Als laatste in de serie video’s het verhoor van Toine Manders mbt de Panama Papers. De korte versie:

De langere versie en de gehele versie

3 REACTIES

 1. In de lange versie van deze video is goed te zien wat een koekenbakkers er tegenover Toine zitten. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in belastingen en regeltjes verplichte kost.

  Lange versie: https://www.youtube.com/watch?v=-5UgOfPBuUg

  Ik heb de lange versie onderhand al vijf keer helemaal bekeken, en ik blijf me verbazen.

 2. Toine is hier lekker scherp. Wat mist is scholing oftewel opsluiten in een hok om te leren wat … wil. En gezinnen ontwrichten als dat door de ‘lijdende voorwerpen’ geweigerd wordt. Hoewel ook toegeven ontwrichtend uitwerkt. Zal wel goed bedoeld zijn, maar … blijft toch een ‘spel’ tussen ‘lijdende voorwerpen’ en ‘leidende voorwerpen’ oftewel machinerie die kennelijk moet blijven draaien. Ver-ont-waardiging, ver-ont-waarding. Brave New World?

 3. Gelukkig nieuwjaar allen. Alleen dan niet op de manier die in Brave New World wordt gepropageerd. Ik borduur even verder op het filmpje en de houding van de ondervragende, prekende politicus.

  Stel je voor: Ooit werd het mes in de psyche van een monarch gezet met de mededeling “het lukt niet”. Of “ze willen niet”. Whatever. Pijnlijk. Nou, dan anderen maar gaan verzorgen. Aldus werd het feodale model geboren. Waarna het aan de monarch en later ook edelen was om op hun beurt het mes in de psyche van anderen te gaan zetten, om die zodanig om te vormen dat anderen verzorgen, op een manier die bij wet is vastgesteld, normaal zou zijn. De uitkomst zie je in de houding van deze politicus, die op zo’n manier bewerkt is en het mes in de psyche van Toine probeert te zetten. Immers, Toine hoort dezelfde psychische misvorming te krijgen om er weer bij te horen, nietwaar?

  De olifant in de kamer is hier dat als Toine dat niet toelaat, hij een egoïst zou zijn, niet normaal en eigenlijk gewoon gestoord. Projectie, want het is precies andersom. Beweert Toine het tegenovergestelde van deze politicus, dan wordt dat ervaren als kervend, snijdend. Als de chirurgische ingreep die deze politicus gedoneerde heeft gekregen om haar te misvormen. Probleemstelling in een notendop.

  De pijnlijke ingreep die die monarch ooit heeft ondergaan, kwam in Nederland ook na de 80-jarige oorlog tevoorschijn. Stel je voor, dat volgens de regels van de kunst psychisch misvormden, die na de ingreep in het feodale model pasten, ineens niet meer verzorgd moesten worden. De verzorgers waren er zelfs uitgeschopt. Er is toen niet gekozen om richting individueel zelfstandig te werken, maar om de oude situatie langzaam te gaan herstellen. Wat van kwaad tot erger gaat. Terwijl het allemaal heus wel goed bedoeld is, want wat is er nu verkeerd aan anderen ‘goed geregeld’ verzorgen, ook betekent dat soms of vaak dwang-verzorging? Maar ondertussen. Mishandelden worden mishandelaars. Want die psychische verminking moet ieder krijgen om er echt bij te horen.

  We wensen ieder een gezondere toekomst toe, behalve dan degenen die jegens ons te ver zijn gegaan. Die mogen in elkaar storten en we zijn gaarne bereid ze daar een handje bij te helpen. Via Facebook plaatsten we middels een liedje naar Abba, Happy New Year een verwijzing naar zowel Brave New World als Happy New year. Gelukkig nieuwjaar, maar hou ondertussen in de gaten dat je leven met dank aan Brave New World op een dwaalspoor geleid wordt (astray):

  Sometimes I see
  How the Brave New World arrives
  And I see how it thrives
  In the ashes of our lives
  Oh yes, man is a fool
  And he thinks he’ll be okay
  Dragging on, feet of clay
  Never knowing he’s astray
  Keeps on going anyway…

  Ja… met Brave New World ben je de sigaar. De dwaalweg (astray) van o.a. belastingen en voorzieningen. Daar zijn stokers en brandhout voor nodig. Als een sigaar in asbak (ash tray) je leven verspillen aan zuigen aan voorzieningen of voor brandhout spelen. Vrede op aarde? En hoe zit het met de artsen, de specialisten? Die vonden dat kennelijk eerst een gezond, ontspannend idee maar bedachten later dat het schadelijk is voor de gezondheid. Wat nu? Als iemand stoom wil afblazen omdat degene zelfstandig wil zijn is dat prima, maar wil iemand stoom afblazen omdat verzorging normaal zou zijn (staat zélfs in de wet) dan is zo iemand een probleemgeval. Zoals deze goed bedoelende politica. Het wordt (naasten)liefde genoemd, maar in feite werkt het schadelijk uit. En niet zo’n klein beetje ook. Er worden heuse natuurrampen door gecreëerd. Innerlijk. En dan maakt het echt niet uit of iemand tot ‘lijdend voorwerp’ (medewerker) wordt gemaakt, of ‘lijdend voorwerp’ (bestuurder). Beide de sigaar, beide een ding dat helaas nog kan praten ook. Totaal verslaafd aan een ding zijn. Of aan dingen. Of zo. Hoe meer, hoe beter?

Comments are closed.