In de krant lees ik, dat de rijkste man van Frankrijk 100 miljoen euro per beschikking stelt voor de wederopbouw van de Notre Dame, die blijkbaar onvoldoende verzekerd was tegen brand.

Afgezien van het feit dat de 100 miljoen vermoedelijk meer dan 100 miljoen aan belastingvoordelen, faam en politiek invloed zullen opleveren, kan ik hierbij mededelen, dat deze man geen goede kwalificatie verdient.

In augustus/september 2018 was ik passagier op LE SOLEAL van zijn cruisebedrijf PONANT.

De passagiers van het schip was verkocht ” DE NOORDWEST PASSAGE” in het Noordpoolgebied.

Vertrek van het schip ging gewoon door, hoewel vóór afvaart van het schip al duidelijk was, dat de Noord- Westpassage gesloten zou blijven met stapelijs.

De passagiers van de boot werden 22 dagen doelloos dobberend op de oceaan gehouden zonder de optie van boord te gaan, met als enige doel de 22 dagen vol te maken, terwijl af en toe wat ijsbergen te zien waren, benevens een enkel toendradorp met enkele eskimo’s en en paar honden.

Van alle passagiers was 1100 euro tot nu toe niet terugbetaalde havengelden afgenomen voor het bezoek aan havens die voor het grootste deel niet aangedaan werden: interessant om te weten, van wat voor geld de Notre Dame gerestaureerd zal worden.

Hugo van Reijen

9 REACTIES

 1. Nog interessanter om weten is van wat voor geld het destijds oorspronkelijk gebouw was. Vermoedelijk aflaten en ander soort bedrog. Kortom: nil nove sub sole.

 2. Dit jaar schijnen er in Frankrijk al 872 kerken te zijn afgebrand, met de Notre Dame als grote klapper. Volgens sommigen zijn de kerken moedwillig in brand gestoken door mensen met een islamitische achtergrond. 872 keer ‘kortsluiting’ lijkt me een beetje te veel van het goede, of ze moeten ‘kortsluiting’ in de multi-etnische samenleving bedoelen.

  Paasochtend – de Heer is waarlijk verrezen. Iedereen een zalig Pasen gewenst.

  Geit samen met Maria: https://i1.wp.com/68.media.tumblr.com/tumblr_m9m12zVNHp1rs6u8jo1_540.jpg

 3. Het verhaal over de Notre Dame komt over als symboolpolitiek. Al bij het ontstaan. Uit welke bron kwam financiering destijds? Aflaten, afpersing anderszins, misleiding? En waarom een onbereikbaar voorbeeld neerzetten? Vergelijk dat met het presenteren van een sprookjeshuwelijk, terwijl zelfs elementaire grondbeginselen doodleuk worden genegeerd. Waarom aandacht besteden aan basiskennis als je er omheen kunt draaien en verder kunt rennen over een dwaalweg?

  Het verhaal over de cruise illustreert dat theorie niet moet afwijken van praktijk. Daardoor wordt theorie vooral lastig. Recent raakte de Notre Dame ‘on fire’ en beschadigd. Er zullen er zijn die zeggen ‘geld stinkt niet’, maar gezien o.a. de illustratie van de cruise kan er toch een luchtje aan zitten. Als sekteleiders die gebakken lucht verkopen en daar voor zichzelf en misschien ook hun volgelingen een lucratief handeltje van maken.

  Financiering doet ook denken aan de goudkoorts. Er werd veel schade aangericht, vond veel verspilling van levens plaats. In Europa werden paleizen kennelijk behangen met bladgoud. Maar… de standen ‘geestelijkheid’ en ‘adel’ bleken niet in staat om van decadentie (verval) af te komen. Bladgoud als uiterlijk vertoon, om innerlijk te verhullen. Als parfum om een stinklucht te verhullen. Tegenwoordig wordt er kennelijk kwik gebruikt om goud te ‘winnen’, waarbij hele rivieren vervuild raken. Tegenwoordig werkt de jacht op geld, een volgende stap in de evolutie van decadentie, milieuvervuilend uit. Klimaatverontreiniging, op een andere manier. Hopelijk zal er voldoende gedaan worden om op te schonen, hoewel bepaalde schade onherstelbaar is. Zo kunnen na deprogrammering van sekteleiders en -leden onderweg verloren levensjaren niet gecompenseerd worden.

