De VS hebben de ‘Cloud Act’ die er simpelweg op neer komt dat alles wat de Amerikanen willen weten, overal uit de internet cloud gehaald kan worden.

Dat de zelfbenoemde politieagent van de wereld zich grenzeloze macht toe eigent wisten we al. Maar het gaat wel heel ver wanneer mensen zich aan de Europese wetten houden, overtreders van Amerikaanse wetten zijn en dan op basis van het laatste gestraft of beboet worden.

Voorbeelden van hashhandelaren uit Nederland die in de VS veroordeeld worden (al of niet door een een tweetje met de Nederlandse politie) zijn er al.

En het gaat veel verder: Ericsson krijgt een boete van 1 miljard van de VS omdat het aan omkoping meedeed in China, Indonesië etc, dus niet in de VS. Maar Ericsson mag die boete wel aan de Amerikanen betalen. Blijkbaar een nieuw verdienmodel van de VS-overheid.

Als libertarier heb ik er geen moeite mee dat klanten van een bedrijf eisen dat dat bedrijf niks met kinderarbeid, milieuvervuiling of de Kerstman van doen mag hebben, maar dat bepalen de klanten en is aan het bedrijf of het daar wel of niet op in wil gaan of markt in ziet. Het opleggen van boetes over de hele wereld is een aantal stappen te ver. En als je dat doorredeneert absurd, want stel dat het recht dat de VS zich toekent, ook voor zeg een moslimstaatje geldt: dan wordt ik daar straks aan uitgeleverd om dat ik hier topless bikini’s verkoop.

Gezocht voorbeeld? Nou nee. Ik wijs er maar even op dat de meeste grote datacenters in Nederland, zijn opgekocht door VS bedrijven. Die gaan zich echt wel aan hun VS ‘verplichtingen’ houden en daarmee staan dus al onze data op VS gecontroleerde servers.

6 REACTIES

  1. Er ontstaan donkere wolken boven de Cloud ? Aan de andere kant moet je gewoon niet zo dom zijn om op de Cloud te vertrouwen. Of op engeltjes de ergens op een wolk aan het spelen zijn. Komt op hetzelfde neer, toch?

  2. De cloud = de computer van een ander.

    Dat zou genoeg moeten zeggen.

  3. Er zijn idd veel Amerikaanse bedrijven in Nederland met een eigen datacenter, maar dat wil niet zeggen dat alle datacenters Amerikaanse eigenaren hebben. DCG is Nederlands en de cloudbeheerder aldaar geeft klanten de garantie dat data Nederland niet verlaat en ook echt in Nederland is opgeslagen. Wat op zich ook geen garantie is. Want als de Amerikanen zo panisch zijn over de netwerkonderdelen van Huawei, zullen zij daar hun redenen voor hebben. Aannemelijk is dat zij de netwerkapparatuur van Amerikaanse bedrijven vol hebben geplempt met achterdeurtjes.

  4. Mensen doen het zelf, ze zetten zelf alles online en/of in die cloud, ben gelukkig niet zo hooked aan die zooi en aan cloud al helemaal niet. Vind het al irritant dat mn mail of smsjes uit mijn 20 jaar oude Nokia opslaan. Al staat er niks bijzonders in. Een papieren brief en dan vernietigen.

Comments are closed.