Als argument voor belastingen of overheidsverplichtingen hoor je vaak dat dat nu eenmaal bij het wonen in Nederland hoort. Doordat je hier geboren bent, of woont, ben je verplicht om…. en als het je niet zint vertrek je maar.

In een kort artikel in Mises Institute van Andrew Kern, mises.org

worden stuk voor stuk die Sociaal Contract of Impliciete toestemming argumenten, ontzenuwd, van:

 • De pasgeborene die bij het gemeentehuis wordt aangegeven
 • Omdat je gebruik maakt van iets, is er een sociaal contract
 • Omdat het nu eenmaal democratisch zo is besloten
 • Omdat er vanwege de overheid voordelen zijn, moet je betalen.

Het fundamentele probleem bij bovengenoemde ‘redenen’ is dat de daarbij horende rechten van de overheid, alleen voor de overheid gelden en dus?? niet voor individuen. Oftewel er wordt van uitgegaan dat de overheid sowieso al gezag heeft over jou. Zonder dat gezag te onderbouwen zijn de voornoemde argumenten ook onrechtmatig.

Mises.org is zeker de moeite van het engels lezen waard, ook bij de lezerscommentaren op bovenstaande link, zitten leuke filosofietjes: bijvoorbeeld: If I’m kidnapped and put in a gulag, and say that I’ve been wrongfully imprisoned, yet comply with the orders from the guards so as not to get whipped or starved, or don’t try to escape for fear of being killed, am I therefore consenting by my actions to being imprisoned? I don’t think that anyone using reason would make that point. I am being given no freedom to voluntarily choose to be imprisoned.

18 REACTIES

 1. Een cardioloog vertelde eens over de werking van het hart, dat aan een sociaal contract doet denken:

  Een hart wordt van nature op één manier aangestuurd, om het ritme te behouden. Als er verstoringen in het hartritme optreden, dan wordt een ‘backup-systeem’ geactiveerd. Dat heet extra-systolen voor, zeg maar, extra-sys-to-lessen. Heeft iemand last van extrasystolen, dan lijkt het voor iemand zelf alsof het hart ‘het niet meer doet’. Maar in werkelijkheid zijn er dan dubbele hartslagen waardoor een bepaalde schijn ontstaat. Hier heeft mijn ‘andere helft’ (vrouw) nogal last van gekregen vanwege bepaalde schadelijke invloeden die op ons los werden gelaten. Wie te lang last heeft van extrasystolen gaat dood. Overlijdt. Zo simpel is dat.

  In een cultuur die om de dood als overgangsritueel draait, is het zaak om van hoofdzaken bijzaken te maken. Zoals bij hartslagen, die vanuit de ene bron worden aangestuurd, of de andere bron. Maar dan kennelijk liefst zodanig dat de hoofdzaak (de kern) geheel afgeschreven wordt, omdat anders het ‘risico’ bestaat dat bijzaken niet ‘duurzaam’ tot hoofdzaken verheven kunnen worden. Dat is een beetje hetzelfde als kern-activiteit laten verdringen door overhead. Wie de eigen ziel verkoopt, is kennelijk voldoende ‘lekker’ of moedeloos gemaakt. Van buitenaf. Bekijk je dit neutraal, dan draait een leven om de kern-activiteit(en). Anders heeft leven geen zin. Wat overhead is onvermijdelijk, maar het moet niet de hoofdzaak en het levensdoel gaan worden.

  • Let op: Het verhaal op Wikipedia is anders dan het verhaal van de cardioloog. We hebben zelf op een hartfilmpje de extra hartslagen gezien waar de cardioloog over vertelde. Hij loog niet kennelijk, hoewel feitelijk oorzaken en gevolgen misschien buiten beeld vielen. Van het hartfilmpje en/of zijn verhaal.

   • Beetje simplistisch best Nico, houd me al heel lang bezig met hart (zeer), en hoe verder je komt in die materie hoe gecompliseerder, en toch blijkt als ein conclusie, er maar één handeling is die het hartritme kan regelen, en dat er ook maar één plantaardig middel bestaat die het hart repareerd, dus niet aan de slag houdt, nee repareerd, het zijn kleine weetjes die o zo belangrijk zijn, voorbeeld bij een groot onderzoek in Engeland, was de conclusie beetje weg gemoffeld dat wel, het ging over Alzheimer, mensen die rookten, hadden gerookt, mensen die koffie dronken, hadden gedronken, practisch geen last van Alzheimer hadden, mag natuurlijk niet, in Engeland rookt men niet en drinkt men thé, en krijgen zodoende steeds meer problemen in hun hoofden, de Pharma industrie nou geef mijn portie maar aan fikie !

