De Autoriteit Consument & Markt (ACM) pleit ervoor dat bedrijven onderling afspraken kunnen maken op het gebied van verduurzaming. Dus bedrijven mogen geen onderlinge afspraken over prijzen maken, maar wel over minder CO2 productie: waardoor ………de prijzen stijgen!

Ziet u de tegenstrijdigheid? En wat denkt u hoeveel aanvullende wetswijzigingen en nieuwe regels dit gaat opleveren?

De AFM (en de EU) wil dat beleggingsfondsen meer duurzaamheid in hun portefeuille verwerken.

Wat is ‘duurzaam’ nou eigenlijk en hoe meet je dat en hoe veranderen de inzichten in de tijd: biomassa! Waardoor je achteraf gestraft wordt vanwege verkeerde beleggingen. Het is natuurlijk ook onzin en kwalijk om tussen klant en afnemer in te gaan staan: als u wil beleggen in lithium of kobalt, want dat is nodig voor milieuvriendelijk auto’s, is dat duurzaam? Ook al is het mijnbouw? En zo nee, mag je dan wel in Tesla beleggen, omdat die medeplichtig is aan die vieze mijnbouw?

Regels, tegenstrijdigheid, levert nog meer regels en rechtsonzekerheid op, want vaak weten we pas achteraf wat duurzaam, prijsafspraak of BLM-proof is.

Beursgenoteerde fondsen zijn verplicht om een speciale ‘openbare’ accountant hun cijfers te laten controleren. De AFM regels om als openbare accountant te mogen werken zijn zo zwaar dat veel accountantskantoren die AFM vergunning hebben ingeleverd en de paar die overgebleven zijn, zijn guess what: schreeuwend duur. Niet alleen vanwege de grote vraag en het beperkte aanbod, maar ook omdat een standaard controle voor een klein bedrijf aan heel veel vereisten moet voldoen. Bij de kleinere bedrijven kost dat al gauw 2-3 ton, vaak hun hele winst. Daar komt nog bij dat gezien het risico (om achteraf claims te krijgen) nemen die openbare accountants die kleine klantjes niet eens aan.

En dan is een mooi voorbeeld wat er dan standaard gebeurt: er wordt dan wetgeving gestapeld op die eerdere accountants verplichting-wetgeving: de overheid gaat accountants verplichten die kleintjes als klant aan te nemen. Hoe zo vrije keuze van werk en voor wie je wilt werken? Dus ipv zich af te vragen of de wet niet onmogelijk is, maken we er wetten bovenop en vragen ons dan later af hoe of het toch komt dat de maatschappij zo ingewikkeld is. Want je hoeft niet lang na te denken over wat er straks gebeurt: die verplichte accountant, factureert een paar ton, met onthouding van goedkeurende verklaring, waardoor het bedrijfje en haar geld kwijt is en haar beursnotering (en dan is voor de overheid het probleem opgelost toch?).

De goedbedoelde regels die weer averechts werken.

Een (s)linkse meerderheid in de Kamer heeft het plan bedacht om bedrijven die naar zeg Engeland willen verhuizen, bij de grens te laten afrekenen. Even tussendoor, weet u nog die meewarigheid over Brexit want dat zou het vertrek van tientallen bedrijven uit Engeland betekenen?

Die verhuisboete gebeurde al bij DGA’s, maar daar lag niemand van wakker want dat waren toch maar gore uitbuiters. Maar nu Unilever en Shell opteren om te verhuizen, moet daar een belastingstokje voor gestoken worden. Voor Unilever alleen al zou dat ‘jarenlange gebruik van de Nederlandse infrastructuur’ € 10 miljard moeten kosten. En om te voorkomen dat de wetgeving trager is dan de verhuizing, moet die wet ook nog eens met terugwerkende kracht ingaan. Betrouwbare overheid is blijkbaar niet aan de orde.

