15 REACTIES

 1. Gezond optimisme kan zeker geen kwaad. In een zieke wereld moet ik te vaak denken… I’m not that Kind of… maar ondertussen kan ik niet ontkennen… Wishing you Well. Maar waar is ‘well’ te vinden? Moet dat van buiten komen? Een optimist denkt van binnenuit naar buiten, een pessimist ontkent dat en hoopt dat het van buitenaf komt. Als een heuse Redder en Verlosser, misschien zelfs in de gedaante van een Grote Leider. Tijd om het virus ‘optimisme’ in de circulatie te brengen voor een optimale beleving? Werkt in optima forma als dat een wereldwijde pandemie van zelf-vertrouwen gaat worden ? Geen slechte nieuwjaarswens denkt me.

 2. Om die nieuwjaarswens voor optimisme een muzikaler tintje te geven: De optimist denkt… Love is Alive. Het heeft geen zin om me als (ouderwetse, gemoderniseerde of technologisch geavanceerde) pessimisten ziek te voelen. I’m sick and tired of pessimists.

  “I’m sick and tired
  Of always being sick and tired
  Your love isn’t fair
  You live in a world where you didn’t listen”

  Ja… die pessimisten leven in een wereld waarin ze niet hoeven te luisteren… Of niet willen. Dat kan ook. Daar is technologie voor, als ‘gehoor-apparaat’ om alleen te luisteren naar wat je wilt horen. En als bril om alleen te zien wat je wilt zien.

  • Pessimisme is soms nodig om het optimisme weer te kunnen waarderen, alles in de menselijke psyche heeft een reden. Ook is pessimisme een afwend middel, als je nu maar denkt dat het nooit meer goed komt komt het misschien weer goed maar dat weiger je te denken. Mensen (wij dus) zijn zeer complexe wezens en heel goed in zelfkastijding. Daar helpt geen liedje of songtekst tegen en gehoorapparaat is gewoon een gehoorapparaat Nico, zonder streepje ertussen.

  • Willem; kennelijk beschouw je wat je is aangeleerd als vanzelfsprekend. Dat is niet altijd zo. Bijvoorbeeld. Als je tussen gehoor en een apparaat een koppelstreepje zet, dan besef je in ieder geval dat zo’n apparaat op de een of andere manier gekoppeld wordt aan gehoor.
   Voor het overige; optimist betekent ‘best’, pessimist ‘slechtst’. Praktisch gezien zal een optimist sneller zeggen ‘genoeg’ terwijl een pessimist sneller zal zetten ‘niet goed genoeg’. Een pessimist heeft bijv. nooit genoeg geld, medewerkers, constructies en regelingen, voorzieningen, wetgeving en wat dies meer zij. Terwijl een optimist beseft dat er heus nog wel e.e.a. verbeterd kan worden, maar ook dat genoeg genoeg moet kunnen zijn. Wat is ervoor nodig om een gulden middenweg te bereiken? Groei, afslankkuur, of…?

 3. In de mainstream media en politieberichten geen meldingen van aanrandingen, verkrachtingen, kopschoppen, inbraken, ramkraken, geweld, moord of doodslag. Slechts hier en daar wat onbelangrijke incidentjes. Dan kun je toch met recht positief zijn over dit multiculturele sprookjesland.

 4. Een gelukkig en gezond 2020 voor iedereen géén gezeik iederéén rijk !

 5. @Nico

  Zonder pessimisten in een wereld met alleen maar optimisten was de mensheid al vergaan door zelfoverschatting.

  • Hoewel….was net wat Bob Ross uitzendingen aan het kijken, is mijn yoga moment. Komt gvd het pessimistische klimaatkind Greta tussen de uitzendingen door de boel weer verzieken.

  • Dat zou ik niet te snel zeggen IIS. Zie bovenstaand (09:12). Misschien is juist het omgekeerde het geval. De pessimist meent nooit genoeg medewerkers te hebben, maar ondertussen ‘vergaat’ de wereld om zelfstandigen daarmee wel. Pessimisten proberen toch maar zoveel mogelijk anderen te ‘hebben’. Terwijl optimisten weten dat al ze er maar hun best voor doen, ze als zelfstandige kunnen werken. Om met Greta Thunberg te spreken, zou je dan tegen op groei beluste werkgevers kunnen zeggen: How dare you? Echt niet mooi hoor, om te zien dat anderen, die best wel zelfstandig zouden kunnen zijn, omgetoverd worden tot functionarissen die met een stalen (robot)gezicht van alles beweren en zich achter collega’s etc. verstoppen. Dat legt een bom onder hun toekomst. Of nee, dat bezorgt hun toekomst fall-out. Daar zou een optimist pessimistisch van kunnen worden… á la “het is nu eenmaal niet anders”.

 6. Ook weer zo’n artikel waar Nico de Muppet de boventoon voert met zijn esoterische bullshit. Wegwezen.

Comments are closed.