Trouw: Protesterende boeren vragen meer waardering en steun van de bevolking. In werkelijkheid betaalt een gemiddeld gezin in 2020 nu al meer dan 500 euro belasting als inkomenssteun voor de agrarische sector. Inwoners van Nederland betalen via de EU rond de 130 euro per persoon aan hun boeren, wat neerkomt op ruim 500 euro voor een gezin met twee kinderen. 

De strekking van het artikel is dat de Nederlandse boeren door de Nederlandse belastingbetaler met 130 euro per persoon per jaar worden gesteund. Waarvan 122 euro via de EU. Dit klopt niet. Het is fake nieuws. Wij betalen dat niet aan onze boeren, wij betalen het bedrag aan de EU boeren. De NL boeren ontvangen hier maar een klein deel van.

Dit krijgen de NL boeren. Bron. In 2017 ontving Nederland 2,42 miljard EUR aan EU-financiering. Daarvan werd 902 miljoen EUR (37 %) besteed aan landbouwbeleid

Deel 900 door 17 en je hebt 53 euro pp. Toelichting: 900 miljoen door NL boeren ontvangen EU subsidie voor landbouwbeleid delen door 17 mln Nederlanders, is 53 euro per Nederlander. De rest van de door de Nederlander betaalde bedragen gaat naar buitenlandse boeren. Die zich vaak aan minder strakke regels hoeven te houden. Nederland is een netto betaler aan de EU. Dus als volgens Trouw de gemiddelde Nederlander 122 euro bijdraagt aan de boerenstand in de EU, dan komt 53 euro daarvan bij de NL boer terecht, en 69 euro bij de buitenlandse boer. Ofwel, per huishouden betalen we 276 euro aan buitenlandse boeren. En 4 maal 53 euro = 212 euro aan onze boeren. De strekking van het artikel dat we via de EU de NL boeren met meer dan 500 euro per jaar per huishouden steunen is vals. Dit is een tendentieus artikel dat onterechte uitspraken doet over de NL boeren en deze in een kwaad daglicht probeert te stellen als zouden ze ontevreden profiteurs zijn.

screenshot artikel trouw, gele markering is nadruk door Ratio

NB: de oplettende lezer ziet dat de EU een inconsistentie presenteert tussen de visualisatie in de infographic en de tekst eronder. Als we de tekst geloven moet landbouw 37,3% zijn en niet 38,09% zoals de visualisatie aangeeft. 902 is 37,3% van 2417.

UPDATE: (bron) Stichting AgriFacts heeft vandaag een verzoek ingediend bij de redactie van dagblad Trouw om de onjuistheid in het artikel ‘Nederlands gezin steunt boerensector met 500 euro per jaar’ te rectificeren. Het artikel verscheen op 28 december 2019. In het artikel becijfert Trouw dat Nederlandse gezinnen 500 euro per jaar betalen aan steun voor boeren. Hoewel het om Europese boeren gaat, wordt het nieuws zodanig verpakt door Trouw dat de lezer de indruk krijg dat het om Nederlandse boeren zou gaan. De lezer wordt op het verkeerde been gezet. U kunt de brief hier downloaden.

16 REACTIES

 1. Zo’n infographic is net beeldende kunst. Het is maar net wat je erin ziet en daarmee waar je naar kijkt. Twee andere highlights:

  1) Blijkens de 0.00% voor programma’ en activiteiten buiten de EU is de begroting kennelijk waterdicht. Er lekt geen geld de EU uit. Wel instroom maar geen uitstroom. ‘Fort Europa’ goed beveiligd? Koloniale inspanningen hebben wel injecties welvaart opgeleverd, maar na die instroom is de uitstroom verwaarloosbaar? Dan is de balans, het evenwicht nog steeds verstoord.

