De strijd tegen global warming ontneemt Afrika kansen. De Sahara was enkele duizenden jaren geleden een savanne. Dit is makkelijk na te gaan. Overal in de Sahara vindt men grotten met schilderingen van giraffen en andere savannedieren. De Sahara is een knipperlicht, in de afgelopen 8 miljoen jaar is het honderden keren een savanne geworden om evenveel keren daarna weer tot een woestijn te vervallen.

Je zou denken, hoe warmer, hoe droger. Maar zo werkt het niet. Althans niet volgens de makers van onderstaande video. Het proces is subtieler. Hoe warmer, hoe meer wind, die de verdamping van oceaan water verder verspreidt. Hoe uitgestrekter de moesson, hoe minder woestijn blijft bestaan, hoe uitgestrekter de savanne. Er viel ooit zelfs zoveel regen dat er een enorm meer ontstond.

Luistert en huivert naar een verhaal dat de global warming doemdenkers u onthouden. De film duurt 8 minuten, de belangrijkste boodschap is tussen 3:05 en 4:00 minuten. Een warmer klimaat is niet per definitie slecht. Om Wilderiaans af te sluiten, willen we meer of minder woestijn? Een warmer klimaat betekent paradoxaal genoeg dat de grootste woestijn op aarde verdwijnt. Is dat niet een mooie gedachte tijdens deze donkere corona dagen? Dat u om Afrika ten dienste te zijn u de net aangeschafte warmtepomp bij het grof vuil gaat zetten?

1 REACTIE

 1. “Nog goede windmolens vervangen vanwege subsidiestop”

  Windmolens die nog goed zijn, worden vervangen door nieuwe. Voor de oude krijgen exploitanten geen subsidie meer. ‘Dit heeft niets met duurzaamheid te maken.’

  Deze molens zijn technisch gezien nog prima in orde, maar komen door hun leeftijd niet meer in aanmerking voor groene stroomsubsidie. Diverse exploitanten kiezen er daarom voor de molens af te breken, tweedehands te verkopen en te vervangen door een vergelijkbaar, nieuw exemplaar. Deze nieuwe molens komen vervolgens wel weer in aanmerking voor subsidie via de zogeheten subsidieregeling duurzame energieproductie (SDE+).

  ‘Deze turbines kunnen zeker nog tien tot vijftien jaar mee, maar worden vervangen en opnieuw aangemeld omdat het draaien met subsidie zoveel lucratiever is. Dit heeft niets met duurzaamheid te maken, maar alles met het opstrijken van dubbele subsidies’, zegt Rob Rietveld van de NLVOW. ‘Dit ondermijnt het draagvlak voor windenergie, spekt vooral de exploitanten en verkleint de kans dat omwonenden meedelen in de opbrengsten.’

  De meeste jonge turbines die op de nominatie staan om te worden vervangen, bevinden zich in windrijke provincies als Noord-Holland, Friesland en Flevoland. De kwestie kwam aan het licht in de gemeente Dronten, waar een nieuw te bouwen windpark op losse schroeven kwam te staan omdat de betrokken ondernemers liever zelf hun turbines wilden slopen en vervangen, dan deel te nemen aan het gezamenlijke initiatief. Een betrokkene agrariër zei hierover bij Omroep Flevoland dat er sprake was van een lacune in de regelgeving en dat hij een dief van zijn eigen portemonnee zou zijn als hij zijn windmolen niet zou slopen en vervangen door een vrijwel identiek exemplaar.
  https://www.volkskrant.nl/economie/nog-goede-windmolens-vervangen-vanwege-subsidiestop~b8edbaf0/

Comments are closed.