De mensheid heeft een nieuwe reflex ontwikkeld. De reflex van automatisch afstand nemen als je een soortgenoot ontmoet. Het nieuwe normaal. Het ontwijken van je soortgenoten. Dit effect zal nog jarenlang, mogelijk decennia of generaties lang, ingebakken blijven in ons gedrag. Na een paar maanden anderhalve meter maatschappij observeer ik dat het intussen een automatisme is om elkaar te ontwijken. Men denkt er niet meer over na. Het gaat automatisch. Velen doen het intussen onbewust. Er is een nieuwe mens aan het ontstaan. Een contactgestoorde mens. Een mens die anderen ontwijkt. Een mens die anderen niet langer aanraakt. De mens die anderen niet langer omhelst. Alle menschen werden fremden.

Dit gedrag past niet bij sociale dieren. Het is onnatuurlijk en gaat zijn weerslag hebben op de geestelijke gezondheid. Er is een nieuw taboe. Een nieuwe inhibitie, een nieuwe onnatuurlijke remming. Zoals er eeuwenlang een taboe was op het gebied van sex, is er als men niet oppast straks een nieuw taboe, elkaar benaderen en aanraken. Getrainde reflexen ombuigen kan lang duren. We moeten straks wellicht allemaal in knuffeltherapie.

 

38 REACTIES

 1. He getver, knuffeltherapie, alleen het woord al. Je hoeft er niet aan mee te doen, zelf zo gewoon mogelijk door met je leven en zij die afstand willen bewaren gewoon hun gang laten gaan. Heb wel om wat te kunnen ageren een duimstok in mij auto liggen voor als ik onverhoopt eens wordt aangehouden voor controle o.i.d. zodat ik die kan uitklappen en eis dat ze afstand houden, controleer dan mijn papieren maar eens. Ja, zo maak je ook de bruinhemden wat bewuster, misschien, heel misschien. Of zr moeten mij uit mijn auto trekken en een knie in mijn nek duwen waardoor ik de pijp aan Maarten geef natuurlijk, dan houdt alles op.

 2. Knuffeltherapie lijkt mij geweldig. Ik zoek wel een leuke therapeute uit. Ik kan niet wachten.

  • Dat is een hele andere therapie Bertuz, als ik aan zo’n therapie denk zie ik zo’n eng bebaard mannetje met zweetplekken onder zijn oksels.

 3. Wat zeuren ze weer ….u zeit ( net zoals ik ) keurig verschenen ter verkiezing , alwaar U de ” HOFSTADGROEP ” keer op keer een MANDAAT heeft verschaft .

  Yep die vrijmetselaar THORBECKE heeft zijn werk goed gedaan.

  • Nou toevallig stem ik niet, ik geef mijn stem niet weg aan de een of andere sukkel die dan voor mij gaat bepalen wat ik moet doen en laten, dat weet ik zelf wel. Het helpt verder geen moer natuurlijk want je moet mee met de massa maar toch ga ik daar prat op, ik ben mijn eigen “leider” in dit geval. Moet je je toch niet voorstellen dat je iemand als Rutte of Baudet al jouw leider ziet, dan spoor je echt niet en heb je een persoonlijkheid van likmevestje.

   • Voor u zijn er 10 anderen welke devoot de knuistjes vouwen , dat is DEMOCRATIE.

   • Ja maar dan zit ik er niet bij scheelt er toch weer 1, je moet altijd klein beginnen en daarna groots uitpakken.
    Net dit even gekoekelt
    “Een representatieve democratie waarin direct-democratische besluitvorming wordt bemoeilijkt is een particratie: de politieke partijen hebben de macht.”

   • Ik zit er ook niet bij, dat is 2, mijn partner ook niet 3, een vriend van ons ook niet, 4, een andere vriend van ons ook niet 5. Er komen er steeds meer bij, geduld is hierbij wel handig. 😉

 4. Het is inderdaad triest, maar als ik buiten loop en bewust geen afstand houd dan lijken de meesten mensen daar geen probleem (meer) mee te hebben.

  In winkels wordt je min of meer gedwongen om mee te doen.

