Na de bosbranden in Brazilië grijpen de Groenen nu de branden in Australië aan om de non-believers te wijzen op klimaatverandering. We worden overstelpt met foto’s en filmpjes van snoezige koalabeertjes en kangoeroes die in grote getalen levend verbranden. En dat had niet gehoeven, als er in het recente verleden niet naar de Groenen was geluisterd.

koalaKoala’s zijn by far mijn lievelingsdier. Ze zijn zó vreselijk schattig, dat ik er dolgraag eens een vast zou willen houden. In het wild hebben ze een heerlijk leven: ze slapen 18 uur per dag en in de paar uur dat zij actief zijn eten zij eucalyptusbladeren. Daarmee zitten zij goed in Australië, want de vegetatie aldaar bestaat voornamelijk uit eucalyptusbossen.

Eucalyptus kent iedereen van de ademvrij-snoepjes en -snuifjes. De olie is dan ook bijzonder in trek bij de mens. Maar… eucalyptusolie is erg brandbaar. Daarbij zorgt de olie er ook nog eens voor dat takken en bladeren die op de grond vallen niet wegrotten, maar gewoon blijven liggen als een deken van brandstof. Voeg daar een temperatuur van boven de 40 graden Celsius aan toe en iedereen zal begrijpen dat een klein vonkje of een blikseminslag voldoende is voor een inferno. Nou ja, niet iedereen begrijpt dat: de Groenen snappen namelijk niet zo heel veel van bosbeheer.

In de wintermaanden was het voorheen gebruikelijk om preventief op strategische plaatsen eucalyptusbos weg te branden. Deze gebieden fungeerden dan als natuurlijke barrière tegen de verspreiding van ongewenste natuurbranden. De Groenen in Australië vonden dat niet langer acceptabel en middels milieuwetten werd deze wijze van bosbeheer verboden. Hierdoor zijn de eucalyptusbossen verworden tot natuurlijke mijnenvelden: er hoeft maar iets te gebeuren en je krijgt wat je nu dagelijks in het nieuws ziet. Eucalyptusbomen kunnen bij een brand door de olie “ontploffen” en honderden meters verder gekatapulteerd worden. Branden verspreiden zich zo met wel 60 kilometer per uur…

Helaas weten we allemaal welke kleur de media hebben. Bovenstaande wordt collectief verzwegen en in plaats daarvan wordt continu op “klimaatverandering” gewezen. Jammer, want de ramp was er gewoon niet geweest als de bossen gewoon goed beheerd waren geweest.

Een oude bekende

PS Een man die het gevaar van de branden inzag, kapte in 2003 preventief 250 bomen op zijn terrein. De Australische Groene Gekte ging zo ver dat hij 100.000 Australische dollar aan boetes en leges kreeg opgelegd door de groene gekkies. Vijf jaar later betaalde zijn vooruitziende blik zich echter alsnog uit. Na een bosbrand was zijn hele dorp afgebrand, op één huis na: het zijne was volledig ongeschonden.

24 REACTIES

 1. Wereldwijd ontstaan er te vaak, te veel en overal te toevallig in omvang dramatisch grote bosbranden.
  Bossen worden toch niet “toevallig” aangestoken om de angst voor zogenaamde dramatische klimaatverandering door den gewonen mensch te onderstrepen? Daar liggen uiteindelijk de duizenden miljarden op de plank te wachten en die moeten geroofd.

  Weet wel dat de gehele corrupte bende aan ‘belangrijke’ groene Khmer mensen geen klimaatverandering veroorzaken, die vliegen en rijden de hele planeet tachtigduizend miljoen maal per dag rond en knallen de champagne kurken en schuiven de vette biefstukken heerlijk naar binnen zonder klimaatproblemen te veroorzaken. En dat alles vooral op kosten van de ander/ belastingbetaler.

  Het woord “doodtrappen” zal ikniet bezigen.

  Een zijdelingse opmerking: ik voorspel dat er CO2 labels komen op producten en panden. Producten en panden met een hoog CO2 label zullen zwaarder worden belast. Bijv. een pand met een energielabel hoger dan B gaat meer worden belast of gaat men zelfs worden verplicht het pand minder klimaatbelastend te maken. Het klimaat is de grootste melkkoe ooit.

