Zodat er meer tevredenheid ontstaat tussen mensen onderling.

  Waar door er minder zal worden ge streden!

  In een wereld zonder geld aanmerkelijk minder geweld!

Comments are closed.