NOS: De Tweede Kamer wil dat er een verplicht vrouwenquotum komt voor de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. De SP heeft vóór gestemd en daarmee is er een meerderheid voor een motie van CDA en D66. Dat moet ertoe leiden dat in de toekomst ten minste 30 procent van de commissarissen in het bedrijfsleven vrouw moet zijn.

Hoe fout kan een maatregel zijn? Iemand het eerste artikel van de grondwet gelezen? Dat iedereen in NL gelijk wordt behandeld in gelijke gevallen? Identiteitspolitiek heerst echter. Straks kan evengoed de eis komen dat in de RvC een evenwichtig percentage homo’s en mensen van niet westerse achtergrond achtergrond plaats moet nemen. En wordt dit met geweld afgedwongen.

Nu is het nog de RvC. Maar straks kan het veel verder gaan en wordt bij veel meer functies gekeken naar gender of geloof of achtergrond.

Wie vrij van zonde is werpe de eerste steen

Het hele cynische van dit verhaal is overigens dat noch de Tweede Kamer, noch de regering voldoen aan gendergelijkheid. Dat zou betekenen dat 50 procent vrouw dient te zijn.

Het percentage vrouwelijke Tweede Kamer leden ligt ver onder de 50 %. Zelfs de norm die ze het bedrijfsleven willen voorschrijven wordt maar net gehaald, na de laatste verkiezingen is 35 % vrouw. Hoe cynisch!

Bij de regering domineren ook de mannen:

Geen enkele regering bestond voor de helft uit vrouwen. Rutte I moest het slechts met 20 procent vrouwen doen, Rutte III voldoet aan de 30 procents norm.

De Provinciebesturen, provinciale staten, en gemeenteraadsleden is minder dan dertig procent vrouw. Grote delen van de overheid voldoen dus niet aan het 30% quotum dat ze aan de RvC’s opleggen. bron.

Zo ziet u maar weer eens hoe huichelachtig de politici zijn.

Attributie bovenstaande 2 grafieken: Door Ellywa – Eigen werk, CC BY-SA 4.0

16 REACTIES

 1. Niet alleen zet dit de deur open naar x % andere genders, maar is zo’n wet heel dicht bij x% socialisten, of y% dierenliefhebbers, milieuvoelers etc. Beleidsbepaling in ondernemingen via de politiek, vroeger noemde men dat nationaliseren.

 2. D66 is geheel losgezongen van de realiteit, moeten nu nog meer vrouwen voor het vertellen hebben, hou me hart vast?

   • Dit is een catastrofale ontwikkeling, het constante naar zich toetrekken van het dekbed, vrouwen komen van die andere planeet weet je wel, en mannen komen van Mars, behalve de homo’s dan die komen ergens van een dwalende dwergster, allemaal erg voor ingenomen maar niet ver van de waarheid, de dames menstrueren en worden bevrucht krijgen kinderen, dit is ook heel goed mogelijk voor de Lesbiënes, maar goed, vind vrouwen zeker geen minder soort mens, maar anders met ook hele andere qualiteiten, maar ik denk dat al dit gesodehannes komt van die minderheid 6% sexueel mindervalide, die veel te veel macht naar zich toe hebben weten te trekken, de meerderheid is heterogene, en die moeten dus de lakens uit delen, vraag het maar aan Pieter Lakeman, die heeft ze echt op een rijtje !

 3. De geadresseerde van dat grondwetsartikel is de overheid. De overheid heeft, grof gezegd, de plicht mensen in gelijke gevallen gelijk te behandelen. Het verplichte vrouwenquotum betreft RvC’s. RvC’s zijn niet de geadresseerden. Quotum is onzin. Goede vrouwen hebben dit steuntje in de rug niet nodig. In wezen ligt aan dit quotum een vooroordeel jegens mannen ten grondslag. Een vooroordeel overigens dat wel eens waar zou kunnen zijn. Maar ook niet.

 4. Ik heb mezelf ooit een verplicht vrouwenquotum opgelegd: There can only be One. Hoewel ik dat anders noemde en anders toepaste dan anderen. Dat quotum is gehaald en daarna denk je niet meer aan quota. Dan handhaaf je de status quo. Dus geen derde ‘in bed’ erbij.
  Kennelijk wordt met de bovenstaande titel wat anders bedoeld. M.i. gevolgen van afwijkingen. Eerst moesten er per sé allerlei mannen in baantje aangesteld worden, later mochten er misschien ook vrouwen bij. Wat die mannen en vrouwen gemeen hebben is dat ze hun levens aan het verspillen zijn. Maar dat geldt echt niet alleen voor topfuncties hoor… ook laag betaalden moeten verplicht hun leven verspillen. Vanaf hoe jonger, hoe beter. Dat zijn culturele verworvenheden. Volgens anderen wel te verstaan. Wát een voorbeeld voor jongeren… Waarom is de manvrouw firma niet tot culturele standaard verheven?

