Robert De Niro – de 76 jarige acteur met een geschat kapitaal van $ 300 miljoen – is te zien in de Netflixfilm The Irishman. Daarin speelt hij de bejaarde maar ook jonge versie van een Ierse gangster waarbij de actiescenes met hem niet om aan te zien zijn. Maar dit terzijde. Wist u dat Robert De Niro – fervent Trumphater – over drie paspoorten beschikt ?

De Niro is geboren in New York City dat hem automatisch een VS burger door geboorte maakt vanwege de nationaliteitwet in de Verenigde Staten. Maar omdat De Niro Italiaanse wortels heeft, kon hij in 2006 een Italiaans paspoort bemachtigen. Als je je Italiaanse stamboom kan aantonen, heb je het recht daarop.

Met zijn Italiaanse paspoort heeft De Niro het recht om te leven, werken en zaken te doen in alle 28 EU landen. Spanje gaat nog een stap verder en geeft burgers van voormalige Spaanse kolonies (het merendeel van Latijns Amerika) om ’n paspoort te bemachtigen na twee jaar daar gewoond te hebben.

Het derde paspoort van De Niro is van het Caribische eiland Antigua. Meer specifiek; De Niro heeft een diplomatiek paspoort van Antigua met de titel Speciaal Gezant. Waarmee hij speciale privileges en voorzieningen heeft die zelfs filmsterren normaal niet hebben.

Gebaseerd op de 1969 VN Convention of Special Missions hebben speciale gezanten als De Niro allerlei reisvoordelen. Ze hoeven niet in de rij te staan en het is illegaal om hun bagage te doorzoeken. En er is diplomatieke immuniteit plus een aantal belastingvoordelen waar Robert gebruik van kan maken.

Antigua is een van een aantal landen met een ‘economisch burgerschap’-programma, dat staatsburgerschap toekent aan buitenlanders die een bepaalde som geld in het land investeren. Voor ergens tussen $ 100.000 tot $ 1 miljoen – of meer in sommige landen – kan je het burgerschap verkrijgen. In de meeste gevallen zul je dat geld nooit meer zien dus het is meer een donatie dan een echte investering.

Voor mensen die niet in aanmerking komen voor burgerschap door afkomst, zijn deze economische burgerschapsprogramma’s een snelle en gemakkelijke manier om een ​​ander paspoort te verkrijgen. Er zijn bijna 200 verschillende landen in de wereld, dus dat zijn veel opties voor een tweede paspoort en burgerschap.

En uiteraard zijn sommige veel waardevoller dan andere. Sovereign Man heeft een wereldwijde ranglijst opgesteld om te beoordelen welke paspoorten het waardevolst zijn. Ze hebben rekening gehouden met criteria zoals tot hoeveel landen je met het paspoort visumvrij toegang hebt, BNP, bevolking en oppervlakte.

15 van de top 20 gerangschikte paspoorten komen bijvoorbeeld uit Europese landen. Deze geven je allemaal een visumvrije toegang tot ten minste 157 landen, die goed zijn voor 77% van het wereldwijde bbp.

Het is logisch waarom zoveel mensen een tweede of derde paspoort willen hebben. Elk tweede staatsburgerschap geeft je een andere optie om elders te wonen en werken – een belangrijk onderdeel van een solide Plan B.

Bron: Sovereign Man

11 REACTIES

 1. Moet geloofwaardig overkomen, als redder van de samenleving?
  Vele gerenommeerde hebben de dood voor ogen?

 2. Als je diep gaat graven, ga je ontdekken dat heel veel USA CIA acteurs van Joodse afkomst zijn, in het zich verstoppen in andere afkomsten, in zuid Amerika wonen heel veel Marannos net als in Catalunja Spanje, deze ooit Katholiek geworden Joden, heel brutaal is het doen voorkomen of de Italiaanse maffia het voor het zeggen had in de States, terwijl het de Joden waren die de touwtjes in handen hadden, her zelfde geld voor Turkije, de aanzet voor de Armeense uitroei oorlog kwam van de jonge Turken, die uit Joden bestonden, Tessaloniki, daar kwam ook Aga Turc van daan, die cripto Jood was, het gaat en blijft in een pseudo verborgenheid, die ze wel past !

   • Dit verhaal is een sprookje, de Sovjets de grote opruimers van Russen waren Joden, ze hebben hun wraak doen gelden met 23 millioen omgebrachte Russen, die paar arme sloebers, stonden wel heel verweg van de oost Europese Joodse Bankiers huizen, maar wat ik zeg het sprookje van de Oblasts !

