Allereerst excuses voor de Hitler vergelijking. Doorgaans heb je daarmee de discussie al verloren. Maar Sacha Baron Cohen aka BORAT aka The Dictator bedient zich ook van een Hitler vergelijking, hij poneert in een speech die viral is gegaan dat Facebook in de jaren 30 advertenties zou verkopen voor de ‘Endlösung’. Ik bedoelde natuurlijk om een vergelijking te maken met Charlie Chaplin, ook een komiek. Chaplin viel Hitler aan voordat de USA dat deed en Cohen valt de social media aan voordat deze uw hersenen in marcheren.

Als een echte dictator (life imitating art?) eist Cohen dat platformen zoals Facebook, Youtube, Twitter, de content die daar op geplaatst wordt moeten zuiveren van ongewenste informatie. ‘Om de democratie te redden’ zo stelt hij. Hij noemt de CEOs van de voornoemde platformen ‘high tech robber barons’. Ronkende taal. Eloquente retoriek van een groot Orator. Of Goebbeliaanse propaganda? De heilige democratie moet gered worden van de hebzucht van deze snoodaarden. Demoniseren van bepaalde groepen door ze als hebzuchtig af te schilderen, waar hebben we dat vaker gezien? En wie kan er nu tegen democratie zijn? Even terzijde dat Hitler ook democratisch is gekozen, met behulp van propaganda. Hebzucht, ja dat is altijd slecht. Dat heeft ook de crisis van 2007 veroorzaakt.  Net zoals de zwaartekracht achter de meeste vliegrampen zit. Cohen heeft slechts 130 miljoen $ vergaard met zijn films, dus die is totaal niet hebzuchtig. Robber barons, dat klinkt heel eng (zijn ze niet overigens, hier Tom Woods daarover). Die moeten wel coute que coute gestopt worden. ‘Baron’ Cohen roept daarom in zijn speech op om ze in de cel gooien als ze doorgaan met hun vileine praktijken zoals vrije meningsuiting ondersteunen.  Cohen is kennelijk geen fan van Voltaire’s “I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it”. Neen, van Cohen mogen ze wegrotten in een cel. Om jouw vrijheden te beschermen uiteraard. Je vrijheid om te zeggen wat je wilt, zolang het maar overeenkomt met wat de heersers en hun useful idiots zoals Cohen goeddunken.

In NL zitten we er bovenop. In dit rapport wordt Vrijspreker voor ‘hyperpartisan’  uitgemaakt. In Duitsland valt men weer eens met de deur in huis en in Zweden gaan ze nog verder, daar krijg je een boete voor andermans uitspraken. En wee je gebeente als je twijfels uit over global warming.

Hijseenberg, November 2019

7 REACTIES

  • Meer een ‘useful idiot’ dan een komiek. Als hij zo’n grote bek heeft over ethiek dan heeft hij nog wat goed te maken met wat mensen in Roemenie die hij genaaid heeft voor z’n Borat film.

   En in dit hele deugcircus wordt de “olifant in de kamer” weer niet genoemd: de islam. Want om die te faciliteren wil men een heel censuurcircus aanzwengelen. En zo kom je weer bij Hitler uit want die was dikke vriendjes daarmee.

   Maar een positieve noot vind ik dat links uit de kast is gekomen als hoeders van het fascisme. Links in het Westen is net zo democratisch als het linkse regime in Noord Korea.

 1. Doet denken aan de Great dictator speech van Charlie Chaplin. Hier een filmpje met ondertiteling. Stel je eens voor, zo’n tekst uit de mond van een keizer(in)… Er zijn niet veel keizers meer. Een kans vanuit bijv. Japan?

  • Vrijspreker haalde dat feit al aan Nico,
   ¨Ik bedoelde natuurlijk om een vergelijking te maken met Charlie Chaplin, ook een komiek. Chaplin viel Hitler aan voordat de USA dat deed en Cohen valt de social media aan voordat deze uw hersenen in marcheren.¨

 2. Heel toevallig, worden bepaalde volksgroepen, altijd naar voren geschoven, dat het lijkt dat de rest niets doet, goed te zien in de USA critiek op Trump, veel acteurs spreken het woord waar hun broodje van daan komt, goed he dit schrijven geen één keer het woord Israeliet laten vallen, wat zou de wereld er anders uit zien zonder hen !

Comments are closed.