Bepaalde mensen op zwaar opgevoerde scooters veroorzaken veel overlast. De politie pleit voor een algeheel verbod van voertuigen, zodat zij eenvoudiger kunnen handhaven. Uiteindelijk komt er een verbod op driewielers en fietsen.

Dit is de logica van volwassen, Nederlandse politici. Geloof je het niet? Vervang “zwaar opgevoerde scooters” door “zwaar illegaal vuurwerk”, “voertuigen” door “vuurwerk”, “driewielers” door “knalvuurwerk” en “fietsen” door “vuurpijlen”.

Een oude bekende

 

8 REACTIES

 1. Om de veiligheid tijdens de jaarwisseling te vergroten, moet vuurwerk verboden worden dat veel letsel veroorzaakt. Het gaat bijvoorbeeld om vuurpijlen. Datzelfde geldt voor vuurwerk dat uitnodigt tot gevaarlijk gedrag en overlast geeft, zoals vuurwerk dat enkel is ontworpen om een knaleffect te creëren. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het vandaag gepubliceerde onderzoek ‘Veiligheidsrisico’s jaarwisseling’.

  Tijdens de jaarwisseling eindigen jaarlijks bijna 500 mensen op de spoedeisende hulp, raken 200 ogen beschadigd, valt gemiddeld één dode per jaar en worden zo’n 11.000 incidenten geregistreerd. Daarmee is het op veel plaatsen in Nederland het onveiligste feest van het jaar. Voor een veilige viering is het noodzakelijk om de huidige aanpak op gemeentelijk, landelijk en Europees niveau aan te scherpen.

  en:

  Tijdens de jaarwisseling vinden op grote schaal verstoringen van de openbare orde plaats, variërend van brandstichting, vernieling en openlijke geweldpleging. (….) Om van de jaarwisseling een veilig feest te maken voor iedereen beveelt de Onderzoeksraad burgemeesters aan te zorgen dat de viering een meer georganiseerd karakter krijgt. Gemeenten kunnen inwoners stimuleren en ondersteunen bij het organiseren van activiteiten.

  https://www.onderzoeksraad.nl/nl/page/6989/veiliger-jaarwisseling-riskant-vuurwerk-verbieden

  • Klopt allemaal als een bus. Maar mijn metafoor was niet voor niets zo gekozen. Er vallen vele honderden malen meer doden en gewonden in het verkeer.

  • ‘Gemeenten kunnen inwoners stimuleren en ondersteunen bij het organiseren van activiteiten.’

   Vooral het organiseren van activiteiten voor probleemgroepen zal gesubsidieerd worden. Dus alweer belastinggeld van mensen waar geen problemen mee zijn naar activiteiten gericht op mensen die problemen veroorzaken.

   Een vuurwerkverbod voor iedereen terwijl het probleem bij probleemgroepen zit. En die halen het natuurlijk over de grens. Het liefst gevaarlijk en zwaar vuurwerk. Een beetje afstand houden kan zeker geen kwaad.

 2. Ik stel voor om met oud en Nieuw: Klokslag 12 over te slaan.
  Vreemd dat nog geen politicus op die gedachte is gekomen: ze sleutelen meestal aan het symptoom.

  • De wintertijd invoeren op dat tijdstip, dan hebben we een uur gewonnen

 3. natuurlijk is het een utopie te denken dat met het verbod het vuurwerk dat verboden is/word niet word aangeschaft maar nu het bezit ervan wettelijk verboden is kan men gewoon na fouillering als blijkt het in het bezit hebben arresteren en huiszoekingen doen op grotere schaal , zeker in z.g. probleemwijken. op straffe van meldplichten of voor arrest kunnen die sujetten dan mooi oud en nieuw overslaan door in verzekerde bewaring te blijven , dit gaat zeker werken.

  • Eric, wat jij omschrijft is nu ook al mogelijk. Het gaat immers om zwaar en illegaal vuurwerk en het bezit er van is nu ook al wettelijk verboden.
   Het gaat ook niet zo zeer om een vuurwerkprobleem, als wel om een handhavingsprobleem. Politiemensen die bekogeld worden met illegale Poolse cobra’s en de volgende dag daarvan jankend verslag doen in de kranten, maar op het moment zelf te laf waren om te handhaven. Moet je eens in Spanje proberen; cobra’s smijten naar de Gardia Civil!
   Wordt het nu echt allemaal beter nu we rotjes en astronauten hebben verboden? Gaat de politie nu wel handhaven rond Oudjaar? Gaan ze jagen op rotjes smijtende jeugd een hogere prioriteit geven dan aanranders, verkrachters, overvallers en inbrekers? Die verkrachters komen nu al weg met een Foei-gesprek vanwege capaciteitsproblemen. Zijn die straks opgelost, of gaan ze – quel horreur – de prioriteiten verleggen? En is dat moreel juist?

Comments are closed.