artikel uit deBicker.nl vandaag, cursivering door mij

Nu het OMT heropening van scholen adviseert, is het misschien tijd om nog eens te luisteren naar experts uit Zweden, waar de lagere scholen nooit dicht zijn geweest. (Middelbare scholen wel, evenals hoger onderwijs.) NB voor het overige lijkt het Zweedse beleid erg op het Nederlandse. Bejaardentehuizen zijn gesloten voor bezoekers, bijeenkomsten met 50 of meer zijn verboden. De politie treedt zeer terughoudend op tegen mensen die zich op straat begeven, ‘social distancing’ is op basis van vrijwilligheid.

Johan Giesecke (70), epidemioloog, is zeg maar de Roel Coutinho van Zweden, de voorganger van Anders Tegnell die nu de ‘Jaap van Dissel’ van dat land is. Hij zegt: de Zweedse regering had als voornaamste besluit in januari: we doen alleen dingen die op wetenschappelijk bewijs zijn geschraagd. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat sluiting van scholen helpt bij het bestrijden van een pandemie. Hetzelfde geldt voor het sluiten van grenzen, of zelfs ‘social distancing’ van 1,5 meter.

Als we eenmaal massaal kunnen testen zal blijken dat nu minstens 50% van de bevolking van Zweden en het Verenigd Koninkrijk (en Nederland, mogen we aannemen) de ziekte al heeft gehad. Heel erg is dat niet:  Covid-19 is ‘een milde aandoening,’ met een dodelijkheid van 0,1%, hetzelfde als influenza, schat hij. De meeste mensen zullen niet eens merken dat ze het hebben gehad. Het virus zal door heel Europa spoelen, als een tsunami. ‘Daar kun je niets tegen doen.’ Over een jaar zal blijken dat de infectieratio en mortaliteit in alle Europese landen vrijwel hetzelfde zal zijn, ongeacht hoe streng de ‘lockdown’ is geweest.

De verminderde toestroom in de ziekenhuizen nu is niet het gevolg van lockdown maar van het feit dat de meest kwetsbaren het eerste zijn overleden. 

Het grootste probleem is voor politici: hoe bouw je de soms draconische maatregelen weer af? Het grootste probleem voor de bevolking is in zijn mening: overheden hebben zich bijna dictatoriale bevoegdheden toegeëigend, die een bedreiging zijn voor een democratie.  Zullen ze die weer afstaan?

5 REACTIES

  1. Alle ellende gaat gewoon door en al die lieden die “macht” hebben blijven gewoon aan de macht, de horeca kan het schudden er wordt ze geen enkel perspectief geboden en denk maar niet dat het kabinet ze zal helpen, nee eurobonds en geld weg gooien aan anderen daar zijn ze goed in. Dat er zoveel mensen braaf naar die Rutte luisteren, ongelooflijk. Jullie zijn braaf en zoet geweest dus mogen de kindertjes weer naar school om verder geïndoctrineerd te worden, dat zegt hij eigenlijk die gladjanus. Heb er maar weer een berg mails uitgegooid naar allerlei instanties zoals overheden en horecavakbond en Khn.nk, niet dat het helpt maar ja, kan verder niks doen, ja petities tekenen en mensen aanspreken tot het irritante aan toe. Ze laten oude mensen gewoon eenzaam sterven en waarom? Omdat ze zich zorgen maken? Laat me niet lachen, hoe eerder ze doodgaan hoe meer pensioen gelden ze niet hoeven te verantwoorden.

  2. Als die bevoegdheden leiden tot de dood van de economie heeft de overheid niets aan die bevoegdheden.

  3. Er is blijkbaar nog meer dat we kunnen doen om mensen te waarschuwen die geen internet gebruiken of die nog vastzitten op alleen fakeboek.
    Er lag vanmorgen een foldertje in de brievenbus met informatie over beschermende vitaminen, de rol van centrale banken in deze crisis, corruptie bij de WHO, Billy Gates of Hell, het Internet der Dingen en Agenda 21.
    Http adressen naar bijsluiter van vaccin met menselijke eiwitten als ingrediënt, deze website en anderen die eerlijke informatie proberen te verspreiden. Ook naar de video’s van de huisarts die zegt met succes mensen met dit virus te behandelen.

    Vorige week zag ik nog posters hangen op plekken waar veel mensen komen, met “Geloof x LEUGENAARS” en “Vertrouw x OPLICHTERS” en een afbeelding van de eerste minister op x.

Comments are closed.