  • Indien de framing ervan precies goed is, dan lijnt dat het allerbeste uit met de originele innerlijke natuur. Qua psyche. Zonder werknemers wel te verstaan. Een eenpitter (eenmanszaak) geeft toch een wat incompleet, vertekend beeld naar buiten toe.

  • Er vallen een paar woorden op, “Ik, mezelf, verplicht, opgelegd.” Klopt niks van want als het liefde betreft en het is niet die burgerlijke liefde uit eigenbelang (ga niet weg want IK kan je niet missen) zo je wilt doen voorkomen dan hoef je jezelf niks te verplichten en/of een quotum op te leggen. Ook de term status quo in combinatie met geen “derde in bed” is een vreemd in deze Nico, dus diegene waar je het over hebt moet jou dankbaar zijn dat jij je quota gehaald hebt. Wat diegene er van vindt of denkt doet voor jou dus niet terzake. Sommige mensen hebben genoeg aan een huisdier of een opblaaspop of aan niets. Vage verhalen zijn niet ontstaan uit en door inzicht Nico maar door dwalingen en mislukte zoektochten en een gevoel van totaal falen. Ik vond je manier van schrijven in het begin wel leuk maar het blijkt nu dat het constante herhalingen zijn ietwat aangepast aan het onderwerp. Zolang het je plezier geeft doe je er niemand kwaad mee natuurlijk maar het brengt verder niets, ook bij jezelf niet, is jammer.

  • Willem: ‘Herhaling is de kracht van reclame’ wordt er weleens gezegd. Helaas zit in dit geval beeldvorming over gender rollen en structuren qua staatsinrichting in de weg. Stropoppen worden nogal eens misbruikt om ‘the real thing’ af te (proberen te) serveren. Als er overal vervalsingen circuleren, en die zijn nog geïnstitutionaliseerd ook, dan is het toch volkomen logisch om met de stroom mee te gaan en daarbij originelen te negeren?

   Constante herhalingen, ietwat aangepast aan het onderwerp, die je ook in staatsreligie. Wat dan ontstaat is… ‘wat je zegt ben je zelf’, o.a. bekend van de kleuterschool.

   Voor ons ligt een bepaalde manier van denken in anderen op kruis-vaart met een kern-gezonde manier van denken. Dat kan ik simpel onderbouwen door denkbeelden met elkaar te vergelijken en uitwerking daarvan in beeld te brengen.
   Ondertussen kan er makkelijk systeemtechnisch gedacht worden dat wij op kruis-tocht zijn tegen een bepaalde georganiseerde en uitgerolde manier van denken. Maar… wat zijn de naakte feiten? Heb je voldoende troepen beschikbaar, of een leger medewerkers, dan is het veel makkelijker om doodgewoon door te gaan met waar je mee bezig bent, ongeacht gevolgen, dan aandacht te schenken aan wat buiten beeld ‘hoort’ te blijven. Een variant op het thema ‘inconvenient truth’. Nogal onplezierig, aan beide kanten van de streep.

   • Een hele kwalijke zaak is reclame, in mijn jonge jaren was ik volontair ontwerper en tekenaar, daar zou mijn toekomst liggen, haalde mijn patroons diploma voor de drukkerij, maar het leven besliste anders, veel interessante mensen ontmoet, maar men gaat er van uit dat het gepeupel één grote smakeloze hap is, en dat is natturlijk ook wel zo, als morgen dit constante aanzetten tot kopen, wat vaak niet noodzakelijk is, zou stoppen !, zou er het één en ander veranderen, en misschien weer zijn plaatselijke rangorde in kunnen nemen, en ter plaatse worden geproduseerd als voor heen, tampi voor de Chinezen, nou Willem toen ik in Amsterdam mijn steentje wilde bijdragen aan mijn wilde ideéen, door als meeloper wegens leeftijd bij de Provo’s, in no time een mep kreeg met de lange politie lat, waar ik nog steeds drie kromme vingers aan heb overgehouden, en dan het oprollen door de PVDA kabouters door er een ludieke draai aan tegen, al de moeite van ons Anarchisme voor niets was geweest, maar de geest bleef leven en hangen in Mokum, tot vandaag aan toe, pas bij het heengaan van de allerlaatste geest verwant, is het voorbij, ideéen zijn hardnekkig, groet !

