De ambities van kinderopvang waren iets te hoog, iets dat Hub signaleert in het volgende artikel uit 2008:

Kinderopvang is het volgende fiasco van de overheid.

Weer wordt de stelling dat alles wat de overheid doet, fout loopt of duurder wordt, bevestigd door onderstaand NOS-bericht.

Het is ook moeilijk voor een overheid om haar oneindige drang om zich overal mee te bemoeien (voor uw eigen bestwil) te beperken.
En die politici zijn niet alwetend of onfeilbaar, waardoor ze ook fouten kunnen maken. En dan zijn er ook nog altijd “unintended consequences”. Moeilijk leven voor die politici!
Nou ja, pech voor u, denk maar dat het goed bedoeld was!
Een beetje medelijden met die arme overheid kan wel. Of niet?

Het is ook erg complex in de maatschappij. Eerst willen ze meer vrouwen aan het werk krijgen. Daarom moet je de gelegenheid voor kinderopvang vergroten. Die opvang moet natuurlijk wel aan allerlei eisen en voorschriften voldoen, en eigenlijk gratis zijn! Dat moet ontwikkeld, voorgeschreven en gecontroleerd worden. De crèches moeten gerund worden door deskundige kinderverzorgers en bestuurders. Opleidingen zijn daarvoor nodig. Dat kan niet zonder vaste regels die natuurlijk vastgesteld en gecontroleerd moeten worden.
Het is logisch dat, om dit te verwezenlijken, de belastingbetaler veel subsidies moet betalen. Met de bekende consequentie dat alles wat gesubsidieerd wordt, meer gebruikers oplevert.

Daardoor worden de kosten veel te hoog. Geen nood, dat is makkelijk op te vangen door de belastingbetaler.
Daarop kun je dan weer beperken door Oma en Opa de kleinkinderen te laten opvangen. En natuurlijk, als er subsidie naar de crèches gaat, moeten Oma en Opa die toch ook krijgen. Eerlijk is eerlijk. Maar dan zullen zij en hun huiskamer wel aan bepaalde eisen moeten voldoen. Die worden dan ontwikkeld, vastgelegd en natuurlijk gecontroleerd.
Om dit weer goed te laten lopen , moet de procedure via “gastouderbureaus lopen. Ook weer met hun eisen en controles.

Deze procedures hebben (tot) nu toe geleid tot een tekort van een half miljard euro. En u mag raden waar die vandaan gehaald zullen worden.

Gelukkig komt Wouter Bos met een reddingsplan Hij zegt dat die gastouderbureaus te veel verdienen, en daar zal hij aan gaan snijden. Hij is al bezig om daar richtlijnen, procedures en voorschriften te ontwikkelen en controleurs op te leiden om dit alles in de praktijk te brengen.
En verder heeft Wouter al het originele idee om dan toch de ouders van de kinderen maar weer meer te laten betalen, en Oma en Opa maar iets minder of niets te betalen. Terug naar af! Geniaal!

Dit alles past dan in de belofte van Wouter en zijn vriendje Jan Peter dat de kiezers na het zuur nu het zoet krijgen.
Het vertrouwen in politici stijgt met sprongen omhoog!

U hoeft dus geen zorg te hebben, u moet alleen maar betalen.
———————————————————-
NOS 23 april: Veel meer gebruik van kinderopvang
Het aantal kinderen dat gebruik maakt van kinderopvang is vorig jaar sterk gestegen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Eén op de vier kinderen ging naar de kinderopvang, tegen één op de vijf in het jaar daarvoor.

Het aantal ouders dat een toeslag voor kinderopvang kreeg, steeg van 271.000 naar 388.000.Staatssecretaris Dijksma heeft door de sterke toename van het aantal subsidies een gat van een half miljard in haar begroting.

Minister Bos (Financiën) zei gisteren dat gastouderbureau’s te veel aan de bemiddeling verdienen. Hij zint op maatregelen om dat aan te pakken.

2 REACTIES

  1. Over kinderopvang kun je kort zijn: Verwerpelijk. Zoals het ook verwerpelijk is dat ouders zodanig beziggehouden worden dat ze denken onvoldoende tijd mogen vrijmaken om zich bezig te houden met (zelf)opvoeding. Dit los van verplichte scholing die net als kerken, kranten, TV en andere kanalen ‘netjes’ op een dwaalweg leidt. Wie niet aan het dwalen gebracht kan worden is ‘slecht’ kennelijk. Lees; niet bruikbaar, niet exploitabel.

    Verder doet een crèches denken aan een crash. De maatschappij als kermisterrein waar gebotst ‘moet’ worden. Komt nogal geestesziek over om tegen de levens van anderen aan te (laten) botsen en daar nog opbrengsten uit te willen halen ook. Het zal best ‘goed’ zijn voor de handel, voor ‘de zaak’, maar het doelbewust veroorzaken van crisis veroorzaakt vooral walging jegens de veroorzakers en organisatoren.

    Dit soort verschijnselen ontstaat vrijwel automatisch wanneer dolende zielen beslissingen mogen nemen over de levens van anderen. Dat wordt er volop geïnvesteerd in de productie en instandhouding van allerlei stropoppen, ten koste van het feitelijk waardevolle. En dan maar klagen over de gevolgen van sabotage en uitholling van karakter, waar doelbewust en systematisch aan gewerkt wordt… Vergis je niet, daar wordt fors in geïnvesteerd.

    • Dit is uit 2008 Nico, de benaamde politici zitten er al lang niet meer.
      Het gaat om de belachelijke eisen als je opa/oma bent of gastouder. Je huis moet een fort zijn, geen glas in de deur, geen punt aan de tafel, geen losse matten op de grond stopcontacten moeten beveiligd er moeten sloten op kasten en keukenkasten en nog meer van die onzin. Het zijn de regeltjes en de lui die er aan verdienen waar de kosten zitten. Vroeger was dat er niet en kinderen groeiden gewoon op. Het enige goeie zou zijn dat het verboden is de hele dag op je domme smartphone te kijken als je op kinderen moet passen.

Comments are closed.