In het jaar 458 BC, was Cincinnatus hard aan het werk achter zijn ploeg toen een groep Romeinse senatoren opdook met dringend nieuws. Een buitenlandse vijand, de Acqui genaamd, had een van de legers van Rome verslagen en naderde snel de stad. Cincinnatus was een voormalige consul en een beroemde militaire leider, dus in hun paniek benoemde de Romeinse senaat hem unaniem tot interim dictator. Alle individuele vrijheden van Rome werden onmiddellijk opgeschort. Cincinnatus zou de hoogste macht hebben om te doen wat hij nodig achtte tijdens de crisistijd van Rome. Power Grab avant la lettre. Cincinnatus was legendarisch: hij mobiliseerde een nieuw leger, versloeg de indringers en redde de stad van een zekere vernietiging. Maar nog belangrijker, Cincinnatus gaf al zijn macht onmiddellijk na de overwinning op en keerde terug naar zijn ploeg. 

De meeste dictators zijn natuurlijk niet zo principieel. Ze vinden altijd een manier om de noodsituatie uit te breiden en aan de macht te blijven. En uiteindelijk raken de mensen gewend aan hun nieuwe realiteit. En onze heersers vinden het tegenwoordig normaal om dat gewoon te verkondigen “het nieuwe normaal”.  Kennelijk zijn ze gewend dat de onderdaan dat gewoon slikt. De tijdelijke Crisiswet is inmiddels permanent geworden.  En dat tijdelijke kwartje van Kok wordt ons nu (in Euro ipv gulden) door de vrije markt teruggegeven maar dankzij diezelfde permanente accijnzen kan het niet veel lager

“Nothing is so permanent as a temporary government program”. – Milton Friedman.

De impact van 9/11, de crisis voor corona en de financiële crisis, was een ongekende power grab en is nog overal te zien. De regering heeft nu brede bevoegdheid om haar burgers te bespioneren en schaamteloos telefoontjes, e-mails en metagegevens te onderscheppen met een surveillance-sleepnet.  De Sleepwet is ingegaan nadat een meerderheid van de burgers in een referendum tegen stemde.  Waar hebben we dat eerder meegemaakt? De burger negeren is “het nieuwe normaal” in de EU en de burger slaapt door.  Vandaar ‘Sleep’ – wet.   Ik stel voor om de spoedwet mbt de corona noodmaatregelen de SCHAAPWET te noemen. Moet kunnen als de minister van Justitie Grabberhaus heet. 


Overal wordt content zwaar gecensureerd, waarbij grote technologiebedrijven zoals Google, Twitter en Facebook ons ​​vertellen wat we wel en niet kunnen zeggen. Een video van 2 USA doctors waarin gepleit werd om de lockdown op te heffen ging, geheel in stijl,  viraal en werd door Youtube verwijderd omdat het ‘community rules’ zou schenden.  Verspreid je volgens Zuckerberg “Harmful misinformation” dan wordt je post verwijderd, alsmede de event die je georganiseerd had via Facebook om vreedzaam te demonstreren. 

Het Covid1984 virus maakt van iedereen Coronazis.  Overheden over de hele wereld volgen elke beweging van hun burgers mede dankzij de burgers zelf die vrijwillig ‘contact tracing apps’ installeren. Het Stockholm syndroom is dus ook viraal gegaan, maar ironisch genoeg juist niet in Zweden

Geïnspireerd door een blog van Simon Black

Hijseenberg,  April 2020

16 REACTIES

 1. Bange schapen vinden alles best en kunnen niet meer helder denken…

  Ik vind het nogal storend dat er geen procedure is om te staat terug te fluiten. Zo’n crisiswet hoort eigenlijk niet te bestaan. Welke wetenschap of ratio zitten er achter? Volgens mij niets maar wel veel lust naar meer macht en meer EU (die doet wat Baasje China zegt).

  Veel Cincinnatus’en zullen er niet in de geschiedenisboekjes staan. Wel veel Nero’s en Caligulae.

