Voor het eerst in 40 jaar kan de Verenigde Staten dit jaar de grootste olieproducent ter wereld worden en daarmee Saoedi-Arabie en Rusland achter zich laten. Vorig jaar werd de grootste olie- en gasvoorraad ooit in de VS ontdekt in West Texas. Daarbij speelt technologie een steeds belangrijkere rol in het zo efficient en kostengunstig exploiteren van de olie- en gasvelden.

Advanced-intelligentie (AI) en machine-learning applicaties vormen een toegepaste technologie die op grote schaal wordt gebruikt in de olie- en gasindustrie. Ongeplande uitval van apparatuur en het resulterende productieverlies kost bedrijven elk jaar miljarden dollars. Elke technologie die dergelijke uitval kan helpen voorkomen, heeft een grote en positieve impact op de bedrijfsresultaten.

Neem bijvoorbeeld de machine-learning tool PRT – een recente acquisitie van DrillingInfo – waarmee bedrijven hun electriciteitskosten aanzienlijk kunnen verlagen. Dit omdat hiermee de weers- en windpatronen tot twee weken van tevoren zeer nauwkeurig te voorspellen is. Omdat electriciteit een groot deel van de bedrijfskosten vormt, is dat een flinke besparing.

AspenTech, een ander bedrijf in de machine-learning business, heeft een nieuwe technologie ontwikkeld genaamd Aspen Mtell. Dat gebruikt machine-learning om niet alleen slijtage aan apparatuur te monitoren maar ook kan voorspellen wanneer apparatuur kapot gaat. Mtell voorziet gebruikers waarschuwingen van komende uitrustinggebreken vanaf twee tot vier weken.

Veros Systems uit Austin, Texas is een met durfkapitaal gefinancieerd bedrijf wiens grootste investeringspartners o.a. Shell Ventures en Chevron Technology Ventures zijn. Veros biedt een AI applicatie die in staat is om de electrische golfvormkenmerk van een pomp of compressor te lezen en die kennis gebruikt om accuraat toekomstige defecten te voorspellen. Op die manier kan de apparatuur op tijd vervangen worden en minimaliseert het productieverlies.

Shell gebruikt de technologie van Veros in de Golf van Mexico en schat in dat ze daarmee $ 300 miljoen bespaart. Dat bedrag zou anders verloren zijn gegaan aan ongeplande stopzettingen. Monitoren op afstand is een ander onderdeel waar bedrijven veel geld mee kunnen besparen. Zo worden er drones gebruikt om bouwactiviteiten bij Apache Corporation Delaware Basin Alpine High in de gaten te houden. De kostenbesparende voordelen van dit soort afstandinspecties zijn talrijk.

De rol van technologie zal alleen maar groeien in de komende jaren. Net als de vraag en het aanbod naar olie en gas – al zal de massamedia het publiek willen overtuigen dat dit niet het geval is.

Bron: Forbes

 

 

 

 

6 REACTIES

 1. Ah, wannabe gebruikers in actie. Dan kunnen Arabieren, die toch alleen maar ‘goed’ zijn voor olie, fijn afgedankt worden. Laat ze maar barsten. Dat soort heersers doen kennelijk weinig anders dan onvruchtbaar woestijnvolk kweken. Hoewel er ook charismatische sukkels gekweekt worden die de angst erin houden.

  Is het niet opvallend dat technologie telkens weer wordt ingezet om anderen te kunnen domineren en onder controle te kunnen houden? Ooit draaide ’technologie’ vooral om zelf-beheersing en zelf-expressie… Die kunnen niet buiten elkaar, om het creëren en/of handhaven van rotzooi te voorkomen. Daar kunnen hedendaagse olie-boarders en techneuten nog wat van leren.

  Jantje [3] reageerde op deze reactie.

 2. De amerikanen zijn de grootste olie producent.Green river formation: https://en.wikipedia.org/wiki/Green_River_Formation is goed voor 500 jaar, laat je niet gek maken door die linkse of rechtse gekkies,hebben gewoonweg geen verstand stelletje mafkezen.

  Maar er is meer heel veel meer dan die yanken bij elkaar hebben en dat is de Orinoco Belt: https://en.wikipedia.org/wiki/Orinoco_Belt goed voor 1200 billion barrels (usa 512 billion)

  We kunnen nog wel zo’n een paar duizend jaar voort en dan hebben we het nog geeneens over het vollopen van uitgeputte velden want tataaaaaaaaaaaaaaaaaa de aarde maakt fokking snel de olie weer aan maar alleen die gekkies geleuven dat niet stelletje mafkezen!

  Moraal van het verhaal laat ze maar lekker lullen!

  en ik heb het nog geen eens over het gas gehad dat is er nog veel meer, men weet niet eens in dit land hoeveel gas Qatar op een dag affakkelt omdat het te goedkoop is……………..zoek het uit hoeveel je schrikt je rot!

  voor de liefhebber: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_proven_oil_reserves

  jhon [6] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.