Het streven om iedere vorm van vervuiling te voorkomen, heeft reeds lang geleden de belachelijkheidsgrens overschreden. Ik ontvang nu mails van gerenommeerde bedrijven, waarin mij aangeraden wordt, goed na te denken of ik de mail wel af zal drukken.

In hotels moet nu een kaart op het bed leggen, wanneer ik dit verschoond wil zien.

En in de badkamer moet ik de handdoeken op de grond neerleggen, als ik andere wens.

Het hotel schrijft mij dat ik het milieu een grote dienst bewijs, als ik dat niet doe.

Enige jaren geleden bevond ik mij in een “ecohotel” in Srilankese Kandalama. Van mijn door airconditioners op temperatuur gehouden kamer bestonden drie wanden uit glas, opdat ik apen buiten zou kunnen zien spelen. De clië­­­­­­­ntèle van dit hotel bestond uit personen, die van 5000 kilometer verre kwamen.

Persoonlijk ben ik er niet bedroefd over, dat de schoorsteen rookt. Wel ben ik blij, dat hij nog rookt.

Hugo van Reijen

20 REACTIES

 1. Al die “mails van gerenommeerde bedrijven, waarin mij aangeraden wordt, goed na te denken of ik de mail wel af zal drukken”, hoeveel windmolens moeten ze wel niet extra bouwen om al dit soort toegevoegde onderschriften rond te sturen?

  Ik vind het wel opmerkelijk dat een of andere rechter, die door/aan niemand is gekozen of verantwoording verschuldigd is, even mag bepalen dat de halve economie stil gelegd moet worden. En de gewilligheid van de politiek om daar in mee te gaan. Ze hadden ook kunnen zeggen dat de rechter niet bevoegd is hiervoor en zijn grote bek dicht moet houden.

  • De meeste politieke beslissingen, zijn achterkamertjes gekonkel, de samenleving wordt steeds meer tot een soort speelbal gemaakt, zonder het minste zeggenschap, denk aan het referendum ons afgenomen, toen hadden we aan blok op moeten staan, en ze er uit moeten kwakken, kijk naar het bleke afgetrokken kuttekop van Ollogren, het cynisme druipt er af, de minachting voor haar mede mensen ook, en zo zijn de meesten onberijkbaar voor de gewone man zijn problemen !

  • Dat mag en kan hij bepalen, omdat de wet hem die mogelijkheid geeft. De wetgever heeft dus zitten slapen. Meer nog onze volksvertegenwoordigers, die door de kiezer op die plek zijn gezet. Wees blij dat een rechter dat mag overigens. De rechter is zo’n beetje de enige die u legaal kan beschermen tegen de overheid en ander gespuis.

   • Het rechtspreken wordt wel zeker beheerst door de overheid, er bestaat geen vrije rechtspraak meer in Nederland, kijk wat ze met Wilders hebben gedaan, ook het rechtspreken gebeurd in de achterkamertjes, in wezen is het het hoogste echelon ambtenaren die recht spreekt, de beslissingen worden genomen tijdens het borrel uur !

   • “De rechter is zo’n beetje de enige die u legaal kan beschermen tegen de overheid en ander gespuis.”

    Ik zie je reactie nu pas. In theorie is dit inderdaad zo en in een echte rechtstaat is dat ook zo. In de praktijk is justitie in NL een bliksemafleider die er vooral is om de belangen van staat en Amsbergfamilie voorrang te geven.

    Zou de rechter in mijn eerste opmerking echt onafhankelijk zijn geweest? Of heeft hij een beslissing genomen zodat kabinet en nepparlement nu kunnen zeggen “… maar het moet van de rechter.”

 2. Rook duidt op energie-omzetting, zoals dat genoemd wordt. Doet denken aan de ovens in Auschwitz. En de stoom die uit de oren komt van degenen die geen andere keuze gelaten wordt dan te doen wat hen gezegd wordt.