  • Die criseswet heeft als doel bevoegdheden toe te kennen. Bevoegdheden die de uitvoerders niet hebben/hadden. Het parlement kent die bevoegdheden met die wet toe. Met andere woorden wees blij dat er een wet gemaakt wordt/is. Zonder wet zou er willekeur kunnen ontstaan en rechtsonzekerheid. In die zin is het goed dat er een wet is/komt. Als het parlement heeft opgelet zal er in de criseswet wel iets geregeld zijn over de duur ervan. Staat er zoiets niet in kan het parlement besluiten de wet niet goed te keuren. Ook zou het parlement bij wet de criseswet kunnen afschaffen.

 2. Niet schreeuwen voordat je geslagen wordt, zei mijn moeder vaak. Er wordt gesproken over “voorlopig het nieuwe normaal”. Het referendum was niet meer dan een “raadgevend referendum”. De spoedwet heet spoedwet om een mogelijke juridische blunder recht te zetten. Rutte toont daarmee wel degelijk een open oog te hebben voor de beginselen van onze rechtstaat. Die spoedwet moet door het parlement worden goedgekeurd. Ook al zou Rutte die wet eigenhandig schrijven. Zonder handtekening van het parlement is die spoedwet pleepapier. Het zijn bedrijven die censureren. Kennelijk. Maar het is de overheid die dat niet mag. De grondwet richt zich tot de overheid. Niet tot Google. Nuances, maar wel hele belangrijke.

  • “De contactbeperkingen die de verspreiding van het coronavirus in Duitsland moeten tegengaan, worden met minstens een week verlengd. Dat hebben bondskanselier Angela Merkel en de premiers van de zestien deelstaten vandaag beslist. Ze hadden ook goed nieuws voor de bevolking, want een aantal voorzieningen mag binnenkort weer open.”

   En daar zit de vuiligheid, we ontnemen eerst veel rechten en vrijheden, geven er mondjesmaat een paar terug en het volk is dankbaar, Maar we zijn wel de helft van onze vrijheden kwijt en een volgende keer de heflt daarvan en daarna niks meer.

   • Dat is onzin. En dat weet je ook wel. Rutte en zijn trawanten kunnen de toegekende bevoegdheden ook weer bij wet worden ontnomen.

   • Als M Rutte en trawanten het echt voor het zeggen zouden hebben hier misschien wel, maar dat is allang het geval niet meer.

   • Het gaat ook niet om jou als persoon of om mij Bertuz, het gaat om een verschillende kijk op zaken en dat verhoogt dan weer de discussievreugde, natuurlijk snap ik wat je typt en wat je er mee wilt zeggen maar in woorden schuilt veel “kracht” dat zie je aan het constante herhalen van onzin zoals de “main stream media” dat doet, vandaar.

  • En dat, “Niet huilen voor je geslagen wordt” is ook weer typisch onderdanig gedrag, waarom zou je jezelf moeten slaan om daarna een potje te gaan zitten janken? Deze adviezen werden gegeven door de generatie die ook nu nog geen ruggengraat heeft. Voorkomen dat je geslagen wordt lijkt me beter, je bent toch geen agressieve hond die je van je af moet houden met slaan?

   • Als ik kritiek heb op Ajax bijvoorbeeld betekent dat nog niet dat ik voor Feyenoord ben of voor PSV. Ik heb kritiek op Ajax. Zo plaats ik ook wat kanttekeningen bij het stuk van Hijseenberg. Dat betekent nog niet dat ik voor Rutte ben of voor wat dan ook. Het betekent ook niet dat ik voor onderdanigheid ben of dat zelf zou zijn. Je gebruikt een drogreden. En dat siert niemand.

   • Het Calimerocomplex, het rancuneuze laat dat het zicht op zaken niet vertroebelen.

 3. In het oude China was er een soortgelijke verlicht despoot.
  Zhou Gong nam als oom tijdelijk de troon waar voor zijn neefje (na de dood van diens vader) maar stond die later af, zodra de laatste voorbereid was om de zaak over te nemen. Ook hij geniet groot aanzien, vergelijkbaar met Cincinatus.

  Verder vrees ik dat t.g.v. succesvolle marketing er zovele coronaivelingen zijn die het beleid steunen, dat de domme massa het werk van hun meesters overneemt door de kleine minderheid helder denkenden te verraden.
  Ik ben behoorlijk pessimistisch over de toekomst wat dat betreft.

Comments are closed.