Ik zie regelmatig reclamespotjes van de Mamas langskomen waarin wordt gebedeld om donateurs voor de opvang van verwaarloosde zwarte kindertjes in Zuid Afrika. Daarbij worden aandoenlijke ukkies van 3 jaar oud getoond waar je hart van breekt.

Ik zou bijna een greep naar mijn portemonnee doen maar ik doe het niet want ik geef in principe niet aan professionele bedelclubs, ik doneer uitsluitend aan mensen die zelf een offer brengen en niet beter worden van hun liefdadigheid zoals aan een kindertehuis in Lesotho en een in Swaziland waar de (blanke) oprichters zelf wonen en werken.

De structuur van al die professionele goede doelen is ongeveer hetzelfde: kantoorpaleizen in Nederland bevolkt door dikbetaalde leidinggevenden  met een staf van familie, vrienden en kennissen terwijl het werk ergens daaroo wordt gedaan door dik onderbetaalde al of niet vrijwillige krachten die ongetwijfeld goed werk doen zodat die koters in ieder geval worden geholpen..

Zo ook deze Mamas: de directeur hier verdient een ton +++ (lease auto, vakantiegeld, onkostenvergoeding) terwijl arme negermoeders in Zuid Afrika met de voeten in de ellende staan voor een paar kale stuivers. Clubjes die van de bedelarij bestaan moeten geen professionele salarissen betalen. Er moeten toch genoeg kundige vrijwilligers te vinden zijn die leiding kunnen geven aan zo’n vereniging.

Verder verbaast het mij enigszins dat de Zuid Afrikaanse ANC-overheid dat probleem niet zelf oplost en op de goedgeefsheid van de blanke westerse meneer rekent om die kinderen niet te laten verrekken.

Ons is immers gedurende de apartheidsjaren 60 70 en 80 vanuit links op al of niet agressieve manier steeds voorgehouden dat de blanken in Zuid Afrika slecht waren en de negers bewust in de ellende hielden en als de zwarten (ANC) eenmaal aan de macht zouden komen Zuid Afrika een paradijs op aarde zou worden.

De praktijk is dat het ANC door en door corrupt is gebleken en voornamelijk partijbonzen faciliteert met staatsbaantjes waarin flink in de staatskas kan worden gegraaid, zie vorige ANC-president.

De zwarte bevolking is niet bevrijd, de enige verandering na de apartheid is dat ze nu ook door een laag eigen mensen worden uitgeperst maar daar hoor je links niet over.

14 REACTIES

 1. “De zwarte bevolking is niet bevrijd, de enige verandering na de apartheid is (dat ze nu ook door een laag eigen mensen worden uitgeperst) maar daar hoor je links niet over.” Is dat wat tussen haakjes staat een “Freudiaanse verspreking”? Of is het terecht geweest dat links zich verzet heeft tegen de Westerse uitpersing?

  Wladimir van Kiel [3] reageerde op deze reactie.

 2. Het probleem is goed benoemd;
  ik heb hier zoveel voorbeelden van gezien: het is e e n grote
  corrupte troep.

 3. Sinds het begin van de ontwikkelingshulp is de Afrikaanse bevolking 8 keer gegroeid.
  Ze zijn op blanken aangewezen, maar willen er eigenlijk niks mee te maken hebben.
  De Afrikaanse blanke boeren worden met hulp en goedkeuring van de Afrikaanse overheid vermoord.
  Een plantage van een blanke boer kan 3000 mensen te eten geven.
  De zwarte man vond dat de grond ’teruggegeven’ moest worden aan de ‘rechtmatige eigenaar’. Zwarte mensen dus.
  Maar die hebben geen flauw benul hoe je een plantage moet runnen.
  Dus chaos en honger breekt uit, en komen ze hierheen.
  Om een maatschappij draaiende te houden heb je een bepaald IQ nodig.
  Helaas is die van Afrikaanse zwarte mensen te laag om dat te kunnen.
  Toe blanken er waren hadden ze werkende spoorwegen en dergelijke.
  Die liggen nu te roesten en zijn al heeel lange tijd niet meer gebruikt.

  Ontwikkelingshulp bestaat al 60 jaar. Is het ooit beter geworden?
  Het probleem is erger geworden door die hulp.
  Laag IQ mensen krijgen kinderen ongeacht of het goed gaat of niet.
  Als het slecht gaat door bijvoorbeeld te weinig voedsel, sterven gewoon de zwaksten.
  Hoog IQ mensen bedenken dat het misschien niet ze slim is om kinderen te krijgen waar je niet voor kunt zorgen.

  Nico [14] reageerde op deze reactie.

 4. Reactionaire collectivisten mogen gelukkig ook zeggen wat ze willen… De zwarten, de negers, de blanken, de chinezen, de nederlanders, de landgenoten…

 5. @John [12]: Het het plaatje ontwikkelingshulp is iets mis. Komt erop neer “wij organiseren het wel voor je, jij hoeft alleen maar mee te werken. Doen wat je gezegd wordt”. Dat kweekt afhankelijkheid. Zoals kinderen voor wie van alles verplicht door mama en papa wordt gedaan niet zelfstandig worden. Ergens in (mee)groeien is iets anders dan pats boem zelfstandig moeten worden.

  Vertoont overeenkomsten met het verhaal over het paradijs. Was de verboden vrucht alleen verboden buiten dat paradijs?
  Een stukkie uit mijn voorraadje schrijfselen, praatplaatje ter overdenking:

  Arbeid adelt. Maar niet voor iedereen. Arbeid knecht..
  In de TV-serie Lucifer werd gesuggereerd dat de verboden vrucht uit het paradijs een banaan zou zijn. Dat zou best weleens zo kunnen zijn, want na een idee (banaan) komen er als het tegenzit wetten (‘gouden’ appels) die door goede peren (arbeiders) moeten worden uitgevoerd. Die procedure schrijft traditie voor. Helaas zijn niet alle bananen rijp, of zijn ze rot, wat ook geldt voor appels en peren.

  Wat te denken van knechting vanwege gebrekkige en/of rottige ideeën? Daar komen toch dito appels en peren van? Hoewel het in deze context wel de vraag is waar rot begint en hoe rot doorgegeven wordt. Zo komen van rotte appels rotte bananen en peren.

  Alles begint met ideeën. Een grapje voor kinderen met een kern van ernst:
  Wist je dat als je een banaan halveert, je de restanten van een spin in het midden van de ‘stam’ ziet? Kijk zelf maar…
  Zo gaat dat ook met ideeën. Als geestelijken of wetenschappers Spiderman spelen door een web van te misleiding creëren, zit die misleiding ook door ideeën van anderen geweven. Misschien is het zelfs wel de kern van een ‘nieuw’ idee. Wat misschien ooit begon met het idee dat bananen-, appel- en perenbomen alleen in boomgaarden mogen staan. Ook al dan niet verplichte specialisatie is immers een idee.

Comments are closed.