  Of iemand er nu wel of niet bedroefd van wordt, of blij van wordt, het is en blijft spelen met vuur. En soms zou je zelfs aan pyro-mania denken, omdat dat vuur er toch echt moet zijn. Waar niet ieder zo over denkt. Zodat sommigen “nooit meer” denken en anderen “telkens weer”. Qua klimaat kun je je dan afvragen hoe je van dat soort spanningsvelden af komt.

  • Waarom Auswitsz, wat weet je daar van, wat je verteld is door hun nazaten, die nu de wereld beheersen !
   Rook is heel natuurlijk proces, niets verkeerd aan, sommige ambachten gebruiken vuur, denk aan het smeden, vroeger waren er in mijn dorp hier, 4 smederijen, want alles werd gemaakt, en gerepareerd, de paarden en ossen beslagen, de schoorstenen horen thuis bij de industrie, ja en alle rook is niet vervuilend, er bestaat ook waterdamp voor het koelen, het oude roergebied, was vergeven door de industrie, Vulcanus was nooit ver weg, oorlogs industrie, Krupp was de grote kanonnen maker, Engelse aandeelhouders en later Engelse bommen, persoonlijk ben ik veel banger voor mensen in witte jassen, als in uniform, ander soort denken !

  • Zonder in stemmingmakerij en verhalen te vervallen kun je stellen dat rook en vuur een soort (corrigerende?) alarmsignalen zijn die liefst geen gewoonte of gebruik moeten worden omdat het ook zonder moet kunnen. Bezint eer ge begint en zo.

 3. Het gaat hier vanzelfsprekend over de manier van denken. Ook wie denkt gezond verstand in zich te hebben, moet kritisch jegens zichzelf zijn. Met goede reden:

  De beïnvloeding van denken doet denken aan hersenchirurgie, met de chirurg in de rol van een soort ‘social hacker’ van de psyche. Er is eeuwenlang veel gedaan om technieken daartoe te verfijnen. Van hersenchirurgie wordt, net als ‘behandelingen’ voor de psyche, beweerd dat het gedaan wordt voor de preventie, diagnose en behandeling van verstoringen. Met het oog op levenskracht, o.a. bekend als Qi. Vandaar het woord chirurg?
  In beide gevallen is de techniek gericht op in de klem nemen, zagen, een aantal drukpunten vaststellen, ‘hier’ ongevoelig maken, ‘daar’ gevoeliger maken, eventueel nog iets afzuigen en/of injecteren. Surgery werd vroeger uitgevoerd door, het woord zegt het al, een ‘sir’ met wat opdrachten van hogerhand. De directeur-geneesheer zeg maar.

  Het moge duidelijk zijn dat er verschillend gedacht wordt. Zo denken de fans van een pentagram (5 punten) anders dan die van het hexagram (6 punten) of het octagram (8 punten). Voor wie symbolen wat doorziet. De olifant in de kamer is dat afdoende preventie misschien niet via dit soort operaties, om het denken te hervormen komt. En dat wat als vorming gezien wordt misschien een vorm van misvorming is, waardoor in feite mismaakt wordt. Qua denken. Maar ja. Vertel dat maar eens aan degenen die zo’n soort operatie hebben ondergaan, misschien zelfs wel meerdere, en bij wie dat nog gelukt is ook. Volgens de patiënt of de chirurg.

 4. Als minimalist zou de schoorsteen alleen moeten roken uit pure menselijke noodzaak,om de primaire levensbehoeften te kunnen volbrengen?f

  • We kunnen ook onze welvaart delen, ook heel goed persoonlijk mogelijk, arme mensen genoeg !

   • Maar niet genoeg die kunnen delen. Het leven is geen zero sum game. Dat velen het wel zo zien, maakt het nog niet waar. Dat het leven door sommigen zo wordt gezien, komt ze het beste uit. Het geeft ze een excuus om de rekening aan een ander te geven en de mensen een schuldgevoel aan te praten.