   • Nou dat is wel heel duidelijk een rood filter. Door de “groenen” mochten boeren enz de bomen en bossages niet meer kappen en/of verbranden wat vroeger een remedie was tegen die bosbranden.

 2. ….Ooit gold het alleen voor geld, maar tegenwoordig toont de (klimaat)religie steeds meer aan dat ook de mens een vies en doortrapt middel is geworden. En de zachten van geest trappen er ook nog in en tonen daarbij geen enkel respect meer voor zichzelf. Men offert zich in grote getale op voor klimaatleugens gelijk aan soldaten zich opofferen op de SLACHTvelden van het militaire industriële complex.

 3. Die domme lui hebben gewoon niet door dat je branden met branden kan bestrijden, en hebben daarom de aboriginals verboden te stoken?

 4. Portugal 2 jaar geleden; eucalyptus en slecht bosmanagement. Ruim 60 doden.

  • Yep. Maar wat ik las in het linkje van Ratio was dat Australische banken je ook gewoon aan je hypotheek houden als je huis door brand is vergaan. Ik weet niet hoe de verzekeringen daar uitkeren…

 5. Leuk populistisch verhaal, maar volledig ongefundeerd. Waar zijn de bronnen? Ik zie geen enkele bronvermelding voor de beweringen die worden gedaan dat de Groenen het preventief wegbranden blokkeren.

  Overigens zijn er wel betrouwbare bronnen dat De gemiddelde temperatuur in Australië al 1,5 graad gestegen is (bron: http://www.bom.gov.au/climate/current/annual/aus/ ) waardoor de zomers steeds langer en droger worden en dit soort branden verergeren. Tevens dat de overheid blusvliegtuigen onnodig vond (want de overheid opereert nog steeds vanuit het standpunt dat klimaatverandering is toch onzin is, dus de aanpak hoefde ook niet te veranderen) Bron: https://www.theguardian.com/australia-news/2020/jan/04/australian-pm-scott-morrison-agrees-to-permanently-increase-aerial-firefighting-funding

  • De groenen zijn mede schuldig. Om dit te begrijpen kun je het beste dit boek lezen:
   The Biggest Estate on Earth
   How Aborigines made Australia

   Bill Gammage
   ISBN: 9781743311325

   Erg verhelderend. Die man die de omgeving van zijn huis “ontboste” had het goed begrepen!

 6. De gehele wereld problematiek komt voort uit het gebruik van GELD!!!!!!!!
  Geld maakt het mogelijk om allerlei niet ter zake doende werkzaamheden op te starten.
  Daar door ontstaan er ongewenste werk mogelijkheden, die van geen enkel belang zijn!
  En er alleen voorzorgen, dat er door hen die daar van willen profiteren!
  Zaken tot stand komen, die zeer schadelijk zijn voor de totale wereld en omstreken.

  Als we het geld verbannen uit de wereld;
  En een ieder de mogelijkheid bieden deel te nemen, door werk te verrichten dat noodzakelijkerwijs nuttig is!
  Zo dat een ieders bestaan op zekerheid is gebaseerd, dan zijn we af van het ongemak.
  Dat de ongelijke verdeling van GELD, in de wereld veroorzaakt!!

  In plaats van GELD komt er dan een tijds verdeling in werk prestatie, naar zwaarte van het te verrichten werk!

  We kunnen het met wat goede wil best, gewoon OPSTARTEN en regelen!

  HET ENIGE IS: DAT WIJ ALLEN HET WEL MOETEN WILLEN!!!!!!!!!!!!!!!

  In het begin zal het nog wat wennen zijn, maar het loont de moeite en steunt de vredige voort gang van ons bestaan!

 7. Meest bizarre van dit alles is dat het ook nog eens is aangestoken.
  Klint misschien raar maar als het wat gekomen van de hitte of bliksem was het de natuur geweest. Maar dit is gewoon verschrikkelijk dat je met je verziekte geest iets aansteekt en zoveel dieren en mensen daarmee getroffen worden. Mijn hart huilt als ik het zie of lees???

  • Niet dat als het door de natuur was geweest het dan niet erg was geweest hoor.

 8. Dit type bosbeheer is juist op veel plekken heel normaal en extra noodzakelijk juist doordat men in het verleden niet naar “De Groenen” heeft geluisterd: de meeste bossen waar je het over hebt zijn namelijk al eens verwoest door de mens en vervolgens op onnatuurlijke wijze herplant waardoor teveel van dezelfde bomen op elkaar staan zonder bufferzones ertussen. Het contrast is enorm goed te zien in Yosemite National Park waar je beide type herplantte bossen ziet.

