De Australische overheid bevestigde dat Julian Assange een nieuw paspoort heeft ontvangen. De medeoprichter van Wikileaks zit inmiddels al 7 jaar in de ambassade van Ecuador in Knightsbridge, Londen. In december vorig jaar meldde president Moreno van Ecuador dat Engeland voldoende garantie bood voor Julian Assange om de ambassade te kunnen verlaten.

Zijn juridische team ging daarop de volgende stappen onderzoeken. Met het Australische paspoort lijkt er nu meer beweging in de Assangezaak gekomen te zijn.

Zijn Engelse advocate, Jennifer Robinson, had halverwege vorig jaar een nieuw paspoort aangevraagd in Australië. Greg Barns, de Australische advocaat van Assange, loofde de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop voor haar rol hierin. De Sydney Morning Herald meldde dat ze veel moeite had gedaan om het recht van Assange als Australisch ingezetene op een paspoort te waarborgen.

Assange heeft ook de steun van diverse bekende namen als Patti Smith, Pamela Anderson, Nigel Farage, Ai Wei Wei, Brian Eno, PJ Harvey, Ken Loach en Pink Floyd frontman Roger Waters. Waters beschrijft hem ‘als een held van mij’ en riep Australiërs op het voor hem op te nemen.

“We live in strange and dark times and we need journalists and others, activists of all kinds, to shine light into the dark places,” zei Roger Waters tegen de Sydney Morning Herald.

Bron: Evening Standard

1 REACTIE

Comments are closed.