In de good ole USofA heeft zowaar een “libertariër” zich gemengd in de race om het presidentschap. Justin Amash heet hij en hij wordt hier geïnterviewd door het libertarische Reason TV.

Ligt het aan mij? Ben ik te cynisch? Ik word hier totaal niet vrolijk van.

Het slappe geneuzel van Amash maakt voor mij weer eens duidelijk dat libertarisme wars moet blijven van democratische politiek. De weg naar de vrijheid gaat niet via Washington of enige andere regeringsstad. Wat vinden jullie ervan, lezers van de Vrijbrief? Toch maar liever Trump?

19 REACTIES

 1. ik heb er geen probleem me als hij als independend gaat of zich bij een andere partij aansluit maar de beste man is gewoon GEEN libertarier.
  Scroll in dit interview eens naar 4:40 en hoor hoe hij met gestolen geld kiezers wil omkopen met een maandelijks bedrag van 1200 dollar. Nee, dan heb je niks begrepen van het non agressie principe n hoor je niet bij de LP thuis.
  https://youtu.be/P2B__Uj-hRU

 2. Ik ga de video later vandaag bekijken maar de meneer op de ‘still’ ziet er uit als een broodpoliticus.

  Hoe is het eigenlijk met de Nederlandse LP? Heeft deze de ambtenaren al uit de partij gegooid? Want anders kan ik de LP echt niet serieus nemen. Dat je als ambtenaar opeens het licht ziet, prima, maar begin dan voor jezelf. En “het systeem veranderen van binnenuit” daar geloof ik niet in.

 3. Hoezo eigenlijk “Toch maar liever Trump” Karel? Geen fan? Zou het ook maar iets uitmaken wat wij hier neer zetten aangaande onze keuze en of wij het er mee eens zijn? Nederland (en Europa) is een bestuurlijke chaos, een kinderklas, daar maak ik me drukker om dan wat of wie er in Amerika een tijdelijke aanstelling krijgt om zijn (haar) ego op te poetsen. Als we dan toch moeten kiezen dan zou ik kiezen voor een type als Herbert Hoover https://nl.wikipedia.org/wiki/Herbert_Hoover . De figuur in de video is drie keer niks, ook al noemt hij zich Libertarïer, hij noemt zichzelf vanalles dat zegt al genoeg. Zou hij zeggen ik ben gewoon een eenvoudige boerenlul die wel eens een poging wil wagen dan kwam het wat “echter” over maar die eigenroem, nee het is allemaal niks.

  • Nee, geen fan van Trump, maar je kunt in ieder geval wel met hem lachen! Dat kun je van de rest van het zootje niet zeggen. En je krijgt natuurlijk ook sympathie voor de man omdat links hem zo haat. Heerlijk.

   • Karel, best wel jammer dat u de persoon Trump niet los kunt zien van zijn daden, zijn omgeving en de tijdgeest.

    Ben bang dat u zichzelf te kort met uw vooringenomenheid als analist die serieus wil worden genomen.

 4. Jammer dat deze man het libertarische gedachten goed niet goed naar voren brengt zoals Ron Paul.
  Ben sowieso niet van de politiek en regering, maar een geschikte kandidaat krijgt wel een podium om het libertarische gedachten goed bij een groot publiek onder de aandacht te brengen!
  Verder blij met je inzet Karel!

 5. Allereerst, de duidelijkheid is gediend met de toevoeging dat een libertarische staat een overheidsrol is (staatsrol in de volksmond).

  Leuke vraag als we eerst even het kader neerzetten van uitgangspunt (soevereiniteit) en doel (ambitie van het volk) van een samenleving.

  Voorts is het van belang om de overheidsrol te plaatsen in verband met staatsvorm, bestuursvorm en overheidstaken. Dit omdat er een correlatie mee bestaat.

  De Nederlanders die bekend zijn met deze basiselementen van een bestuursmodel van een natiestaat zijn m.i. beperkt?

  Nog eenvoudiger; stel aan de kiezende Nederlanders de vraag wat de Nederlandse bestuursvorm is en u zult er achter komen dat zo goed als niemand de democratie hierbij noemt!

  Kortom, er bestaat verschil tussen het Amerikaanse en Nederlandse bestuursmodel. Daarom vind ik uw vraag te breed gesteld om te beantwoorden. Alhoewel de vraag op zich zeer interessant is.

