Zoek en vul aan, waarom overheidsbemoeienis tot woning-tekorten leidt. En dan zijn er nog lieden die roepen dat de overheid nog meer maartregelingen moet treffen.

 1. Trage toestemmings procedures. Niet alleen bij gemeenten, ook bij provincie en het Rijk. Het lange vergunningstraject en goedkeuringsaanvragen maken de te bouwen woning duurder.
 2. Als je dan al jaren voor vertraging en hoge goedkeuringskosten zorgt, komt er een woningtekort en daarmee een prijsopdrijvend effect.
 3. Steeds meer regels waar een woning aan moet voldoen zoals van het gas af, warmtepomp en zelfs het geluid daarvan.
 4. We mogen niet (permanent) wonen in woningen die te klein of niet aan bepaalde eisen voldoen zoals vakantiewoningen; waardoor er alleen al om die regels 55.000 mensen ‘illegaal’ wonen.
 5. Extra belemmering door stikstof en PFAS.
 6. Moeilijke hypotheekverstrekking en procedures. Niet de bank en de lener mogen dit met elkaar onderling afspreken, nee specifieke regels hoe hoog een hypotheek kan zijn worden van bovenaf opgelegd.
 7. De kunstmatig lage rente (door ECB) leidt ertoe dat beleggers woningen kopen om te verhuren, dit drijft de prijzen natuurlijk ook op
 8. AOW’rs krijgen financiële straf als ze gaan samenwonen, zodat er minder huizen beschikbaar komen.
 9. Het splitsen van een grote woning of een zorg container in de achtertuin, mag zelden of na veel gedoe.
 10. Woningcorporaties, vroeger goed voor de bouw van heel veel woningen, hebben niet alleen met voorgaande problemen te maken, ze moesten ook nog eens een fors deel van hun reserves aan de Staat afdragen. Dat betekent ook minder geld voor nieuwbouw.
 11. Als je het als overheid lastig maakt om in een seizoens-drukte industrie als de bouw, tijdelijk personeel in te huren, maak je de bouw lastiger en duurder.

En dan nog roept Groen Links dat de ‘marktwerking’ te ver is doorgeschoten en dat er meer gereguleerd moet worden. Bijvoorbeeld dat je alleen in je ene eigen koophuis mag wonen, of zoals in Den Haag dat de gemeente gaat bepalen wie er tegen welke huur in jouw huis mag wonen. Alsof dat dan nog inspireert om verhuurwoningen te gaan bouwen.

Wanneer meer regels het probleem niet oplost, zouden we dan niet eens proberen minder regels te krijgen?

10 REACTIES

 1. Minder regels, dat betekend minder niksnutten; hoe moet dat dan opgelost worden ! ?.

 2. Ik mis in dit relaas de toestroom van apothekers en andere kansenparels uit niet westerse landen.

  • De toestroom zorgt voor schaarste en overheidsuitgaven, dat houdt de economie overeind.

 3. We leven in een schuld gedreven economie. Om de schuldenmotor draaiende te houden is het nodig dat woningen duur zijn – wie wil wonen moet een mega-krediet afsluiten. Als het mogelijk zou zijn voordelig te wonen stort de economie in.

  • Schulden kunnen alleen maar groeien, niet krimpen. Het systeem kan geen krimp aan. Het wordt alleen niet gecommuniceerd met de burgers. Zij moeten zich rijk wanen met hun schuld.

   De economie kan overeind gehouden worden door de staatsschuld te vergroten, maar het is slimmer om dit via hypotheken te doen. Zo wordt de burger verantwoordelijk voor de schuld waarmee de economie wordt aangejaagd. Vluchten mag, mits de schuld wordt afgelost, anders niet.

 4. goede punten, maar ik denk dat punt 6 op punt 1 staan – het monetaire beleid van de ECB is ongetwijfeld de belangrijkste reden voor de hoge huizenprijzen – de rente op nul, ja, of negatief – plus de duizenden miljarden die de afgelopen jaren in de economie zijn gepompt – die komen vooral terecht bij financiële partijen, grote concerns, overheden en staatsfunctionarissen – ik sprak laatst een jurist die buitenlandse investeerders in Nederland begeleidt – je wilt niet weten hoeveel honderden miljarden deze kant opkomen

 5. Waar maakt een mens zich allemaal druk over.
  Wij zeiden vaak:
  ?? ?? ???? ?? ?? ????
  ??? ?? ???? ?????? ??

  Electric Scooter afstand tot 100km op één batterij. – 10″ 48V500W Motor Wheel – 26AH Battery – Adult kick e scooter opvouwbaar. Relax.

Comments are closed.