 4. Blijkbaar zal het ontwerp voor de wederopbouw van de Notre Dame door de uitslag van een internationale architectenwedstrijd bepaald worden. Bereid je maar voor op allerlei glas en metaal torencontructies waardoor dit landmerk uit 1160 nooit meer hetzelfde zal zijn. Maar het past allemaal in dezelfde riedel: geen respect voor je eigen cultuur en verworvenheden, geen respect voor het verleden en geen respect voor de toekomst. Het ultieme nihilisme.

  Scrutinizer [8] reageerde op deze reactie.

 5. De Notre Dame is een monument en het onderhoud is de verantwoording van de staat die dit als gebruikelijk heeft laten verslabakken. Nu zou het binnen 5 jaar opgeknapt zijn volgens beroepsleugenaar Macron. Wie wat doneert, is ieder zijn of haar eigen keuze.

  Nico [6] reageerde op deze reactie.

 6. @Seneca [5]: Gebruikelijke procedure. Eerst blootstellen aan de elementen, niet teveel nadenken, signalen negeren, vervolgens na een ramp huichelachtig gaan jammeren en proberen op te knappen.

  Kennelijk worden er wat architecten op het project losgelaten. Je kunt jezelf afvragen wat, als de Notre Dame zou spreken, deze dame zelf van zou zeggen. Het traditionele beeld van dames is immers dat ze ervoor zijn om gebruikt te worden, wat andersom uitlokt. Als een Dame Blanche. Opgebruikt? Volgende! Het laatste is bij een monument niet van toepassing, maar toch. Gebruikerscultuur, meer aandacht voor gewenst gedrag en schone schijn dan voor innerlijk gezond en rein zijn.

 7. Saillant detail bij dit verhaal: Aangezien de Romeins christelijke kerk nooit de man-vrouw verhouding kern-gezond heeft kunnen of willen neerzetten… was ik benieuwd hoe het naast schade aan de Notre Dame zat met schade aan Notre Seigneur (onze Heer). Die kunnen niet los van elkaar gezien worden zou je denken.

  Volgens dit artikel is het kerkorgel waarop “La Nativité du Seigneur” (“The Nativity of the Lord” of “The Birth of the Saviour”) uit 1935 ten gehore gebracht niet beschadigd geraakt.
  Dit kan in perspectief geplaatst worden door op te merken dat de Heer vrouwen traditioneel vult met zijn geluid. Satan maakt de beste liedjes en zo.
  Verder heeft een paus als dogma ingesteld dat moeder Maria co-redemptrix zo zijn. Zonder Maria geen Heer Jezus was de gedachte.
  Verder spaarde Keizer Nero zijn eigen moeder niet, want moeders (en vaders) moeten het niet te gek maken. Wat ook geldt voor de zgn. Heilig Vader met een concept als co-redemptrix. Dochters en zonen kunnen ook ondánks ouders tot bepaalde inzichten komen.

  Religieuze beeldvorming, hallucinerend van aard. Opmerkelijk: Ooit smeet een Franse generaal de paus in het gevang, waardoor de macht van het pausdom definitief werd gebroken. Nu wil nu een president uit juist dát land een symbool uit die kringen in ere herstellen.
  Is de tijd niet aangebroken voor andere denkbeelden, een ander verhaal om het maar zo uit te drukken, voor de verandering kern-gezond en zonder misleidende rookgordijnen?

 8. @Keinstein [4]: Dat torentje werd pas enkele eeuwen later geplaatst dus ofschoon in onze hedendaagse lekenogen alles “klassiek” oogde, was het in de ogen van kunstkenners sowieso een tang op een varken. Mocht men er nu iets opzetten in de stijl van de glazen piramide bij het Louvre dan zal mijn maag wel keren maar eigenlijk … had die dat altijd al moeten doen.
  Wat ik wel interessant zou vinden is er iets op plaatsen wat qua stijl inderdaad veel recenter is doch vanuit ons oogpunt toch nog klassiek oogt. Bv. een torentje in Art Nouveau stijl. (Art Deco zou ik dan weer net te modern vinden).

  Keinstein [9] reageerde op deze reactie.

 9. @Scrutinizer [8]: Ja, daar was ik mee bekend dat de toren van later datum is. Het is ook nog niet zo makkelijk. Je kunt niet alles blijven behouden. Het is wel jammer dat vrijwel alle moderne gebouwen utilitaristisch, maar lelijk zijn. Maar goed, we zullen zien. Misschien zijn ze niet helemaal knettergek geworden in Frankrijk.

Comments are closed.