Maar slimme overheid ook niet, laat GL eens iets verder dan haar korte neus kijken: wat denkt een buitenlands bedrijf dat overweegt zicht in Nederland te vestigen nav deze wetsvoorstellen? Oeps, als ik eenmaal goed en wel in Nederland gevestigd ben, ben ik aan de wilde belasting beesten overgeleverd die achteraf gaan bepalen wat ik bij vertrek moet betalen, dus onzekerheid, ook over mijn totale kosten: Motel Californië. Zo’n bedrijf gaat dus naar België, waar ze toch geen regering en nieuwe wetten kunnen maken, of naar Engeland, waar ze maar met een regering van doen hebben, niet een zootje EU bureaucraten, bovenop links lokaal gedoe.

Kortom in al die bovenstaande voorbeelden is te zien dat goedbedoelde? Regels, averechts werken, en tot meer wetgeving leiden, wat dus nog averechtser werkt. Hier trachten we aan te tonen en we hopen op uw hulp dat de overheid het niet moet oplossen, maar dat we de overheid moeten oplossen.

12 REACTIES

 1. Pensionado’s worden al jaren “gestraft” wegens vertrek uit Nederland !
  Verplichte ziekteverzekering CAK ?
  Géén werkende Digi ID UWV !
  Géén aftrek zorgkosten ( niet gekwalificeerde belasting plichtige !
  F*ck de Multinationals ! laat ze maar de vervuilde grond opruimen gaan ze nooit weg.

  • Ik zie vanuit het buitenland met lede ogen aan hoe Nederland naar de kloten gaat en ik maak me nu als semi-pensionado en onafhankelijk mens niet meer druk over dergelijke details. Ik wil niks meer van die klotenbende in Nederland en ze zoeken het maar uit. Als ik nog wat krijg in de toekomst is het mooi, zo niet dan niet. Als ze menen nog wat geld tegoed te hebben dan hoor ik het wel en zal ik het uit handen geven aan experts die de schade gaan beperken.

   Ik ken het land waar ik een mooie jeugd had niet meer terug. Het is vakkundig kapot gemaakt en de meeste mensen sukkelen maar door. Dat gaat in tranen eindigen vrees ik, tenzij burgelijke gehoorzaamheid massaal verandert in burgelijke ongehoorzaamheid. Ik houd mijn adem niet in.

   Voor degenen die er nog wonen: succes met je leven, en sterkte ermee. Redde zich wie kan.

   • Beste @ van Puffelen

    Dat is best leuk dat u vanuit het buitenland meepraat hier 🙂

    Zo zie je maar. Nederlanders zijn toch altijd verbonden met elkaar. Hoe ver u ook gaat. Ik vind persoonlijk Nederlanders de allerbeste mensen die er bestaan😊

    Ik haal ook uit uw bericht.
    Dat u liefde heeft voor Nederland.

    Het is de grootste nachtmerrie die uitkomt. Dat dit mooie land zo naar de afgrond wordt geduwd 🙁

    Gelukkig zijn we daar nog niet. We kunnen nog optrekken. Dan kunt u altijd weer terug komen natuurlijk.

    Misschien kan u eens helpen schakelen:

    Hoe zou u de burgelijke ongehoorzaamheid praktisch willen vertalen?
    U woont ergens anders maar bent toch nog 1 van ons. Dat gaat nooit meer over 🙂
    Wellicht kijkt u wel heel anders. Überhaupt zijn er hier weinig concrete ideeën. De meeste mensen komen op mij toch vooral teneergeslagen over.
    Terwijl de echte strijd nog geeneens begonnen is.

    Mijn mooiste oplossing zou zijn als de natuurlijke orde der dingen terug geclaimd wordt.
    En we onder aanvoering van de mannen en masse de rug naar de overheid keren. En zelf gaan bouwen aan een vrije samenleving.
    Ik neig zelf naar anarcho kapitalisme voor de inrichting. Maar dat mogen de mannen dan verder bepalen. Ik kan dat ook niet helemaal goed overzien.
    Het zou een heel proces zijn. Alhoewel Ron Paul toch zeg. Dat iedereen met zo’n revolutie met een jaar toch ook weer op de benen is.
    Dat lijkt in tijd te overzien he.