  Er komen posters met schuddende handen er op.
  Er waren al eerder 100 stuks van elk geplakt met:
  Vertrouw [afbeelding Rutte’s kop] OPLICHTERS
  en
  Geloof [afbeelding Rutte’s kop] LEUGENAARS

  Er komen ook weer huis-aan-huis foldertjes met uitleg over waarom zijn de maatregelen onnodig en links naar goede websites. Er waren vorige maand al 1000 verspreid, A4 dubbelzijdig bedrukt.
  De tekst kan intussen aangepast en verbeterd worden met zo veel nieuwe en meer wetenschappelijke informatie. Met grotere oplage kan de prijs per exemplaar nog omlaag. Die was 10 cent per stuk.
  Er komt nu ook een oproep in om te praten met bekenden als je twijfels hebt of via andere kanalen die mensen gebruiken. We zijn niet alleen!

  Als je nog ideeën hebt voor oproepen tot actie of voor andere informatie in de folders; laat het weten.

  Schrijven op deze website en bv ninefornews is wel fijn, maar wordt vooral gelezen door mensen die al zien wat er aan de hand is.
  Door links naar deze sites per brievenbus te verspreiden hoop ik dat ze nieuwe bezoekers krijgen.

  • Ja ik plaatste het al eerder, ik spreek veel mensen en de eerste vier weken waren ze voorzichtig maar nu zijn ze er vrijwel allemaal klaar mee en zien ze de waanzin, dit is niet meer te stoppen al lijven ze 100.000 agenten/Boa’s en andere bruinhemden in.

  • Mark Rutte doet niets meer of minder , dan opereren binnen de juridische kaders die gesteld zijn…..ahum.

   Denk nu eens na over ” kaders ” .

   • Kaders: Elitegroep, begrenzing, leidinggevenden, leidinggevend personeel, kern van een partij, in-lijsting, tussen de lijntjes, niet buiten de lijntjes kleuren enz.

 5. Ik vrees dat Ration gelijk heeft, ik word doodziek van al die bange wezels die mij ontwijken, ik word er soms echt gedeprimeerd van. Gelukkig doet niet iedereen mee. Ik voorzie een tweedeling. Een meerderheid die straks braaf alles doet wat wordt gezegd, gevaccineerd is, keurig op afstand blijft, inderdaad geremd gaat worden, geestelijk en lichamelijk, en een minderheid van outsiders die lak heeft aan de regels en wordt uitgekotst door de maatschappij.

  • Zo’n glazen bol zou ik anders inzetten. Voor het bereiken van rijkdom bijvoorbeeld.

  • Ik vraag mij af of het een meerderheid is die “straks braaf alles doet wat wordt gezegd”. Het zal per plaats verschillen denk ik. Hier in de stad hebben mensen er opvallend vaak maling aan, ikzelf ook.

   Vooral in ‘keurige’ winkels is men braaf. Ook zie ik best vaak jongeren met mondkapjes lopen en fietsen hoewel zij nauwelijks risico lopen.

   Komt er een tweedeling van braaf/niet braaf? Wie weet. Het zal dan een versnelling zijn van een ontwikkeling die toch al gaande was. Zoals je al zag met het ‘deugende’ volkje (politiek correct). Persoonlijk word ik liever als ‘outsider’ uitgekotst door de kudde dan dat ik er braaf in mee loop.

 6. Een interessant artikel; origineel onderwerp, goede uiteenzetting en prettig leesbaar. Echter, een enorme discrepantie met de reacties.

  Van de 16 reacties zijn slechts drie reacties (Raimond V, Bert Vrijman en Karel Beckman) de moeite van het lezen waard, daar ze abstractie- en praktisch niveau hebben.

  Ik stel voor om te overwegen niveaus in te voeren m.b.t. reacties en regeerders:
  Niveau 1: schrijven over jezelf;
  Niveau 2: schrijven over wat je zoal hebt meegemaakt;
  Niveau 3: abstract redeneren en in lijn met het artikel;
  Niveau 4: praktische oplossing.

  Indien ik dan vervolgens over en tool zou beschikken die de categorieën 1 en 2 kan uitfilteren, dan wordt het artikel interessanter om te lezen en kan er tijd worden bespaard.

