Netflix heeft een nieuwe serie over ‘Dirty Money’ . Hier mijn bevindingen mbt het libertarische gehalte van de vorige serie.   Onder volgt een analyse van de nieuwe serie.  Het blijft frustrerend om te zien hoe weinig de – waarschijnlijk linkse – programmamakers snappen van de werkelijke oorzaken van de (vermeende) wantoestanden die ze aan de kaak stellen.  Klassieke ‘mensen zijn greedy en slecht’ retoriek en we hebben meer overheid nodig om dat in goede banen te leiden. Want in de overheid werken geen mensen. 

The man at the top – Een gouwe ouwe

Gaat over een corrupte oud politicus uit Maleisië die enorme hoeveelheden belastinggeld verkwanseld heeft.  Tja wat moet je hier nog van zeggen.  Het is zo evident dat als je corruptie wilt uitroeien je zo min mogelijk overheid moet hebben. Heb je wel eens last van corruptie bij McDonalds? Nee, want je kunt je hartinfarct ergens anders krijgen.  De ambtenaar met monopoliepositie weet dat je niet kan ontsnappen. 

De macht die mijn multimiljonair buurman, die misschien ook mijn werkgever is, over mij heeft, is heel veel kleiner dan die van de laagste bureaucraat die de macht van de Staat achter zich heeft en van wiens grillen het afhangt of en hoe mij toegestaan wordt om te werken of te leven.- Friedrich Hayek

 Milton Friedman legt het in deze klassieke video nog eens uit dat je beter je eigen geld aan jezelf kunt uitgeven om te komen tot de beste allocatie van resources.  

The Wagon Wheel – Fout account

Hier wordt de Wells Fargo bank in the US onder de loep genomen.  Deze bank was – allegedly – erg agressief in het ‘cross selling’  (op zich niets mis mee) en het stellen van zeer ambitieuze sales targets voor hun employees (op zich ook niets mis mee).  Echter, als werknemers de targets niet haalden werden ze vaak ontslagen. Beetje hard maar je hebt als werkgever het recht om mensen te ontslaan, afhankelijk van wat je regelt in de arbeidsovereenkomst.  Werknemers namen zelf ook ontslag als ze het niet met het beleid eens waren, ook een prima zaak.  Echter, sommige werknemers gingen sjoemelen.  Fake accounts aanmaken, al dan niet met hulp van vrienden en familie. En volgens de documentairemakers was het frauduleuze gedrag te wijten aan de bank, omdat mensen niet zonder hun baan konden.  Wiens schuld is het nou dat er zo weinig banen zijn? De overheid die een enorme rem is op de economie of de bank die een paar duizend man/vrouw in dienst neemt?  Wie is er nu de echte fraudeur? Als je als student de vragen te moeilijk vindt, mag je dan spieken? Maar dat hoor je niet in de documentaire.  Verder zit je als aandeelhouder ook niet te wachten op zoveel fake accounts want daar ga je geen dividenden uit trekken op lange termijn dus de markt correctie incentives  (fraudeurs ontslaan, realistischer targets) zijn er wel.  Maar leg dat voormalig presidentskandidaat voor de libtards Warren aka Pocahontas maar eens uit. 

Slumlord Millionaire – Gouwe gebouwen

Net als in de eerste serie kunnen de documentairemakers het niet laten om Trump aan te vallen.  Trump Derangement Syndrome woekert als een soort hondsdolheid door de libtard community. Schuimbekkend storten ze zich op elke vermeende misstand die ze aan Trump kunnen linken.  Dit keer nemen ze zijn schoonzoon Jared Kushner op de korrel.  Die is rijk dus per definitie fout.  Alhoewel Opperlibtard Bernie Sanders, toen hijzelf miljonair werd, de lat van miljonair naar miljardair heeft verlegd, how convenient.  Jared heeft real estate companies,  geërfd van zijn vader. Die de overheid gebruikte om zijn fortuin te maken. Donaties aan gouverneurs. Dikke vriendjes met de Clintons.  Een zetel krijgen in de haven autoriteit.  Slecht hoor die ‘vrije markt’.  Net zoals bail outs die niet zouden bestaan zonder overheid, maar toch op magische wijze de schuld zijn van doorgedraaid kapitalisme. 