  Om de schuld dus volledig aan de Groenen toe te wijzen is ontzettend kort door de bocht maar precies wat de mens wil: een zo simpel mogelijke verklaring voor complexe materie. Liefst ook nog eens door de geschiedenis compleet te negeren want daar kunnen wij ons alleen maar voor schamen.

 9. Oja en de Groenen hebben het nog NOOIT voor het zeggen gehad in Australië dus dit artikel is gewoon Facebook clickbait. Hopelijk heb je een AdBlocker anders betaal je voor dit fakenews.

  • Klopt, in Nederland heeft GroenLinks het ook nog nooit voor het zeggen gehad, maar intussen wordt hun hele programma uitgevoerd.

 10. Triest ongefundeerd fakenews dit. Triest omdat met dit nieuws regerende politici de giga ramp die zich voltrekt in Australie, verantwoordelijkheid van zich af willen schuiven en de inhoudelijke discussie proberen te ontvluchten. In tegenstelling tot dit artikel onderbouw ik mijn argumenten wel:
  https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Faustralia-news%2F2019%2Fnov%2F12%2Fis-there-really-a-green-conspiracy-to-stop-bushfire-hazard-reduction%3Ffbclid%3DIwAR2jFGiD-lnMidjltFZWuXGSizrrc3ZyZW-jnILSJNDZt03KR791T9ST72A&h=AT1PbnIBm8eBKdqkQmGYCUCm7tQDpzkgObjr3gy1HDP0lR0ROJ6LEqzcDvnvkFrperRLGveYRmIB0l-TEfMww1D0YXRYpqwF6rFt68xsYHGg-ygD8v_vqFzA0_Mt7be-yPU

  https://www.smh.com.au/national/hazard-reduction-burns-are-not-the-panacea-rfs-boss-20200108-p53poq.html?fbclid=IwAR0LpGNXeld2s8ZyZ21GKjafo1s-fZsB1syREe8aafksOcR_EEA956b5p1o

  Bronnen: hoogleraren/professoren die decennia de branden als onderwerp van studie hebben en professionals als politie en brandweermensen.

  • Het gedeelte over de huiseigenaar is geen fake nieuws: https://www.smh.com.au/national/fined-for-illegal-clearing-family-now-feel-vindicated-20090212-85bd.html

   Als je geen bomen mag kappen rond je huis, ja dan is het logisch dat als er een brand uitbreekt er vele huizen in vlammen opgaan.

   Verder heb ik me niet genoeg ingelezen, maar het kan in Australie net zo zijn als in de Verenigde Staten waar men in delen van het land decennia lang bosbranden wist te voorkomen, waardoor er erg veel struiken en ondergroei is ontstaan. Hierdoor is een onnatuurlijke situatie ontstaan waar jaren lang branden zijn voorkomen. Als er dan nu brand uitbreekt is er zoveel brandbaar materiaal dat de branden onnatuurlijk groot zijn. Je hebt bossen waar het voor de gezondheid van de natuur nodig is dat er om de tientallen jaren bosbranden zijn. Menselijk ingrijpen heeft deze natuurlijke periodiciteit doorbroken. Er zijn decennia lang te weinig bosbranden geweest. Hoe natuurlijk het ook lijkt om bosbranden te voorkomen. Of te blussen. Je grijpt daarmee in in een natuurlijke cyclus. En veroorzaakt juist daarmee schade aan de natuur.

 11. “Aboriginals hadden al de gewoonte stukken bos preventief te blakeren in koele maanden.
  Zodat de hoeveelheid ‘brandstof’ beperkt bleef en het vuur tijdens droge zomers niet uit de hand liep.
  Toen ontdekkingsreiziger kapitein Cook in 1770 langs de oostkust (waar Sydney ligt) voer, schreef hij in zijn logboek: ‘We zagen rook overdag en vuur bij nacht.’ ”
  Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/979622948/australische-vuurzee-opgepookt-met-groen-beleid (en als het in de Telegraaf staat, is het waar ?)

  Iets over eucalyptus: https://www.houtwereld.nl/houtnieuws/eucalyptusbomen-veroorzaken-brand/

Comments are closed.