Crypto is getypeerd als rattengif door Warren Buffett, als fraude door Jamie Dimon en de moeder van alle zwendel door doemeconoom Nouriel Roubini. Wat is het voordeel voor de economie van cryptovaluta ? Brian Amstrong van Coinbase doet het uit de doeken in een interview met Forbes.

‘Het komt eraan’, zegt Armstrong. Hij schetst een toekomst waarin duizenden startups crypto gebruiken om kapitaal aan te trekken op een wereldwijde markt die niet langer in handen is van Wall Street-bedrijven. Hij voorspelt dat binnen tien jaar het aantal mensen dat deelneemt aan de blockchain-economie zal exploderen van 50 miljoen naar 1 miljard. ‘We zijn voorbestemd om te genieten van een financieel systeem dat “globaler, eerlijker, vrijer en efficiënter” is.’

Er is een emotionele component in de zoektocht naar financiële bevrijding. De nieuw ingehuurde product directeur van Coinbase, Surojit Chatterjee, vertelt over wat er gebeurde toen India bijna alle valutabedrijven vernietigde in een verrassende aanval op de geldhoeveelheid. Zijn 80-jarige vader bracht vijf uur in de rij door om het equivalent van $ 30 op te halen.

Veel landen, waaronder Mexico, Argentinië, Rusland en Cyprus, hebben dergelijke vermogensbeslagleggingen gepleegd, waarbij een waardeopslag wordt bevroren of gedwongen omgezet in iets minder waardevol. Ook in de VS waar in 1933 de goudstandaard werd verlaten en vervangen werd door stukken papier die sindsdien 95 % van hun waarde verloren hebben. En in Nederland vernietigen de DNB en de ECB met hun monetaire politiek de waarde van de euro.

Net als goud is bitcoin te omslachtig om als ruilmiddel te kunnen worden gebruikt. Het ingewikkelde mechanisme voor het toevoegen van transacties aan het grootboek betekent dat het 10 minuten duurt om een ​​betaling te bevestigen en dat slechts vier overdrachten per seconde kunnen plaatsvinden. Daar kun je geen mondiale economie op laten draaien.

‘Oplossingen zijn in aantocht’, zegt Armstrong. Een daarvan is om bitcoin als een waardedepot te beschouwen en er een laag bovenop te plaatsen voor transacties. Ongeveer zoals kluisvaluta en Federal Reserve-stortingen een stortvloed aan cheques en elektronische betalingen in het banksysteem ondersteunen. De andere is om nieuwe digitale valuta te creëren die zijn gebouwd met transactiesnelheid in het achterhoofd. Voorbeelden daarvan die Coinbase ondersteunt zijn litecoin en bitcoin cash.

In december 2019 kreeg Coinbase een eerste machtiging van Visa om debetkaarten uit te geven waarmee houders aankopen kunnen doen op de 46 miljoen locaties (inclusief geldautomaten) die Visa accepteren en het geld opnemen van een Coinbase-account met cryptocurrencies . Aanvankelijk zullen deze debetkaarten beschikbaar zijn voor inwoners van 29 landen, maar niet voor de VS. Toch zou Coinbase uiteindelijk zijn Visa-autorisatie kunnen ontwikkelen tot een andere bedrijfslijn: het uitgeven van creditcards op basis van  crypto-uitwisselingen.

Zonder twijfel komt het banksysteem onder zwaar vuur van disruptieve technologie te liggen en Coinbase zal er deel van uitmaken. Het is het enige bedrijf die voorkomt op zowel de Forbes Fintech 50- als op de Blockchain 50-lijsten. Maar Armstrong zal veel concurrentie krijgen van o.a. de centrale banken, die hun eigen digitale valuta’s gaan brengen. Facebook heeft Libra niet opgegeven die bedoeld is als een wereldwijd toegankelijke digitale valuta met ondersteuning van activa zoals dollars en euro’s.

‘Laat duizend bloemen bloeien’, zegt Armstrong. ‘Toen ik met Coinbase begon, dachten de meeste mensen dat blockchain gek was. Overheden en de oude garde, de blue chips, investeren nu in deze technologie. Dus laten we zeggen dat dat heel goed is. ”

Bron: Forbes

4 REACTIES

  1. Het is dan niet te hopend dat het internet door of om welke reden dan ook uitvalt want dan heb je niets meer.

  2. Gestolen bitcoins wilde iemand een bestolen persoon deze terugbezorgen door ze voor 1/30 ste over te kopen? ?

Comments are closed.