   • Om mijn standpunt in deze kracht bij te zetten, in Amsterdam had je de Joodse buurt, nu daar woonde Joden, maar de arme wel te verstaan, ben zelf opgegroeid in oud zuid museum kwartier, nu de helft van mijn vriendjes waren Joods, van goed gesitueerd tot heel rijk, maar deze Joden blijven buiten schot ook de gene die in grote vila’s in het gooi woonden, het is nooit zo als het lijkt, of wordt voorgesteld, iets wat ik nog al vreemd vind, dat verscheidene vriendjes zich later in Duitsland vestigden, en de Nederlanders hadden het nog over klere moffen, zij niet, groet !

 3. Een extra paspoort is niet altijd een zegen. Nederlanders met ook nog een Amerikaans paspoort lopen kans aangeslagen te worden door de Amerikaanse belastingdienst. En als je de Amerikaanse nationaliteit wilt opdoeken, moet je eerst nog langs het “loket”. Belastingtechnisch is er niets geregeld tussen NL en de USA.

  • Geen paspoort ook niet, mijn vader was statenloos verklaard vanwege zijn deelname aan de Spaanse burgeroorlog, in 1936, hij heeft door middel van een vals paspoort gekregen, want het was voor de Duitse bezetters een koud kunsje ze allemaal op te pakken, dat gebeurde ook in Duitsland, er werd ze asiel aangeboden in een scandinavies land, en ze gingen de boot op, naar hun asiel land, alleen midden op de oostzee werden ze gebombardeerd en alle verdwenen, niemand heeft het hier ooit over ach het waren maar communisten, misschien het beste deel van de samenleving ?!

  • Inderdaad, het is niet altijd een zegen.
   Soms echter wel. Daarom is het belangrijk je vooraf in de details te verdiepen en niet zomaar blindweg eender welk 2e paspoort te accepteren.
   Maar verder hangt het ook af van je persoonlijke omstandigheden.
   Wie VS-burger is, moet ook als ie buiten de VS woont jaarlijks aan de IRS rapporteren.
   Maar over de eerste 80k inkomen geldt een heffingsvrijstelling, meen ik. M.a.w. je hebt wel papierwerk maar betaalt verder niets extra.
   Als daartegenover staat dat je i.g.v. nood wel zonder verdere tijdrovende administratieve rompslomp naar de VS kan verhuizen om je er te vestigen, dan is het dat menigeen wellicht wel waar.
   Ik kan me voorstellen dat menig Syrier, maar wat graag over een VS paspoort had beschikt.
   En over enkele jaren misschien ook menig EU-onderdaan…
   Dus wellicht weegt het beoogde voordeel wel op tegen een bijbehorend nadeel.
   Maar … je HOEFT niet voor de VS te kiezen natuurlijk.
   Overweeg eens een of ander Mercosur-land, waardoor je je vrij kan bewegen door heel dat gebied en je er kan vestigen. En dit zonder het VS belastingnadeel.
   TIP: koor (ongeacht je paspoort) geen vastgoed in Argentinie als je niet van plan was er te wonen, want het bezit van een woning wordt door hen aangegrepen om “banden met het land” aan te tonen en je met belastingen allerhande lastig te vallen (ook niet gerelateerd aan het pand, zoals de huurpenningen).
   Maar een Argentijns paspoort is makkelijker te krijgen dan een Uruguayaans dus zolang je verder maar geen vastgoed in Argentinie koopt, kan je rustig met je Argentijns paspoort in Brazilie, Paraguay of Uruguay wonen.

   • Denkt U dat de USA in de toekomst interessant kan zijn om te gaan wonen leven geld verdienen, mijn intuïtie zegt me van niet, had er veel familie, uitgestorven foetsie, maar wel mooie herinneringen, het is nu wel erg donker van kleur, ook qua gevoelens, Bagda café of Woodstock is echt verleden tijd, jammer van dat America hield ik, groet !

   • De USA heeft allerminst mijn persoonlijke voorkeur.
    Maar als over enkele jaren in heel West (Noord en Zuid) Europa een burgeroorlog woedt is leven in de VS relatief gezien een verbetering.
    Maar als u een ander land weet te vinden waar u aan de criteria kan voldoen en wat beter past bij uw persoonlijke situatie en voorkeuren (incl. climatologische en bv. de afwezigheid van natuurrampen), dan kan u zich beter daar op richten om een verblijfsvergunning of paspoort te regelen alvorens de SHTF.
    Zomerse groeten uit Uruguay…

 4. Vandaag had ik het met een notaris over de houding t.o.v. papieren, zoals notariële verklaringen en paspoorten. En zei zoiets als… het valt me nog mee dat figuren die dergelijke papiertjes zien niet in aanbidding knielen om te verklaren… “heilig, heilig, heilig is dit document”. Een document wat lang niet voldoende meldt over feiten. Daar moest die notaris even over nadenken. Hij bleek liever niet te reageren ?

Comments are closed.