  • Mijn hele leven ben ik in de bijzondere omstandigheid dat ik kan delen, deel dan ook regelmatig, maar doe dit anoniem, om dat ik geen Ghuru systeem wil creéeren, kan niet alijd controleren of mijn hulp goed wordt gebruikt, maar met de ruggespraak zo hier en daar blijkt dit meestal wel in orde te zijn, arme mensen zijn doorgaans eerlijker als rijke, groet !

 5. en vaker; stel je hebt een aardwarmte installatie voor de winter om huis te verwarmen, nu zul je deze installatie in de zomer ook gaan gebruiken om te koelen. de kreet “willen jullie minder of meer” is zo gek nog niet

 6. Als je in dicht bevolkte gebieden in bijvoorbeeld India vertoeft en men begint te koken op hun rokende vuurtjes, wordt het moeilijk om adem te halen, de geuren zijn afwisselend hemels en soms hels, toch prefereerd ik dit boven bijvoorbeeld een grote stad met zijn verstikkende autogassen, twee werelden in één !
  Bij arme niets bezitters kun je dit soort vragen niet stellen, over schoorstenen, ze verslijten je voor gek, prioriteiten zijn voor hen, eten slapen leven, de rest ver weg levende illusies, ze zouden voor wat welvaart graag rokende schoorstenen er bij nemen, wij in het decadente Europa zouden er goed aan doen wat meer te delen, met de armen op deze planeet, zouden we ook beter slapen !

 7. De wet van “behoud van energie” schijnt te bestaan. Als die bestaat bestaat de wet van “behoud van vervuiling” ook. Dat kan niet anders.

  • Scherp opgemerkt! Als ieder bruikbaar moet en zal zijn, dan de rotzakken ook.

 8. Toute va bien, wat is Wilders dan aangedaan? Waar blijkt dan uit dat er geen vrije rechtspraak is? Die is er wel. Het is Wilders die zijn zaak politiek tracht uit te buiten.

  De piketpalen waar de rechters zich binnen te bewegen hebben, zijn geslagen in de tenlastelegging. Wat zich daarbuiten afspeelt of zich heeft afgespeeld, speelt geen rol. Ik geef een voorbeeld. U heeft een buurman en die is agent en die heeft een gloeiende hekel aan u, maar niet aan uw vrouw. Op een avond komt u thuis op de fiets in het donker zonder verlichting te voeren. Uw buurman die u een nare vent vindt, slingert u op de bon. Uw vrouw niet alhoewel zij ook geen licht voert. U besluit de bon aan te vechten, omdat u wel op de bon geslingerd bent en u vrouw niet. U verweert zich met de opmerking dat hij u op de bon heeft geslingerd, omdat hij u niet mag. Wat ook zo is. De rechter hoeft zich alleen met de vraag bezig te houden of u wel of niet zonder verlichting gefietst heeft. Dat de agent u niet mag, is voor hem irrelevant. Ook al zou Wilders vervolgd zijn, omdat Opstelten hem niet mag, dat is voor de rechter irrelevant. De rechter zou politiek bezig zijn als hij Wilders nu zou laten gaan.

  Het argument dat het om een politiek proces zou gaan is niet alleen irrelevant, maar is ook gewoon zo. Alle processen zijn politiek. Immers wetten handhaven zichzelf niet. Mensen doen dat. En die hebben een agenda. Altijd.

  Conclusie; U zwetst. En daarnaast is Wilders van veel aanklachten vrijgesproken. Onze rechters doen hun werk over het algemeen genomen gewoon goed.

 9. Ik verbleef een paar jaar geleden in het hotel in Bunnik langs de snelweg. Een eenvoudig hotel. Maar als je de handdoeken nog een keertje gebruikte kreeg je een tegoedbon van een paar euro voor het restaurant of de bar. Het was in elk geval genoeg om een drankje te betalen. Dat vond ik een positieve benadering van de kwestie. Ik weet niet of ze dat nog steeds doen.

  Al die vrome praatjes over het redden van de planeet hebben maar een doel bij een hotel. Dan kunnen ze weer een paar kamermeisjes er uit gooien en kan de manager zijn kerstbonus verhogen.

Comments are closed.