Waarom is er nog steeds geen biografie over een beroemde ambtenaar geschreven? Omdat de schrijver ook in slaap viel ……………………………………………. met dank aan Hang Bejaarde

vrijspreker.nlLibje
Tips voor Libje? Mail ze naar info@vrijspreker.nl

3 REACTIES

 1. Deze had ik al eens gespot op Vrijspreker. Ik vroeg me af waar de nadruk op biografieën, die je her en der voorbij ziet komen, vandaan komt. Misschien dat iemand daar iets over kwijt wil?

  Inhoudelijk: Verhalen zijn dragers van lessen, zoals op een draaggolf gemoduleerd kan worden. Maar het is niet de enige manier om te leren. Andersom kun je primair lessen overdragen en anekdotes gebruiken om te illustreren. De media ‘boek’ en ‘verhaal’ kunnen lessen ook verdringen. Hoe meer afstand tussen zender en ontvanger, hoe meer kwaliteitsverlies. Afstand tussen belevingswerelden kweekt namelijk een soort steriliteit, hoe meer afstand hoe onvruchtbaarder het wordt. En dat vereist dan weer tegenmaatregelen om ondanks onderlinge afstand toch nog effectief te kunnen zijn. Tegenmaatregelen om rendementsverlies onderweg te voorkomen.

  Misschien is dit vergelijkbaar met een ‘hoge’ ambtenaar die ‘lagere’ ambtenaren een idee laat omvormen tot een structuur, regelingen. Ook dat is een bepaalde onderlinge afstand. In een projectteam kunnen die twee met elkaar vervloeien. Veel leuker, veel effectiever. Zoals educatie veel effectiever is wanneer het met het leven verweven is. Bij werkgevers zie je ook zoiets. Een ondernemer die als meewerkend voorman tussen werknemers staat creëert een heel andere sfeer dan een bestuurder die vanuit een directiekamer opdrachten uitvaardigt voor de werkvloer. Voor een freelancer is dit allemaal veel makkelijker, want die belichaamt een all-in-one organisatie. Maximaal inzicht en overzicht in wat er gaande is. Een andere manier van denken, die overigens karaktervorming en training vereist. Die een freelancer zelf regelt. Waarbij het dan niet om verhalen draait, maar om leren. Verhalen zijn dan een te grote overhead, want het gaat om de ‘werkzame bestanddelen’ die er tussenuit gevist moeten worden.

  Hang Bejaarde [2] reageerde op deze reactie.

 2. Graag gedaan 😉

  @Nico [1]:
  Over “nadruk op biografieën” kan ik eigenlijk weinig zeggen en dan met name over de nadruk. Een goede (auto-) biografie vertelt vaak over hoe iemand bepaalde dingen heeft gedaan of resultaten heeft bereikt. Je kan leren van andermans ervaringen. Op zich best een goed idee en voor een paar euro te koop.

  Als je het niks vind dan zou ik het lekker negeren.

  Nico [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Hang Bejaarde [2]: Tuurlijk kun je leren van de ervaringen van anderen. Het ging mij vooral om leerstijl en de effectiviteit daarvan. Als aandachtspunt. Leren is immers toch deel van je innerlijke ‘infrastructuur’, waarmee de vraag dan wordt hoe iemand tot optimale leerervaringen kan komen.

Comments are closed.