  Deze aanpak komt tegemoet aan alle actoren: zij die van de straat gehouden moeten worden, de geesten met geldingsdrang zonder inhoud, de narcisten, de kerels die wauwelen als vrouwen, de zelfingenomen zwakbegaafden, de eenzamen zonder aanspraak, de lezers en reageerders die graag wat op willen steken, de auteur die een aantal reacties ontvangt die zijn artikel waardig is en een tevreden eigenaar van de site die ziet dat zijn inspanningen de moeite waard zijn.

  Tenslotte, het moet toch een absolute horror zijn voor de auteurs op deze site om de goede columns verkracht te zien worden door het gewauwel eronder (althans dat geldt voor het overgrote gedeelte van de reageerders).

  Iedereen een prettig weekend toegewenst, alvast.

  • Ook een prettig weekend, en misschien zou je kunnen overwegen dat je zelf de niveaus toepast en niet verwacht dat anderen dat voor je doen, en wel om de simpele reden dat de niveau-indeling van de één niet overeenkomt met die van de ander. Bovendien heet deze site niet voor niets “Vrijspreker”. Nomen est omen.

 7. ach…op de man…is het nieuwe normaal door 180 om iets te vinden en gewauwel als daar is als de nieuwe beschaving laten zijn..in de kern ziek is de constatering. Misschien er over stemmen? Genoeg van het pedante geklets uit de toren!

  1 schrijven over een ander
  2 schrijven over wat je vind van wat een ander overkomt
  3 los en creatief op weg naar een meningsvorming
  4 Fascisme als antwoord op alles

  ik ben weg voor dat de irirs gescand word op de nieuwe waarheid

  groeten

 8. Beste Voight-Kampff, het niveau van de reacties is voor veel sites een probleem. Niet alleen voor deze site. We hebben diverse alternatieven overwogen. Op dit moment is de status quo dat vrijspreker auteurs als ze het zat zijn een tijdje geen reacties toestaan onder hun artikelen. Volgens mij lezen vrijspreker auteurs niet altijd de reacties onder hun artikelen.

  We hebben overwogen om de mogelijkheid te verschaffen om reacties te blokkeren. Stel, je vindt dat reageerder X niet veel toevoegt, dan blokkeer je reageerder X en krijg je zijn reacties niet te zien. De ergernis is dan minder groot. Dit bleek technisch niet zo gemakkelijk als het lijkt.

  De horror is overigens beperkt. Bijdragen aan vrijspreker betekent voor mij werken aan mijn geestelijke gezondheid. Als iemand in de gracht verzuipt kan je toekijken, je kan hem een reddingsband toewerpen of een touw, en je kan hem reddend zwemmend op de kant krijgen. Ik kan de maatschappij bestaande uit schapen die in de collectivistische sloot springen niet redden. Als ik werkeloos toekijk hoe iemand verdrinkt loop ik zelf schade op. Door via vrijspreker wat tegen te stribbelen, en een klein libertarisch lampje te laten branden, in deze collectivistische dwang maatschappij, kijk ik niet werkloos toe en daardoor loop ik minder geestelijke schade op in deze samenleving die mij teveel eigen verantwoording ontneemt. Puberale reacties op het woord knuffeltherapie doen me dan niet zoveel.

  Ook iedereen een prettig lang weekend gewenst

  • Je doet het dus voor jezelf ! EN je hoopt dat anderen er ook iets aan hebben ! De horror !!

   Ik vind het keer op keer interessant om te zien hoe mensen steeds weer de neiging hebben om zaken te laten voorkauwen cq. regelen door anderen. Op zich niks mis mee als je vertrouwen hebt in degene die informatie voor je filtert; dat laatste berust nogal eens op vals vertrouwen. Zal vast wel een of andere psychological bias zijn. Of gewoon luiheid. Schapengedrag.

  • Jammer dat enkele verveel bejaarden onder elk artikel hun keutel kwijt moeten.
   Het zou prettig zijn dat ze zelf beseffen dat ze beter op kunnen rotten daar niemand zit te wachten op hun gezwam.

