100 jaar geleden werd in de VS de Prohibition ingevoerd: een totaal alcoholverbod. Daarmee werd de basis van de Maffia gelegd. Want hoe groter het verbod, hoe groter de winsten uit de illegale handel daarin.

Als vrij individu zou je zelf moeten bepalen wat en hoeveel je wilt drinken, spuiten, blowen of vette suikerhappen je wilt verorberen. Het is jouw lijf. Zodra iets verboden wordt, wordt het interessant voor allerlei lieden om van die extra winstmogelijkheid te profiteren, ten koste van de consument.

Door de antirookbelasting op sigaretten ontstaan er zelfs illegale sigarettenfabrieken, met machines en al. Een paar dagen draaien en de machines zijn terugverdiend! Zonde toch van al die ‘illegale’ energie die hier onnodig in gestoken wordt.

Nog even wat cijfers ter lering uit Wikipedia: al in het eerste jaar van de Prohibition stegen de misdaad cijfers met 24%, alcoholverslaving met 44,6% en de politiekosten 11,4%.

Ook interessant is een andere aap uit de mouw: een Harvard studie van L. McGirr bewees dat de Prohibition leidde tot uitbreiding van de Staatsmacht en het gevangeniswezen. Nota bene vooral ten koste van de zwarten en arme blanken. Niet onlogisch want spendeerde de gemiddelde alcoholdrinker voor de Prohibition $ 17 per jaar aan drank, dankzij de Prohibition ging dat naar $ 33 per jaar. Die extra winsten gingen dus niet naar de overheid. Waarschijnlijk was dat de reden dat na 13 jaar de Prohibition werd afgeschaft.

Maar veel hebben ze daar niet van geleerd, drugs gerelateerde gevangenen in de VS zijn ongeveer de helft van de gevangenispopulatie van 2.5 miljoen mensen plus de 4,7 mio miljoen die onder proefverlof vallen!

Denk eens hoeveel kosten de politiebesparing, gevangenis besparing en meer-opbrengst uit accijnzen, vrije drugs zouden opleveren, in de VS, maar ook hier.

Maar nee hoor, alhoewel de wal het drugsschip (met mariniers!) aan het keren is, gaan we vrolijk verder met lachgas verbieden, roken onmogelijk en harddrugs met de dag lucratiever te maken.

6 REACTIES

 1. Extortion racket: Maak zelfbescherming en eigenrichting strafbaar en ‘veiligheid’ plus ‘justitie’ worden lucratieve business. Zelfde verhaal. Er wordt van alles verzonnen om te voorkomen dat een gezonde situatie kan groeien en zelf gehandhaafd kan worden. Waarmee dat soort partijen demonstreren waar ze feitelijk voor stáán.

  Nogal voorspelbaar dat buitenstaanders van dat soort partijen steeds minder animo krijgen om verplicht met dat soort spelletjes mee te doen.

  Leuk bedacht dat bepaalde partijen een soort spelletjes Monopoly, Risk en Stratego willen spelen, maar uiteindelijk wordt niemand daar beter van. Het demonstreert geen mooi karakter, geen schone, ongeschonden geest. Uiteindelijk is dit soort verschijnselen vooral misbruik van potentiële reactiekracht. In de hoop dat daardoor lucratieve verschijnselen ontstaan. Die hoop kan best wel dood, want draait toch alleen maar om geld. Het lelijke gezicht van grootkapitaal, mogendheden en wat dies meer zij. Je kunt daarbij denken aan Spitting Image, met een grote neus (of fallus) die in de levens van anderen wordt gestoken en daar beslist niet thuishoort.

  • Voor anderen zorgen om de vrede te bewaren werkt m.i. averechts uit, vooral als het dwang-verzorging wordt.

   • Vrede bewaren is als onkruid, je werkt je het lazarus maar het blijkt elke keer zinloos. We zijn geen vredelievende soort, er hebben strijd en oorlog nodig om (hoe raar dat ook lijkt) te overleven en zin te geven. Wij leven bij bloed en bloed alleen, het offeren en geofferd worden daar draaien oorlogen ook om, Het Christendom begon de jaartelling omdat de zonde van offeren verbannen werd, daar staat Christus voor, Maar het lagere bewustzijn schreeuwt om bloed, dat is de weg van deze (onder) wereld.

 2. Het is in het belang van de drughandel (= prohibitielobby), de vigerende prohibitie te handhaven en te continueren.
  Het inkomen van. deze branche valt immers weg, zpdra vrijheden op dit stuk geschapen worden.

Comments are closed.