Scrutinizer vroeg zich vorige week het volgende af:

“Wat mij verder wel (louter academisch) benieuwt, is om te weten (bv. m.b.v. FB) of de dubbele achternamen op enigerlei wijze succesvoller waren in het leven dan de enkelvoudige die dezelfde opleiding genoten aan dezelfde school en mogelijk uit eenzelfde buurt/milieu kwamen.”

Dit is een heel goede vraag, maar het antwoord weet ik niet.

Wel is mij in de loop der jaren duidelijk geworden, dat aanstelling van personen met dubbele namen een bedrijf en ook de klanten van dat bedrijf aanzienlijke schade kan toebrengen. En er is mij geen enkel geval bekend van een klant die er voordeel van had, door een hotemetoot met een dubbele naam geholpen te worden.

Ik zal dit hier toelichten aan de hand van twee praktijkvoorbeelden.

001.

Toen ik cliënt was van bank L. in Amsterdam, waar alle hogere functionarissen katholiek waren, werd daar op een zeker moment als hoofd van de vestiging aangesteld Baron H. tot W.

Ik kreeg niet de indruk, dat de baron geplaagd werd door een hoog IQ.

Dat vonden de medewerkers van deze bank blijkbaar ook, want toen ik een keer bij de bank verscheen en mededeelde, dat ik een afspraak had met Baron van H. tot W., reageerde de medewerker met:

“U denkt toch niet dat die baronnentitel iets met intelligentie te maken heeft?”

Dat dacht ik ook niet, maar ik dacht wel, dat de bank beter een ander had kunnen aanstellen, desnoods zonder adellijke titel en dubbele naam, maar voorzien van een wat hoger IQ.

Baron van H.tot W.werd echter na enige tijd gepromoveerd tot directiesecretaris en opgevolgd door iemand anders met een dubbele naam, de heer R. van I. , die er iets intelligenter uitzag, maar om het zacht uit te drukken aan de arrogante kant was en de gewoonte had, de ontvangstkamer met rook te vullen zonder cliënten te vragen of zij de sigarettenstank en -walm verwelkomden.

002.

Het tweede voorbeeld gaat over een bekende drukker in Haarlem, die vele jaren in dienst had de van dubbele naam voorziene Jonkheer A. de K., een alleraardigste man, maar ik waag het te betwijfelen, of hij veel aan de bedrijfsresultaten bijdroeg.

Deze jonkheer werd een aantal maanden samen met Eppo Doeve naar Iran gestuurd. Eppo Doeve kreeg als opdracht mee een aantal schetsen te maken die als ontwerp zouden kunnen dienen voor bankbiljetten die de betreffende drukkerij hoopte voor Iran te zullen mogen drukken. De jonkheer ging mee om hem aanwijzingen te geven.

Maar van die hele drukorder kwam niets terecht.

Hetzelfde bedrijf had ook nog een andere man met dubbele naam in dienst:

Nicolaas de G. van E., een man die ontzettend gewichtig kon doen, maar weinig substantieels afleverde. De man gedroeg zich als een karikatuur van zichzelf en was voor hen die met zijn aanstellerig gedrag te maken kregen, een soort eenpersoons clownesk vermaakcentrum.

Hij was echter heel goed gewichtige babbels zonder inhoud en het verzenden van boeketten bloemen.

Deze functionaris heeft als financieel directeur het bedrijf voor vele miljoenen schade bezorgd, onder meer tijdens zijn verblijf in België, waar hij heen was gestuurd om daar een bedrijf op te richten.

Op een zeker moment werd het bedrijf bezocht door de directeur der posterijen van de Faeröer eilanden, die niet tevreden was over de kwaliteit van een afgeleverde bestelling. Deze directeur werd door De G. van E. afgescheept met de woorden ”You can take it or leave it” en vertrok woedend, onder het uitroepen van de woorden:”Jij, Tsaar Nicolaas!”

De derde persoon met dubbele naam die door hetzelfde bedrijf in dienst werd genomen was de heer Van K.V.

Met deze functionaris viel wat beter te praten, maar ook hij koesterde een enorme dunk van zichzelf.

Hij hield het na enkele jaren voor gezien en vertrok de naar een drukkerij die kras­­loten drukte, een rage die toentertijd heerste.

Het bedrijf kwam op de rand van een faillissement, waarna het werd verkocht aan een bedrijvendokter. De eigenaren, die nooit verstand van geld hadden gehad, maar tot voor enkele jaren in het het leven werden gehouden door gegarandeerde bestellingen van de zijde van de overheid, mochten als troost vijf procent van hun aandelen houden.

Financieel onbenul en arrogantie waren de voornaamste oorzaken van hun ondergang. Het predicaat “Koninklijke” dat zij mochten voeren, kon dat niet verhelpen.

Hugo van Reijen

8 REACTIES

 1. Dank voor deze prachtige anecdotes.
  In het citaat had “benieuwt” met een t moeten zijn (zoals ik onder mijn originele post ook met de staart tussen de benen aangaf).
  Gelieve dat hierboven alsnog te corrigeren.

  Verder heb ik slechts zeer herkenbare ervaringen met de dubbelnamigen.
  Toch 1 noemenswaardige uitzondering: voor het keuzevak Statistiek in het doctoraal Economie aan de EUR (eigenlijk eerder Methodologie) had ik een Professor L van B, die ik in alle opzichten zonder meer als beste uit mijn hele studie beschouwde en die later ook voor de universiteit in andere hoedanigheid (o.a. decaan van de faculteit,) heel wat positiefs teweeg heeft gebracht.
  Hij is ook de enige met wie ik af en toe nog contact heb, vnl. per email.

  Later waren op kantoor de dubbelnamigen dan juist weer degenen wier arrogantie hun onkunde kennelijk moest compenseren, waardoor ze me nou net dubbel irriteerden.

 2. Kortom, ideale ambtenaren, die types met dubbele namen. Daar hebben ze zelfs een speciaal uitzendbureau voor hen. Als Prutser 1 bij Afdeling A de boel verprutst heeft dan gaat Prutser 1 naar Afdeling B en neemt Prutser 2 het over bij Afdeling A. Daarna mag Prutser 3 het proberen.

  Het zou bijna vermakelijk zijn ware het niet dat deze bende prutsers door anderen betaald mag worden. Een ‘marktconform’ salaris (en werk) zou voor deze types het verkopen van de daklozenkrant horen te zijn.

 3. Excuses voor de d in benieuwd. Ik begrijp niet, hoe de t in een d
  is getransformeerd. Ik had het citaat in zijn geheel gekopieerd. Zal het nu aanpassen.

  • ik benieuw
   jij benieuwt
   hij benieuwt
   wij benieuwen
   jullie benieuwen
   zij benieuwen
   ik ben benieuwd
   jij bent benieuwd
   hij is benieuwd
   wij zijn benieuwd
   jullie zijn benieuwd
   zij zijn benieuwd

 4. Hier de mening over dubbele namen van een van zijn neefjes..ja met zo’n te grote neus..maar ik wil niet te veel typeren… https://youtu.be/MEmdNT1tEEw?t=20 ,lijkt mij duidelijk en leerzaam ook als inhoudelijk niet te versmaden..yep voor de meesten is Olympus gewoon te hoog gegrepen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in