  2) Blijkens de 43.2% voor onderzoek en ontwikkeling wordt dat budget binnen de EU of in ieder geval aan degenen met ‘Europese identiteit’ uitgegeven. Zou dit een variant op het thema van president Trump zijn, die budget beschikbaar stelde voor een zuidelijke muur? Fort Europa kan immers niet zonder muren en andere constructies… toch? Daar is research en development voor nodig…

  Voor de goede orde herhaal ik hier mijn eerdere opmerking, dat ik landen als gedrochten zie. En geen signalen van toppers heb opgevangen die op werkelijke inkeer duiden. Toevallig zag ik gisteren via de Braziliaanse TV serie O Escolhido (De Uitverkorene) een variant op de religieuze boodschap over berouw en bekering voorbij komen, nu in een wetenschappelijk jasje:

  Ik heb het onevenwicht gezien. De dokter heeft zijn patiënt dodelijk ziek gemaakt.
  – En waarom verstoort dat het evenwicht?
  Omdat de dokter de patiënt niet kan genezen.
  – En hoe moet de dokter dat goedmaken?
  Hij moet ook ziek worden.

  Het religieuze ‘berouw’ zou een arts inderdaad vertalen naar ‘ziek worden van jezelf’. Pas daarna is genezing mogelijk. De militaire strategie in zo’n situatie is de ziek-maker in quarantaine plaatsen of ruimen om te voorkomen dat zo’n ziekte zich verder verspreidt. Vertaal dit naar landen die een show opvoeren waar de veronderstelde patiënt, ‘het publiek’, ziek(er) van wordt. Wat nu?

  • Waterdicht Europa vergeleken met Brexit:
   De in eerste instantie voorgestelde Brexit-deal werd een Hotel California-deal genoemd.
   “Relax,” said the night man. “We are programmed to receive. You can check out any time you like, but you can never leave!”

   Wel ergens op onderzoek of visite gaan, maar… ‘geloofsafval’ verboden?

 2. Kosten opvang voor parasitaire migranten met van alles gratis over de rug van ons en die vervolgens als dank een spoor van ellende trekken door Nederland. Kosten, dead or alive, per hoofd van de bevolking?

  En kosten bijdrage huurmoordenaars in Syrië en opvang van dergelijke terugkerende geestelijk gevaarlijke gestoorden? Kosten, dead or alive, letterlijk per hoofd van de bevolking?

  Heb toch liever een Nederlandse boer te vriend, die brengt tenminste nog een sappig stuk vlees op de plank en producten waar ik van smul en vooral “leef!”. Het liefst ging ik iedere dag op jacht om mijn eigen kostje te schieten, maar de autoriteiten blokkeren dergelijke zelfredzaamheid en ben daarom aangewezen op de broodnodige boeren.

  • Als ik het me goed herinner, zie je jezelf als Sterrenvolk. Toch hou je de erfenis van Bergvolk hoog, zo te lezen… Probeer eens neutraal en nuchter te kijken naar wat je hierboven schreef?

   • Nico, geen sterrenvolk of bergvolk, slechts een mens en gezonde egoïst uit lijfsbehoud die het gekrakeel en de leugens, maar vooral de aanvallen uit alke hoeken zat is. Om het verhaal hier of daar zo breed uit te lepelen zoals jij het kunt is niet mijn zin. Respect voor jou en elk mens, maar vooral mijzelf.

    Neutraliteit is pas aan de orde als wij niet langer achterom hoeven kijken. De pappenheimers, ik ken ze nu wel en heb geen lust om deze verder te begrijpen. Het is tijd voor de botte bijl. Amice.

   • Dat kan ik me voorstellen IIS. Kennelijk heb je ondertussen ook bijgeleerd en da’s mooi.