Probleem is dat de bedrijven van Jared agressief zouden zijn met het innen van openstaande vorderingen.  Op zich weer niets mis mee zou je zeggen.  Als iemand je geld schuldig is mag je zelf bepalen in hoeverre je – conform de wet/het contract-  achter dat geld aangaat.  Soms is het gewoon niet rendabel om coute que coute door te gaan met vorderingen, soms is het imago technisch niet handig. Moet elke ondernemer voor zichzelf bepalen.  In een vrije markt dan.  Maar we hebben het hier over woningmarkt waar de overheid zich ontzettend mee bemoeit, waardoor er schaarste is  (zoning laws en allerlei vergunningen) , achterstallig onderhoud (fixed rent /rent control = geen geld voor onderhoud).  En ook de rechtspraak is in casu 100% overheid dus per definitie kostbaar en langdurig. Een van de gelaedeerden was niet in staat om de nodige juridische bijstand te verkrijgen, lekker systeem.  Maar daar hoor je weer niemand over.  Nee, de bedrijven in handen van meneer Kushner zijn agressief met incassopraktijken.  Oh mijn hemel wat een monster, bij de Belastingdienst krijg je meteen een boete als je een dag te laat bent met betalen.  Als hij nou agressief voor anderen zou opkomen, zoals Stalin of zo, dan zou het hem allemaal vergeven zijn.  

Dirty Gold – Fout goud 

In het kort het plot:  Drug dealers verdienen veel geld (omdat overheid de handel illegaal maakt) maar hebben moeite met hun geld uitgeven (omdat de overheid allerlei anti witwas wetgeving heeft, nodig omdat ze zoveel dingen illegaal maakt) dus kopen ze illegaal goud in Zuid Amerika (illegaal, u raadt het al, omdat de overheid het als zodanig kwalificeert)  dat wordt omgegoten in een refinery in de US, met als 1 van de afnemers de US Mint (!), en die refinery betaalt voor dat goud keurig op een US bank account in handen van voornoemde drugsdealer die dan eindelijk zijn zuurverdiende jacht kan kopen.

Crypto currencies to the rescue? 

Verder wordt het probleem van prostitutie in de nabijheid van de gouddelvers ook nog in de schoenen geschoven van de witwassers.  Niet van de overheid die het aanbieden van je eigen lichaam illegaal acht en daarmee ondergrond duwt en onveiliger maakt. Of van de klanten die na dagen in de modder ploeteren ook wel toe zijn aan een verzetje.  Het wordt er bij de haren bijgesleurd om emoties los te weken bij de argeloze kijker. Zo ook komt aan het woord een meisje uit Peru dat heel zielig klinkt en die klaagt over de tenondergang van haar Amazone gebied door illegale gouddelving. Ok, ik constateer:  overheid faalt in het beschermen van ‘publiek goed’.  Zou een private eigenaar ook zo incompetent (of corrupt) zijn en de waarde van zijn areaal duurzaam ten gronde richten?  Daniel Hannan legt het hier zeer kort uit.  Hier een langere video van Walter Block over ‘ free market environmentalism’. 

Guardians Inc – Goud van Oud 

Dit was voor mij de meest interessante.  De rest was voorspelbaar links en braindead – but I repeat myself –  gereutel.  Deze aflevering gaat over ouderen die op tamelijk eenvoudige wijze onder curatele gesteld kunnen worden en dan financieel uitgekleed worden.  Het terugdraaien van de curatele is een bureaucratische nachtmerrie.  Anderhalf miljoen ouderen in de US  zijn onder het bewind van ‘Guardians’.  Nooit geweten. Analyse is uiteraard vrij makkelijk:  allemaal overheidsregels.  Hieronder de beschrijving van de makers waaruit blijkt hoe oneindig oblivious ze zijn. Het ligt niet aan de goedbedoelde wetten maar het misbruik ervan: 

“One of the great mistakes is to judge policies and programs by their intentions rather than their results.” ― Milton Friedman

