De NOS heeft een video gemaakt om uit te leggen waarom met name middeninkomens geen huis meer kunnen kopen. De video van maar liefst 8 minuten negeert de belangrijkste oorzaken. Er is een algehele crisis op de woningmarkt. Waar de middeninkomens ook last van hebben.

Het grootste probleem van de Nederlandse woningmarkt zijn de marktverstorende acties van met name de overheden. Decennia lang waren er nota’s ruimtelijke ordening. De eerste verscheen in 1960. De tweede in 1966 bracht ons het slaapsteden beleid (Zoetermeer, Purmerend, Almere….). Tot op de dag van vandaag plukken we daar de zure vruchten van, files en overvolle treinen. De overheid bepaalt hoeveel grond waar mag worden vrijgemaakt voor woningbouw en geeft stelselmatig te weinig grond vrij. Door de overheid wordt kunstmatige schaarste geschapen.

Een ander probleem zijn demografische ontwikkelingen. Zowel de bevolking neemt toe door migratie, als het aantal eenpersoonshuishoudens. De migratie betekent vooral druk aan de onderkant van de woningmarkt, hetgeen betekent dat daar extra inspanningen nodig zijn, die niet vrijgemaakt kunnen worden voor de middeninkomens.

Verder zijn er meerkosten in de vorm van bouwbesluit, en de extra kosten om huizen bijna energieneutraal te bouwen. Deze zogenaamde BENG normering zorgt voor de nodige software problemen, de ingangsdatum voor deze norm is verschoven naar 1 januari 2021. In een vrije markt zou veel sneller een oplossing gevonden worden, bijvoorbeeld in de vorm van tiny houses. Nu zit ik niet te wachten op het wonen in een veredeld tuinhuis, maar als dat wel betaalbaar is, is de keuze snel gemaakt. Verder zouden in een vrije markt minder of geen restricties gelden aan de bewoning van vakantiehuisjes.

De belangrijkste reden achter de sterke stijging van de woningprijzen is de euro. Er zijn economisch gezien 2 Europa’s. Noord en Zuid. Met verschillende karakteristieken die verschillend monetair beleid vereisen. De ECB heeft gekozen voor beleid dat door kunstmatige zeer lage rentes de overheden in Zuid Europa redt. Dit beleid heeft neveneffecten. Het blaast de Nederlandse huizenmarkt op en het ondermijnt het Nederlandse pensioenstelsel. En het zorgt voor economische spanningen in Zuid Europa waar een cyclus van devaluaties niet langer het bedrijfsleven kan redden. Terug naar de Nederlandse woningmarkt, dit bijna gratis geld zorgt ervoor dat degenen die het nodige eigen vermogen hebben, of ouders die hun kinderen willen helpen, heel goedkoop kunnen lenen.

De door de Nederlandse overheden kunstmatig geschapen schaarste, gecombineerd met extra vraag door een instroom aan migranten, en een toename aan eenpersoons huishoudens geeft een enorme druk op de woningmarkt. Een druk die door de bijna gratis geld politiek van de ECB resulteert in exploderende huizenprijzen.

Dit is niet wat de NOS U vertelt. Ze negeren de algehele woningcrisis en vertellen een zeer gebrekkig verhaal. Schuldig zijn de projectontwikkelaars die liever dure huizen bouwen omdat ze daar meer winst op kunnen maken. En het zijn de woningbouw coöperaties die maar 3 procent van hun te bouwen woningen voor de middeninkomens bouwen. De gemeenten zijn aan zet. De meeste grote gemeentes hebben specifiek beleid voor de middeninkomens zoals het bevriezen van de huur. De rijksoverheid biedt gemeentes 250 mln per jaar om huisvesting voor middeninkomens te regelen.

Dat zijn volgens de NOS oplossingen. Niet een terugtredende overheid die veel meer grond vrijgeeft voor woningbouw. Niet een Nexit of een neuro. En zeker niet een migratiestop.

10 REACTIES

 1. Dat rode O van de NOS is niet voor niets rood!
  Dat NOS is de staatspropagandazender van de Roverheid, en spuugt allemaal staatspropaganda uit en liegt het volk voor!!
  Van de vluchtelingen zijn ruim97% economische profiteurs, en dit gaat al 70 jaar!
  Dus…

 2. Een “huis” is het enige economische product zonder afschrijving (les 1 boekhouden).
  – Verbod wonen vakantiehuis !
  – Verbod wonen camping !
  – Verbod wonen camper !
  – Verbod wonen boot !
  – Al het bouwgrond in handen project ontwikkelaars !
  3D printen huis in Nederland kansloos !
  https://www.hln.be/wetenschap-planeet/russisch-bedrijf-3d-print-huis-in-24-uur~aafea7e87/
  https://www.hln.be/nieuws/belgische-primeur-3d-printer-print-volledig-huis-in-amper-twee-weken~a2634a00/
  Groeten uit Pantagonië

  • @jhon

   Herkenbaar, heb zelf jaren ‘illegaal’ gewoond in een recreatiehuisje, maar dit avontuur was bijna een doodzonde en heeft de lokale LINKSE overheid het Verboten op deze wijze goedkoop, zelfredzaam en gelukkig te zijn in eigen kot.

   Heb nu een recreatiewoning in toeristisch gebied gekocht op één van de Canarische eilanden en de eerste vraag die ik stelde aan de advocaat was of ik in dit huis mocht wonen. De advocaat begreep eerst niet zo heel goed was ik bedoelde, maar heb haar uitgelegd dat in Vernederland het wonen in een recreatiewoning of vakantiewoning een doodzonde is en gelijk is aan een criminele handeling.

