De Bicker ( www.deBicker.nl) kwam met een interessant artikel: Akademik Lomonosov, de eerste drijvende kernreactor, ontworpen en gebouwd door Rusland in Sint Petersburg, is in november ‘aan’ gezet voor een testperiode die loopt tot midden dit jaar. In Moermansk, op verzoek van Noorwegen dat St. Petersburg iets te dichtbij vond. Is niet alleen verplaatsbaar, maar ook goedkoop: omdat hij dezelfde ‘motor’ gebruikt als de door kernenergie aangedreven ijsbrekers van Rusland, is hij gebouwd voor minder dan €300 miljoen. Produceert 70 mW, een vijfde van Borssele, maar kan veel groter. ‘Dit kan de hele energiediscussie in NL veranderen omdat een nieuwe kerncentrale a la Borssele te duur is en 10 jaar duurt om neer te zetten. Maar van deze dingen kun je er een paar naar de Maasvlakte en de Eemshaven slepen en de kolencentrales daar uitzetten. Het briljante is dat als er onderhoud nodig is of brandstof vervangen moet worden ze gewoon terug gesleept worden naar de werf in St. Petersburg waar het vieze werk plaats vindt en er dus ook geen transport en afvalproblemen in NL zijn.

Veiligheid? Dit zijn precies dezelfde centrales als in de nucleaire onderzeeërs zitten die dagelijks voor onze kust langsvaren en waarmee tientallen jaren ervaring is. Nog andere voordeeltjes: te verslepen als de energievraag verandert, of naar een rampgebied waar tijdelijk stroom nodig is, of te verkopen als hij niet meer nodig is. De eerste twee zijn nog kleintjes van een vijfde Borssele, maar ze kunnen die dingen in theorie maken in een vermogen van 2 x Borssele. Waarom krijgt dit niet meer aandacht? Jammer dat we dan zaken moeten doen met Putin maar dit is zo ontzettend veel voordeliger dan de energieplannen die uit de klimaattafel komen rollen…’

Lees meer

6 REACTIES

 1. Leuk idee. Ofschoon ik betwijfel dat het bericht door tennishal de Bicker is gescooped.

  Waarom we nooit iets over kernenergie horen weten we allemaal. Het druist in tegen de politieke agenda van de Groene Khmer en hun globalistische vriendjes.

 2. Een écht groot plan werkt ook in het klein. Dus… kernfusie ter land, ter zee en in de lucht. Moet kunnen. Waar een wil is…

 3. Waarom de gloednieuwe en zeer efficiente kolen centrale op de maasvlakte niet gewoon gebruiken, dat er geen nieuwe kolen centrales komen is prima maar de all gebouwde centrales niet gebruiken is dwaas en ook zeker niet goed voor het mileu

  Hoeder [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Igor [3]: De spijker op zijn kop. Maar ja de regering cs hebben in hun onmetelijke onwijsheid anders besloten. Net zoals gas, super schoon is en bewezen reserves voor zeker 200 jaar, maar wij moeten er van af. In Dtsl krijg je juist subsidie als je aan het gas gaat. Maar die hebben nu eenmaal een speciale band met gas. Wij zij gewoon dom bezig.

  philosoof G&R Eigenwijs [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Hoeder [4]

  En alzodoende: Leert men,?
  Dat als je er geen verstand van hebt!
  Mag je er ook niet in mee beslissen!

Comments are closed.