Point Comfort – het Zwarte Goud

Dit gaat over een fabriek die uit olie plastic maakt en daarbij de omgeving vervuilt. Uiteraard willen ook libertariërs zo min mogelijk vervuiling.  Hier een mooi essay van Rothbard over luchtvervuiling en hoe dat geregeld zou worden in een vrije samenleving op basis van eigendomsrechten.  In de huidige situatie constateren we dat de overheid toestemming geeft om te vervuilen. Een vergunning is niets anders dan een vrijbrief voor een fabriek om tot een X plafond te vervuilen.  X is uiteraard arbitrair. En de handhaving is in handen van de overheid. Die een enorm goede reputatie heeft op dat gebied, dat weet iedereen, want als een ambtenaar faalt wordt hij meteen ontslagen. Vandaar ook deze docu en films als “Erin Brockovich” en “Dark Waters” over falende handhaving.  Een populair thema in Tinseltown, maar dan om het  ‘grootkapitaal’ aan te vallen.  Aangrijpende films.  Slachtoffers die gemangeld worden door het juridisch systeem waarbij deep pockets in het voordeel zijn (had ik al genoemd dat rechtspraak 100% overheid is?). Een veel gehoorde Pavlov reactie bij een introductie tot libertarisme is:  “recht van de sterkste”. Maar dat is dus kennelijk het huidige systeem. 

“In debates between anarchists and statists, the burden of proof clearly should rest on those who place their trust in the state. Anarchy’s mayhem is wholly conjectural; the state’s mayhem is undeniably, factually horrendous.” – Robert Higgs

Drinkwater is belangrijk, laten we dat aan overheid overlaten.   En zonder overheid, wie zou dan een blauw meer zwart maken? Ik ben chemicus.  Ik geef toe, het zijn niet allemaal frisse substanties die gebruikt worden of soms vrijkomen in de chemische industrie.  Maar plastic is bijna onmisbaar in ons dagelijks leven, bijv om corona tegen te gaan of om een T-stuk te 3D printen waardoor een beademingsapparaat 2 mensen in leven kan houden.  Ik wilde eigenlijk niet schrijven over het virus maar net als met chemie is er bij de Gutmensch de monomane focus op besmetting/vervuiling en niet op de hele economie /samenleving die ook mensen in leven/op een hoge levensstandaard houdt.  Het fameuze ‘ Seen and Unseen’  van Bastiat. Nucleair kan ook niet volgens de treehuggers.  Terwijl het de veiligste energiebron is.  Zonder energie gaan er baby’s dood in de couveuses en mensen op de IC’s.  Zelfs de MSM komt er nu achter dat groene energie ons niet gaat redden. Als we terug willen naar een autarkische samenleving dan moeten er waarschijnlijk zo’n zes miljard mensen dood. Ok, dan heb je wel Greta haar toekomst teruggegeven. Die dan een stuk korter is. 

Hijseenberg, April 2020 

10 REACTIES

 1. Ok, dus blijkbaar is er volgens de makers van de film sprake van “dirty money” als het niet verdiend wordt met door de overheid gesanctioneerde werkzaamheden. Zwart geld, dus. Dat i.t.t. “clean money”, waarover belasting betaald wordt. Overigens dient men ook over dirty money belasting te betalen, maar daarmee wordt het weliswaar wit maar niet clean, alleen de hoeveelheid neemt af.
  Kijken we naar ambtenaren, de mensen in dienst van de machtmonopolist, dan betalen die zich bestelen van gestolen geld, n.l. hun salaris. Dat gestolen geld is dan allemaal weer wél clean én wit.

  Wat zou het toch mooi zijn als iedereen die deze- en andere immorele truuks doorziet (= nadenkt), ergens een souverein gebied konden kopen om een ancap samenleving op te starten..
  Count me in.

   • Een geld dat voor de verkoper acceptabel is. Of dat voor de koper ook zo is, is natuurlijk de vraag.

   • Het mooiste zou zijn als mensen met winkels en gewoon mensen onderling met een soort waardebon systeem zouden werken waar dan ook de gefingeerde waarde een echte waarde gaat vertegenwoordigen wanneer je ze hebruikt. Is net geld maar dan zonder al die ellende er omheen. Een soort ruilhandel net als geld eigenlijk is maar dan op een eerlijke manier.

Comments are closed.