  • De ééne cardioloog is de andere niet, de één schrijft bloedverdunner voor, de andere niet want die weet dat bij inwendige bloedingen je met bloedverdunner absoluut doodbloed, een vriend van mij helaas naar de eeuwige jachtvelden, was specialist op het gebied van circulatie, aders etc, vertelde ons, het één kan niet zonder het andere, schone mooie strakke aders zonder brokken vet, en verstoppingen, weinig dierlijk vet !, voor iedere maaltijd een scheutje olijf olie, en op de nuchtere maag een glas water met het sap van een halve citroen, kun je honderd worden, als je niet ernstig ziek wordt, en dat werd hij, vandaar !

  • Toute va bien: Een handeling die het hartritme kan regelen? Buigen voor anderen of zo? Eén plantaardig middel dat kan repareren? Wat in je groeit kun je zelf vaak herstellen, tenzij van buitenaf afdoende gesnoeid, wat gemaakt is kan vaak gerepareerd worden. Me denkt dat je het een en ander door elkaar haalt.

   Cardiologen die bloedverdunners voorschrijven.. riekt voor mij naar bloedstollende avonturen ‘voorschrijven’, daarna als ‘oplossing’ hallucinerende verhalen voorschotelen die liefst braaf geslikt worden. Riekt dat laatste naar sensatiezucht ten koste van anderen? Train je eigen speurneus en ‘derde oog’. Wie weet wat er dan tevoorschijn komt.

   Anders neergezet gaan bepaalde verhalen er bij ons niet in. Veel verhalen eigenlijk niet. Natuur is geen natuur. Wat ervan gemaakt wordt is niet hetzelfde als wat eruit kan groeien. En van nature produceert natuur geen opgeblazen verhalen. Waarvan akte.

   • Soms is er met jou geen goed garen te spinnen, beste Nico, ik geef aan op een presenteerblaadje, je kunt het nemen of niet, het geeft geen pas om iets wat je niet begrijpt de grond in tetrappen, en wie is ons ?!, ik heb honderde mensen kunnen helpen en bijstaan, in mijn goede jaren, verder als zo gaat het niet, daarvan acte !

   • Ik had je toch hoger geschat, als je niet kunt gebrijpen, dat alles wat ons kan genezen, tevinden is in waar wij uit voortkomen, waar wij uit op zijn gebouwd, dat is geweldig jammer, dan blijf je dus een onderdaan van de pharma maffia !

   • Uit je reacties blijkt dat we het kennelijk niet over hetzelfde hebben. In de kern. Da’s jammer, maar zo gaat dat in het leven. Ook jammer dat je kennelijk niet tegen een kritische insteek kunt.

    Gezien wat je schreef; hebben wij behoefte aan anderen die ons helpen? En zou het niet eigenlijk omgekeerd zijn?

    Over de pharma maffia kan ik kort zijn. Het lijkt me in ieders belang dat er een ‘game over’ komt, want het is ook niet in het belang van de pharma maffia om als pharmakos te moeten blijven dienen. Al die lapmiddelen zijn heus wel lucratief, voor zolang het duurt, maar ook chronisch onbevredigend. Toch?

   • Ik begrijp het maar al te goed, je bent recalcitrant, tegen alles wat je niet kent, de Pharma maffia heeft van een mooi iets in de menselijke geschiedenis, het genezen van zieke mensen, tot een conglomeraat van het misbruiken van zieke mensen, om geld te verdienen gemaakt, er wordt niet meer genezen maar men betaals levenslang aan iets wat inwezen geen probleem is voor iemands gezondheid, een soort gezondheids tol, wil je dit of kan je dit niet waarnemen, nou jammer dan, even goei vrienden !

   • Je komt gespannen, onrustig over. Om ‘goed te boeren’ oftewel de eigen psyche ondanks omgeving zo gezond als mogelijk te kunnen houden hanteer ik het omgekeerde van “wat de boer niet kent dat vreet ‘ie niet”. Maar dan wel kritisch, en da’s voor sommige koks niet zo leuk. Vooral niet als ze iets misselijkmakends voorschotelen. Wat dat betreft heb ik door schade en schande moeten leren. Terwijl mijn ‘andere helft’ (vrouw) mij waarschuwde iets niet van een bepaalde kok te vreten, deed ik dat toch, wat ik moest bekopen met een voedselvergifitiging. Er zijn allerlei varianten op dat thema te bedenken, wat ook gedaan is en via allerlei kanalen gedistributeerd wordt, wat van een kritische insteek toch echt bittere noodzaak maakt. Gezien culturele klimaat-vervuiling die verplicht is gesteld.