  • Ik vind het wel fascinerend. Van die types die zelf (vrijwel) niets bijdragen maar dan wel komen zeiken over wat anderen te zeggen hebben hier.

   • @Niko.

    Nou zeg, Niko. Klopt niets van … uw interventie. Ik neem deze even met u door.

    U bent nota bene mijn getuige a charge met uw inhoudsloze gekwetter. Het groteske hieraan is dat u dat zelf niet inziet.

    U schrijft dat u het “fascinerend” vindt en onderbouwt dat vervolgens met de vervolgzin. Het ontgaat mij wat hieraan fascinerend is!

    Ook, u gebruikt het woord “zeggen”, maar bedoelt waarschijnlijk ‘schrijven’.

    Trouwens, best wel jammer dat u geen criterium stelt voor deelname alhier; qua hoeveelheid reacties en tijdspanne?

    Tenslotte, uw woordgebruik laat veel te wensen over met “zeiken” en geeft het ontwikkelingsniveau aan van een puber. Ik hoop voor u dat u niet veel ouder bent. Mocht ik mij vergissen dan geef ik u het advies om een hobby te zoeken die aansluit op uw geestelijk niveau. Grote kans dat u er goed in bent. Dit moet toch geen pretje zijn voor u (en uiteraard voor ons), die machteloze woede en ongecontroleerd emotie in combinatie met uw geldingsdrang. Ik kan er geen andere verklaring voor geven dan dat u zich op uw gemak voelt hier in de club van eendimensionale denkers en wandelende ego’s (althans, het overgrote gedeelte dat hier de dominante stempel drukt).

    No hard feelings, Niko. Beschouw mijn observatie maar als een gratis consult.

   • Dus als je het fatsoen hebt om niet elk artikel vol te schijten mag je niet aangeven dat hele volksstammen aan autisten zich dom leegschijten met niet ter zake doend gezwatel.
    Get a live infantiele verveel bejaarde.

   • @ Voight-Kampff: Nou ‘dokter’, pas je advies maar op jezelf toe. Zo te lezen heb je het nodig.

    @ graftakk: Wat je zegt ben je zelf. Als de Vrijspreker niet op jouw manier is, begin dan een website die het wel is. De domeinnaam is nog vrij zag ik. https://www.mijndomein.nl/domeinnaam-checken?domeinnaam=zuurspreker.nl&ga=nieuw

    Misschien moet je op zaterdagmiddag om 16:38 uur gewoon lekker in de tuin gaan zitten. Drankje, hapje, goed gezelfschap er bij. De zon schijnt, het is warm, genoeg om van de genieten. Maar zo te lezen zit je liever te schelden op internet vanuit je rukbunker. Ieder zijn ding.

   • Overigens had ik niet perse jullie tweeën in gedachten toen ik mijn commentaar schreef. Wie de schoen past, trekke hem aan…

    Correctie van een typo: ‘gezelfschap’ moet zijn: gezelschap

 9. ok tv is dan wel 2d..maar je weet…lego bouwen doen we in …ja..3d…toch

  • Dat video-pushen en die armzalige zinnen van Peter is een goede illustratie van wat er zoal ontbreekt bij het merendeel van de reageerders hier; ze kunnen niet nadenken en geen zinnen formuleren.

 10. Beste mensen,
  Wat een irritatie naar elkaar.
  Laten we even normaal en beschaafd gedragen.
  De huidige maatschappij is al rit en onbeschaafd genoeg.
  Wanneer u een reactie leest die u niet aanstaat? Gewoon negeren.
  Niet iedereen is hetzelfde of even intelligent.
  Geeft toch niet?
  Ik ben het meest verbijsterd over het niveau en gedachtengang van diegene die menen intelligent te zijn en universitair geschoold.
  Ik ben allang tot de conclusie gekomen dat de eenvoudige man/vrouw het meeste gezond verstand en logica bezitten.(ongeacht iq)
  Misschien door al die extreemlinkse hersenspoelingen op de universiteiten, en in ‘ kwaliteits’ kranten/tv programma’s dat ze menen veel te weten.
  Sorry, ik verkies persoonlijk gezond verstand en logisch zelf na kunnen
  denken boven al dat andere.

Comments are closed.