Minister Schouten (CU, Landbouw) heeft een pakket aan noodmaatregelen klaar liggen om boeren en tuinders te hulp te schieten om deze droge zomer door te komen.

Ze gaat toestaan dat producten die door de droogte er anders uitzien dan wettelijk voorgeschreven, verkocht mogen worden. Minister Schouten heeft daarover afspraken gemaakt met supermarkten zodat deze geen boetes krijgen voor de verkoop van administratief onreglementaire groente en fruit.

Deze bewindsvrouw van de ChristenUnie die overigens zelf nog nooit een boerderij van binnen of van buiten heeft gezien en altijd aan de staatsruif heeft gehangen, wil op meerdere terreinen helpen. Zo mogen boeren langer mest uitrijden en komt er hulp voor agrariërs die in financiële problemen zijn geraakt (door genoemde overheidsbarrières).

Verder kondigt mevrouw Schouten aan dat ze in Brussel en bij de VN-organisatie UNECE wil aandringen om te stoppen met internationale handelsnormen voor het uiterlijk van groente en fruit. Kenjenagaan hoeveel instanties en ambtenaren zich met deze ongein bezig houden terwijl hun salarissen in de prijs van de landbouwproducten zitten verwerkt .

Dat is allemaal heel fraai maar het lijkt mij dat dit allemaal niet-natuurlijke administratieve overheidsbarrières zijn bedoeld om overtollige ambtenaren te amuseren, uiteraard totaal nutteloos en schadelijk dus.

De minister geeft toe dat door het afschaffen van die overbodige administratieve barrières zaken beter gaan lopen.

Het probleem hier  is dus het uitblijven van voldoende regen vanwege het kapotte klimaat terwijl de Nederlandse overheid volgens het klimaatakkoord claimt bij machte te zijn om dit door de mens ontwrichte wereldklimaat te repareren met administratieve maatregelen en belastingen.

Zou het dan niet beter zijn als de minister het gewoon wat vaker zou laten regenen ?

5 REACTIES

 1. Kleine correctie: volgens mij is juffrouw Schouten een boeren-
  dochter en heeftt derhalve wel ten minste 1 boerderij zowel van
  binnen als van buiten gezien.

  De oplossing voor het regentekort is wellicht in het klimaataccoord
  een paragraaf op te nemen, de NL bevolking op bijv. woensdag van
  18 tot 20 uur en zaterdag van 10 tot 11 uur verplicht op daartoe
  nader aan te wijzen plaatsen regendansjes te laten uitvoeren.
  Uiteraard onder deskundige leiding. Deden onze verre voor-
  ouders ook en zie welk een prachtig land wij er aan hebben
  overgehouden.

  Wladimir van Kiel [3] reageerde op deze reactie.

 2. @ergo [2]: boer’n dochter… oei, maar dat stond niet op de wiki.

  standaard oplossing voor ieder probleem is een geldstroom vanuit de bevolking richting de staat en dat zie ik niet in jou voorstel terug. Ik denk dat een extra geen-regentax wel zal helpen

 3. Qua regen heb je net als met alles niets aan teveel of te weinig.

  Parallel met business. De één wil rainmakers om nieuwe accounts, volgende omzet binnen te halen. De ander vraagt zich af Who’s Gonna Stop The Rain omdat ongebreideld binnenhalen nogal ongezonde gevolgen veroorzaakt.

  Belasten en subsidiëren om mentaliteitskwesties aan te pakken? Laat me niet schamper lachen. Dat draait alleen maar om schone schijn.

 4. Boeren zijn agrariërs c.q. “managers” geworden die met computers en drones toezicht houden op natuurlijke producten ! begrijpen de oude boerentaal niet meer “grindput” seizoenwortels, wurmen, bijenschacht, waterput etc ……..

Comments are closed.