    Misschien een kardinale (kerk-vorstelijke) denkfout, in en om pharma: Medica sanat, natura curat. Da’s zoals je weet Latijn voor “een arts behandelt, de natuur geneest”. Is zelf-herstellend vermogen een gevaar voor winst? Of juist een natuurkracht, een geschenk?

   • Dat verhaal over die boer niet teveel omkeren hé? Als je een verschijnsel niet kent, dan juist wordt het interessant. En wie weet, blijft het nog interessant ook.

 2. Dat gezag wordt door de burger verleend aan de overheid. Wetgeving heeft als geadresseerde de diverse overheidsinstanties. Een vereniging kent een algemene ledenvergadering en die algemene ledenvergadering is het hoogste orgaan en verstrekt het bestuur bepaalde bevoegdheden en volmacht. Zo is het volk middels het parlement het hoogste orgaan. Dat orgaan verstrekt bevoegdheden en volmachten aan functionarissen en instituten. James Bond is een overheidsdienaar en heeft een “licence to kill”. Gekregen van het volk. Het volk heeft alle rechten. Niet de overheid. Die heeft alleen de rechten en de bevoegdheden die aan die overheid zijn toegekend. Idd komt de boreling op een rijdende trein ter wereld. En alleen die die meedoet, wordt op die trein toegelaten. Dat is het idee. Als er meer treinen zouden rijden, was het best een redelijke eis geweest. Maar er is maar één trein. Dat is die bol waarop we zitten.

  • Jammer dat allerlei brokkenpiloten het zo hoog in hun bol hebben. Ja-knikkers die het geloof is aangepraat dat het nuttig uitwerkt om botsauto te spelen etc.

   • Kennelijk valt het vele mensen zwaar zich te onthouden van inmenging. Bemoeizucht schijnt daaraan ten grondslag te liggen.

   • Misschien is het ‘willen zien’, misschien is het ‘willen hebben’. Wat ik graag zou willen zien is een kern-gezonde omgeving, want dan ontstaan er geen onnodige spanningen, wrijvingen, conflicten. Daar zijn de hebberts het kennelijk niet mee eens, want die zoeken een bepaalde (in)spanning waar ze die eigenlijk niet zouden moeten zoeken. Zodat wie wél een kern-gezonde omgeving wil, in zichzelf en om zichzelf heen, dan fijn energie etc. mag gaan verspillen om daar vanaf te komen. Vandaar de brokkenpiloten die ik noemde. In functie of niet is daarbij nog niet eens relevant. En brokkenpiloten zitten in alle denkbare gender rollen, het is een raszuivere gender-neutrale term zeg maar 😀

 3. Nu bestaat de overheid ook uit Landgenoten, dus vallen zij onder de zelfde wetgeving, dit geld alleen voor landelijk wetgeving, met de EU is dit wel anders gesteld, en dit vraagt om problemen, wat moet Nederland met Atoombommen opgeslagen op het vliegveld Volkel, wat moet Nederland met peperdure slechte jachtvliegtuigen F35, wat moet Nederland met Onderzeeboten, waarom hebben wij 70 vermoord door deze te bombarderen in Iraq, waren wij in oorlog met dit land, omgekeerd zou de wereld te klein zijn, daarom andere regering met ook een andere regerings vorm, plus een bindend referendum, en uit deze EU, willen we als land, Nederland overleven, geen vazal staatje van germany et la france ! die ons dan de ecomische kooltjes uit het vuur laten halen !

 4. Welkom op democratische slaven plantage 0031.
  Waar de slaven vrij zijn om elke 4 jaar een nieuwe meester mogen kiezen.
  Repeat after me…..I am free……..not

  • Ik voel me absoluut vrij, questie van knopje omdraaien, ik ben niet meer of minder als wie ook, uitgaande van deze stelling, kan ik mij meten met ieder één, ook de gene die denken elitair te kunnen handelen, niet begrepen dat ook zij stervelijk zijn, en daar soms een handje bij worden geholpen !

Comments are closed.