   • Vervang reclame (inderdaad schadelijk) door promotie, propageren. In religieuze termen kan iemand ‘tot geloof’ in een kern-gezonde manier van denken gebracht worden. Niets mis mee, om zoiets te omarmen en in je hart te sluiten. En waar het hart van vol is…

    Zo bezien is een promotie campagne hoogstens goed voor een kick-off. Als datgene wat gepromoot wordt echt de moeite waard is, gaat het op een enthousiaste schier religieuze manier verder en kunnen zowel fact-checkers als lasteraars zo’n idee nooit van hun leven aan barrels schieten. En is zo’n idee niet afhankelijk van een Grote Leider of zo.

    Het mooie van kern-gezond denken als idee is dat hoeveel agenten en militairen er ook op uitgestuurd worden om te censureren en verbannen, hoeveel er ook geslagen en geschoten wordt, zoiets een ‘mission impossible’ is. Het duikt als vanzelf wel weer ergens anders op, als een bal die je onder water probeert te houden.

 5. Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn net wat gelijker.
  Zonder dollen: het is natuurlijk belachelijk dat bedrijven niet langer de meest geschikte kandidaat mogen aannemen, maar wettelijk gedwongen zijn te discrimineren op geslacht.
  Daarbij: ik las laatst een onderzoek waaruit bleek dat slechts 21% van de vrouwen boven de 35 jaar fulltime werkt. Hoe ze die posities willen opvullen is mij dus een raadsel, maar ik heb mijn vriendin alvast geadviseerd wat open sollicitaties te sturen. Een excuustruus zal vast meer verdienen dan wat ze nu doet.

 6. “WIE VRIJ VAN ZONDE IS WERPE DE EERSTE STEEN”, Dat zou dan direct zijn/haar eerste zonde zijn.
  Het lijkt me verschrikkelijk voor een vrouw als je alleen maar een functie krijgt omdat je aan een quotum voldoet i.p.v. je kunnen. Dat is pas echt vrouwonvriendelijk.

 7. Het quotum voor vrouwen/allochtonen/gehandicapten aan de top gaat altijd om banen op hoog niveau, nooit om zwaar en onaangenaam werk etc. “Dirty, Difficult & Dangerous”, en dan ook nog heel matig betaald is voor mannen.

 8. Dat quotum voor de vrouwen zou ik graag zien in de volgende beroepsgroepen..
  Loodgieters
  Bouwvakkers
  riool ontstoppers
  Boswachters
  Stratenmakers
  Dakdekkers
  Schoorsteenvegers
  Vuilnisophalers
  Portiers bij grote evenementen
  Glazenwassers
  Automonteurs
  En noem maar op..áls de zielige vrouwtjes écht een mannenberoep zo graag willen nou keuze zat!!
  Nee de zielige krijsende eisende vrouw wil persé makkelijke banen waarbij ze met hun nageltjes en make-up kunnen zitten in hun rokjes op een bureaustoel,een baan die mannen met brein en veel studie en hard werken hebben bereikt en zélf hebben opgezet willen ze hebben,en dat moet door de regering dwangmatig afgedwongen worden,om de altijd zeurende jaloerse boze Jezebel haar zin te geven,echt vrouwelijk en zwaar fucking irritant!
  Maar vrouwen zolang jullie geboren worden met een vagina,stel melktieten,baarmoeder,vrouwen oestrogeen en het moederlijke vrouwen instinct zal dit jullie op den duur ten val brengen.
  Vrouwen wees eens blij met wat jullie hebben..
  Of bij zwangerschap van een meisje de foetus veranderen in een jongen,zo ben je van die meiden en vrouwen die niet graag vrouw willen zijn of vrouw invulling willen geven aan hun vrouwzijn maar beslist mannen na willen doen áls het maar leuk is en makkelijk..
  Wanneer eist de vrouw een stijve kut?
  Er zijn ook vrouwen die boos zijn dat mannen staand kunnen plassen en niet zwanger kunnen raken,dit soort vrouwen en hun gedachten zijn zwaar ziek!
  Bij deze vrouwen hoort vrouwen psychische zorg en veel meditatie.

Comments are closed.