   Mocht ik ooit weer willen wonen in mijn recreatiewoning dan zal ik mij eerst bekeren tot het geloof der middeleeuwsdenkenden, dan schijnt stringente regelgeving rond het wonen in een dergelijke woning minder aanwezig.

 3. Het zit anders in elkaar: we leven in een schuldgedreven economie. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar bijvoorbeeld ook in Australië en Canada. In een stad als Toronto bijvoorbeeld kan echt niet bijgebouwd worden, in verband met de groene zone en zo. Australië hetzelfde verhaal: ‘geen grond!’.

  In een schuldgedreven economie worden mensen gedwongen mega-kredieten te nemen. Het geld dat ze lenen komt via de huizenmarkt in de economie terecht. Zonder dat geld, de schuldpomp, komt de economie in een neerwaartse economische spiraal terecht.

  De economie zou ook ‘gered’ kunnen worden door de staatsschuld te vergroten. Maar als je het via de huizenmarkt doet kun je die mega-schuld bij de burgers parkeren. Zij voelen zich dan rijk met hun dure eigen woning.

  • Nico de Geit

   Zoals je weet, er zijn landen waar de schuld op het huis rust en niet op de eigenaar. Mocht je onverhoeds de bakstenen niet meer kunnen aflossen dan lever je de sleutels in bij de bank. Bij te veel van dergelijke clientèle kan de bank de last niet meer dragen en daarvoor heeft men de oplossing bedacht dat de noordelijke landen als reddingsboei moeten bijspringen. Daarom werkt de EU ook zo fantastisch goed. De volgende crisis zal laten zien dat na de eerste crisis in de EU er niet veel is veranderd, behalve de berg met schulden en de giga bubbels, die zijn groter dan groot.

 4. Wat niet aan de orde komt is dat er wel veel kantoren en mega hotels uit de grond zijn gestampt!! Daar was dus wel grond, bouw materiaal en bouwvakkers voor en zie ook de vakantie parken die er gebouwd zijn.
  De leugen regeert!!!!!

 5. Uiteraard regeert de leugen. Het zou toch net zo moeten zijn dat feiten en waarden de hoofdrol spelen. Dan kan je de euro, de EU, de politieke partijen, 70% van de collectieve sector afschaffen.

  Nee, beter is de leugen. Het laat je goed voelen, nobel, ideologie en navelstaren. Yeah!

  Geef me nog meer cultuur verrijkers! Onze kracht! Klimaat verandering bestrijden met Windmolens! De energietransitie! Wow! Duizel mij!

  • Liegen is een must, je mag geen koekje, ja past er toch stiekem een want wat niet mag is lekkerder, heb je een koekje gepakt? Nee! Het gaat om wat anderen verbieden daarmee creëer je leugens, niet te verwarren met diplomatie natuurlijk, dat is ook liegen maar dat is deugdzaam want stel je voor dat je iemand die zwak is kwetst

 6. Die eerste post hierboven is heel geinig want is van Heinz en de baas van hijns is Kerry en die heet niet zo want heet Koentje ok wel kohn en dat is COHEN en dat is DE PRIESTER!!!!
  Nog een keer John Kerry is een COHEN!

  Natuurlijk geleuft geen ene zak dat, dus voor elke geen ene zak dit: Kerry’s grootvader van vaderskant, Frederick A. Kerry, werd als Fritz Kohn geboren in Horni Benesov, een plaatsje in Oostenrijk-Hongarije (nu Tsjechisch Silezië) en groeide op in Mödling, een kleine plaats in de buurt van Wenen.

  Lang geleden werd ik gebeld door iemand van een programma met een tafel die de cirkel met de punt voorstelde.
  Ik lulde wat met die gast en zei wat weetje van de cirkel met de punt? Huh zei die? wat bedoel je? Nou zei ik de O van NOS is een cirkel met een punt en dat heeft veel betekenissen en heeft met de macht op deze planeet te maken.

  Hoe zo dan? Wel de cirkel met de punt stelt de zon voor maar zoals altijd is er meer want onze planeet had vroeger zeven ringen en die werd de zeven zeeen genoemd. Yep zoals saturnus ringen had had de aarde ook ringen,zeven stuks in totaal.Veel culturen hadden het erover(rond de evenaar want een flink stuk daarboven waren het er negen) en als je oplettend bent lees je het tussen de stukken door.
  Door passages van Venus, lees de Ilias: https://nl.wikipedia.org/wiki/Ilias verloor onze planeet steeds meer ringen door plasma ontladingen tot dat er nog maar een ring over bleef en die was ROOD.Onze “red band”, de egyptenaren hebben er een naam voor. Maar deze rode band was onze laatste beschermer van het gevaar van de goden uit de hemel. Deze rode ring werd het hemelse schild en later het RODE SCHILD(rote shield) genoemd door die stam die Saturnus aanbad maar ik dwaal af.

  Ik bleef natuurlijk even door lullen met die gast van dat NOS journaal tot dat ik zei heb je die neuzen van die twee wel eens vergeleken? Hoezo zei ie. Wel ze zijn onwijs identiek! DE neuzen van Max en Willem zijn het zelfde, Kijk goed en het is precies het zelfde.Het was even stil aan de overkant van de telefoon en toen ja dat is waar het is mij ook opgevallen hoe kan dat?

  Wel hier door: https://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/180809/maxima-zorreguieta-achternichtje-van-willem-alexander-en-bernhard.html

Comments are closed.