 6. Ik kan me voorstellen dat er inmiddels zat Republikeinen zich afvragen of Trump hun gedachtegoed wel volgt. Zo ook bij deze Amash, maar dan door de Libertariers. Ik denk ook dat deze Amash meer kwaad dan goed doet door zich Libertarier te noemen.
  En inderdaad, moet libertarisme via ‘de politiek’ veranderingen brengen? Ik zie ons al met spandoeken: ‘we zullen het volk op democratische wijze dwingen vrij te zijn’ Waar hebben we dat eerder gehoord?
  En wat is het Libertarische succes in een regering als we dan in staat zijn om de sportscholen een maand eerder open te laten gaan? Nee dan heb ik liever van onderaf een beweging van zinnige en vrije ideeën, inclusief ‘we pikken het niet meer’ Zie ik meer in Vrijspreker.nl om het alternatief te laten horen.

  • @john

   Rechts is recht, links is slinks.

   Leuke video, “…dat je leert om ondernemend te zijn”…lol. En dan leert om vervolgens als wereldeenheidsworst door de shredder te gaan als de overheid een coronapoepje heeft dwarszitten? De idioten missen elke verbinding met de werkelijkheid en hebben een gigantische plaat voor hun hoofd.

   Over corona gesproken:

   ….”Virussen bestaan niet. Het woord ‘virus’ is afkomstig van het Latijnse woord voor gif, wat weer verwant is aan het woord ‘visha’ uit het Sanskriet, dat eveneens gif betekent. Er is nog nooit aangetoond dat een virus bestaat. Om dit te doen is het wetenschappelijke protocol dat het virus moet kunnen worden geisoleerd. Het enige wat men tot dusver heeft weten te isoleren is verziekt en verzwakt DNA en RNA, waarvan men ervan uitgaat dat het een virus betreft. Deze aanname is volkomen onwetenschappelijk!”….

 7. Een mol die van binnenuit en “uit naam van” de boel saboteert/sloopt/frustreert? Iedereen kan namelijk beweren een libertariër te zijn en zeggen dat ze het non agressie principe en de filosofie van vrijheid begrijpen.

  • Da’s heul veul lezen. Duidelijk: de corona zwendel kan/kon andere dodelijke ziektes laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Een grote mysterie en wonder.

 8. Bedankt voor de reacties, doet me deugd dat ik niet de enige ben die hier op afhaakte.
  En inderdaad, eens: de man is geen libertariër, Niet als je die term enigszins serieus neemt.

 9. Karel, ik ben het met je eens dat als je het NAP strikt toe zou passen, de overheid evenveel bestaansrecht heeft als de paashaas: een mythologische entiteit, alleen dan één waar goddelijke gaven aan zijn toegedicht. Dan zijn Libertarische Partijen natuurlijk een contradictie in terminus. Maar… Er zijn ook minarchisten; voorstanders van een nachtwakerstaat (of constitutionlisten die gaan voor afbakening van de “rechten” van een overheid). Vanuit dat oogpunt bezien is elke geschrapte wet, elke belastingverlaging, elke inkrimping van het ambtenaren-apparaat natuurlijk een zege.

  Persoonlijk ben ik ook een minarchist. Ik ben het volledig eens met een persoon als Larken Rose, maar anderzijds zit het in de menselijke natuur om een leider aan te wijzen. Drop 10 mensen (die onbekenden zijn van elkaar) in een bos, en binnen 24 uur is er een leider opgestaan. Ook in het bedrijfsleven zijn er mensen die “overhead” zijn. Zelf ben ik bijvoorbeeld ondernemer die uren verkoopt. Die uren maak ik niet zelf, dus mijn personeel moet voldoende declarabele uren produceren om ook mijn mond te kunnen voeden.

  Vanuit die gedachtengang denk ik dat een overheid wel bestaansrecht heeft, om die zaken te regelen die gewoon “handig” zijn. Zoals het verstrekken van paspoorten (niet ieder land zal libertarisch zijn), dijken, wegen, defensie, politie, brandweer. Natuurlijk kun je in de libertarische hemel zulks regelen via verzekeringen en particuliere instellingen, maar ik ken weinig mensen die bereid zijn om zich te buigen over welke tientallen (nu verborgen maar noodzakelijke) diensten er bij wie afgenomen moeten worden.

  Een constitutie waarin wordt vastgelegd waarmee een overheid zich mag bemoeien, alsmede een grondwettelijk vastgelegd budget (bijvoorbeeld 20% BTW) lijkt me heerlijk. Ik denk dat je zo het beste uit twee werelden verenigt én ongekend veel meer vrijheid hebt dan nu.

 10. laatste nieuws: Amash heeft zich al weer teruggetrokken. Hij zal toch niet geschrokken zijn van het commentaar hier?

Comments are closed.