In Forbes een interessant artikel over het oprukken van blockchain bij diverse bedrijven. Die ontwikkeling gaat rustig door en krijgt weinig tot geen aandacht in de sensatiemedia. Internationale bedrijven omarmen de technologie die ten grondslag ligt aan cryptocurrencies zoals bitcoin omdat ze bedrijfsprocessen willen versnellen, de transparantie willen vergroten en mogelijk miljarden dollars willen besparen.

Bijvoorbeeld de omschakeling van effectendatakolos Depository Trust & Clearing Corp, ook wel bekend als DTCC. Die is verantwoordelijk voor het bijhouden van de boeken over 90 miljoen transacties per dag – met een vertegenwoordiging van $ 48 biljoen dollar in effecten  —van aandelen en obligaties tot beleggingsfondsen en derivaten.

Binnen enkele maanden begint DTCC stilletjes aan de grootste live implementatie van blockchain, de gedistribueerde database-technologie die populair is geworden door de bitcoin-cryptomunt. Dossiers van circa 50.000 accounts in het Trade Information Warehouse van DTCC – waar informatie over $ 10 biljoen aan kredietderivaten wordt opgeslagen – worden verplaatst naar een aangepast digitaal grootboek genaamd AxCore. Binnenkort hebben allen toegang tot één realtime account van transacties waardoor hele lagen van databases worden geëlimineerd.

Walmart gebruikt blockchain-technologie om zendingen van zijn leveranciers te volgen en de risico’s van voedselbederf en besmetting te verminderen. Het heeft al 50 blockchain-gerelateerde patenten ingediend. Harde schijf producent Seagate gebruikt de technologie om vervalsing tegen te gaan en Metlife kan nu direct claims betalen aan haar aanstaande moeders die positief testen op zwangerschapsdiabetes.

Amazon Web Services biedt blockchaintools aan bedrijven om die te helpen om gedistribueerde grootboektechnologie te gebruiken. Het is een slimme manier om zijn dominantie in cloud computing te behouden, Amazon’s meest winstgevende bedrijfslijn, met een bedrijfsresultaat in 2018 van $ 7,3 miljard. Klanten die deze tools gebruiken, zijn onder andere Change Healthcare, waarmee betalingen tussen ziekenhuizen, verzekeraars en patiënten kunnen worden beheerd; Guardian Life Insurance; HR-softwareleverancier Workday; en effectenclearinghouse DTCC.

Brouwer Anheuser-Busch InBev is betrokken bij een pilotprogramma in de San Francisco Bay Area. Hierbij kunnen consumenten informatie over hun rijbewijs uploaden naar een blockchain om vervolgens bier te kopen bij een automaat door eenvoudigweg hun telefoon te scannen. In Afrika, ’s werelds snelst groeiende biermarkt, heeft AB InBev een partnerschap met BanQu dat blockchain gebruikt om prijsinformatie en betalingen te verstrekken aan boeren zonder bankrekeningen. Dat zou het voor het bedrijf mogelijk kunnen maken om sneller en met meer boeren zijn Afrikaanse activiteiten op te voeren.

Hoewel het Amsterdamse bedrijf Bitfury – $ 500 miljoen omzet – nog steeds het meest bekend is door het verkopen van hardware voor bitcoin mining, bouwt het nu ook blockchain-services voor zakelijke klanten. In 2017 lanceerde het de Exonum-blockchain, speciaal ontworpen om het voor bedrijven gemakkelijker te maken om de bitcoin-blockchain te gebruiken. Een vroege klant, de Republiek Georgia, gebruikt Exonum om landbezit te registreren en over te dragen.

De Nederlandse bankgigant ING heeft acht pilots gelanceerd sinds de oprichting van zijn speciale blockchain-team in 2016. In januari 2018 hebben ING en Credit Suisse de eerste juridisch bindende effectenruil in euro uitgevoerd met behulp van de blockchain van R3. De bank heeft ook geïnvesteerd in verschillende blockchain-ondernemingen, waaronder Komgo, die van plan is om de Ethereum-blockchain te gebruiken om een breed scala aan transacties te stroomlijnen.

In de logistiek kunnen transacties ook flink gestroomlijnd worden. Vorig jaar kondigden IBM en Maersk, een van ’s werelds grootste verladers, plannen aan om TradeLens te creëren, een wereldwijde blockchain voor verladers. Tot dusverre hebben 100 organisaties, waaronder havens, expediteurs, zee- en landvervoerders en douane-instanties zich aangemeld om het platform te gebruiken.

De afgelopen twee jaar heeft Nestle (omzet $ 92 miljard) consumptiegoederen blockchain-technologie getest in meer dan tien projecten. Het meest veelbelovend is met IBM Food Trust, waar het blockchain gebruikt om de herkomst van voedselingrediënten in een handvol producten te volgen, waaronder Gerber-babyvoeding. Die dienst zal naar verwachting later dit jaar in Europa beschikbaar zijn. Door voedsel overgedragen ziekten kosten de VS 55 miljard dollar per jaar en kunnen een merk verlammen. Blockchain food tracking kan die kosten verlagen en een verkoopargument zijn voor deelnemende merken.

Bron en meer voorbeelden: Forbes

 

 

6 REACTIES

  1. ik heb wel eens gelezen dat je dan geen boekhouding meer nodig hebt.
    Alle transacties liggen immers vast.
    Echter bij massaal gebruik wordt de online verwerking ervan traag, te traag om mee te werken.

  2. Als doel van de inzet van blockchain technologie wordt genoemd “… de transparantie willen vergroten en mogelijk miljarden dollars willen besparen.” Helaas doet het woord block-chain denken aan machtsblokken en handelsketens die ketenen. Waarbij audit trails wel handig zijn. De mogelijkheid om op ‘veilige’ afstand af te knijpen idem. Bij blockchain wordt een bepaald gemak gecreëerd, maar hoe zit het met misbruik en mishandeling? Dat wordt meestal wel buiten beeld gehouden.

    Met meer transparantie gaat het al fout. Meer cijfers betekent meer kunnen liegen. Met de nadruk op kunnen. Want niet alles kan in cijfers uitgedrukt worden, en aandacht naar cijfers verschuiven verdringt andere aandacht. Dat ziet ook de auteur van Sire, verlos ons van het cijferfetisjisme. Koning Willem-Alexander lijdt er volgens hem niet aan. En van het genotsmiddel voor partytijgers, de enquête, is de auteur gelukkig ook niet onder de indruk.

    In het programma Jinek werd het kennelijk openlijk gezegd: ‘Nederland is totaal geobsedeerd door cijfertjes’. Hoewel dat niet zozeer voor Nederland geldt, maar meer voor bepaalde bevolkingsgroepen. Daar buiten wordt vooral overlast gesignaleerd. Van kille dwang, tunnelvisies etc. door technocraten aan het stuur. Die vooral cijfers gebruiken om te sturen. Maar, wie een simulatie produceert, kan die niet in een simulator terecht gekomen blijken te zijn? Wie hallucineert, kan zomaar hallucinaties blijken te slikken. Soort zoekt soort, zoals cijferfetisjisten die cijfers produceren, zoeken of anders wel ‘maken’ die bij hun voorkeuren passen. Waarmee schijnwerelden worden gecreëerd. Als een psychische achtbaan…

Comments are closed.