    Met die vraag over sterrenvolk greep ik terug op ooit, in de context van de TV-serie The 100 waar we het over hadden. Een verhaal over groepsindeling eigenlijk, en groepsmechanismen. Met daarin o.a. Bergvolk en Sterrenvolk. Ik heb dat verhaal destijds niet helemaal gekeken, omdat het me destijds niet lekker lag dat de scriptschrijvers bepaalde olifanten in de kamer van dat verhaal niet wilden laten zien. Ze gaven wel hints richting sommige olifanten, maar niet richting andere. Met wat fantasie zou je kunnen zeggen dat zo’n verhaal typisch uit de koker komt van een leeuw-met-verzorgers en dat een dergelijke verhaal uit de koker van een Chinese draak heel anders zou lopen.

    Je opmerkingen over terugkijken en botte bijl snap ik, hoewel er aan de andere kant ook fine-tuning nodig is. Kennelijk hebben de centrale planners een script proberen te schrijven voor volgend jaar, zie deze weersvooruitzichten. Zoiets kan alleen uitgelegd worden als de uitkomst van een ander soort culturele climate control. Waar je jezelf van alles bij kunt voorstellen.

   • Het focussen op boeren en de kosten voor de belastingbetaler per hoofd is een behoorlijke stemmingmaker. Een triest spel waaraan de mainstream zijn medewerking verleend.

    Verleg de focus en stel de vraag: “wat zijn de kosten per hoofd van de bevolking voor het uitvoeren van resolutie 1743?” En per afgesneden hoofd van de bevolking? Het land moet en zal/is kapot. De boeren vechten tegen een leger waar ze niet van kunnen winnen, het leger van landverraders. Werkelijk, wat een drama en wat in vredesnaam doet Nederland zichzelf aan? Dit gaat de boeken in als de meest destructieve tijd uit de geschiedenis van Nederland. Bizar, enge horror en het berouw en besef komt pas na de val van Nederland, da’s nog grotere horror. Dr boeren zijn verre van achterlijk, die zien het goed en hoe en waarom ze uitgefaseerd worden.

    Alles valt op z’n plek. De fascistoïde klimaatbeweging, de anti vleeschers, de anti autochtonen, alles strak georganiseerd en van bovenaf gefinancierd. En dat ook alles weer met geld van de belastingbetaler.

    Een dodelijke neerwaartse spiraal.

  • Niet verkeerd gedacht, hele begrijpelijke redenering, kan nog wel gedeeltelijk worden ingevuld worden !

   • Nog steeds met de moed der wanhoop bezig Graftak? Kijk eens naar wat syncretisme betekent. Taalkundig en religieus. Daar kunnen degenen die vanaf de andere kant van het graf regeren geen wijs uit worden. Hoewel, aan welke kant van een graf dan ook. Vandaar sekreten m/v?

 3. De boeren krijgen gemiddeld 1 ton aan subsidie elk jaar weer, wie wil nou geen boer worden?

 4. @graftak

  Hahaha, kadaver graftak is er ook nog. Het voortschrijdende rottingsproces heeft nog steeds de klepjanus niet bereikt? Ongelooflijk wat men alles heeft te accepteren, da’s één van de wreedheden der natuur, zou’k maar zeggen. Zet ‘m op, we zijn bijna aan onze eindstreep en dan eindelijk zwijgen voor de eeuwigheid.

 5. Daarnaast betalen de boeren natuurlijk zelf bakken aan belasting. Met 53000 boeren, betalen ze zelf hun 130 euro bij 40.000 euro belasting. Met het werkelijke ‘subsidie bedrag van 900 miljoen is dat slechts 17.000 euro belasting per boer.
  Kortom, gegeven de regulering, die ook een vorm van belasting is, is de boer een netto betaler.

 6. De Tesla subsidie vorig jaar was €6 miljard, de arme gemiddelde Nederlander droeg daar dus € 353 aan bij, oftewel per gezin € 1411 in de berekening volgens Trouw.
  De subsidie aan houtpellets is een veelvoud van € 6 miljard, moet Trouw daar niet eens een berekening van maken? En wat dacht je van de milieubelasting op de gasprijs per gezin?

Comments are closed.