    Maar met zo’n constructie hebben we niks geen geweld nodig. Tenzij we natuurlijk moeten verdedigen.
    Omdat overheden zich niet zomaar levenloos laten verklaren.
    Maar die verdediging zou ik zien als formaliteit.
    En alhoewel vele offers gebracht zullen worden. Zal het een vreugdes gevecht zijn. Omdat het goede het kwaad verslaat. En zal de strijd kort zijn.
    Want de overheid bestaat slechts bij gratie van onze erkenning. En uiteindelijk werken daar ook gewoon mensen.
    Daar zitten vast veel overlopers ook tussen die zich bij ons willen voegen.
    En die heten we dan gewoon welkom ook. Danwel met een proefperiode.

    Maar ik begrijp ook dat mijn ideale plan misschien niet haalbaar is.
    Want mijn oplossing zou moeten starten in de harten van mensen.
    Met vrede door vergeving. Vooral bij vrouwen. Die zijn erg kwaadaardig deze dagen.
    En het zou moeten starten in de gezinnen.
    De mannen zouden dan intern eerst orde op zaken moeten stellen.
    Want met blokken aan de benen komen ze nergens.

    Enfin ik wijk af. Dat laatste betreft ook eigenlijk een apart hoofdstuk.

    Maar dit is mijn beste idee tot nu toe. Of eigenlijk. Is dit het eerste idee wat ik ooit zelf heb bedacht.
    Ik dacht al die tijd bij mezelf. Eerst de man dan het plan.
    Maar dat werkte niet. Alhoewel ik toch dacht dat ze een plan hadden hoor.
    Maar nu heb ik dus zelf maar wat mannenwerk gedaan omtrent politieke zaken.
    En toen zag ik u hier staan. Dus u bent de eerste die ik ga vragen wat u ervan vindt.
    Bent u trouwens een man?

    Mijn beste man zou trouwens zijn Toine Manders. En ik heb nog wat meer mannen gevonden om te leiden in hervorming. Maar ze moeten wel willen he.

    Maar wat vindt u ervan? Is zoiets ook maar enigszins realistisch?
    Of heeft u wellicht nog andere ideeën om grootschalig te kunnen veranderen?
    Misschien iets waarmee mensen meer als vanzelf een revolutie ontketenen?
    Want ik heb verder ook geen mensen om te mobiliseren natuurlijk.
    En het is ook beter als het uit de mensen zelf komt natuurlijk.

    Ik ga nu zelf lokaal organiseren zodat we als libertariers tenminste samen het vuur van de vrijheid aan kunnen houden.
    En her en der hopelijk wat vuur verspreiden ook. Je weet nooit hoe een vlam loopt.
    Verder gaat het voor mij als vrouw ook niet. Dat zou ook niet goed zijn trouwens gezien de natuurlijke orde der dingen.

    Zou toch erg leuk zijn als u terug reageert! We hebben hier in Nederland maar weinig echt heldere lichten dus alles is welkom hoor.
    Volgens meneer Beckman bestaat er zoiets als een foute mening.
    Dat vind ik niet. Dus u mag best de tong scherp laten snijden als dat nodig is. Schroom vooral niet.

    Hartelijke groet uit ons aller kikkerland 😊

 2. Je kunt als ondernemer in Nederland beter een stichting beginnen die iets doet met ‘multicultureel’ en ‘diversiteit’ of desnoods ‘milieu’. Dan krijg je geld waarvan je maar een beetje aan het doel uitgeeft en de rest aan jezelf. Zo heeft die rassisme-schreeuwert, die gisteren in het nieuws was, denk ik ook zijn vastgoedportfeuille op gebouwd.

  Maar is deze regelzucht niet het logische gevolg van de eindeloos uitdijende bureaucratie? Bakkers maken broodjes, bureaucraten maken regels.

 3. Lees ik net ergens “de Nederlandse export is door de coronacrisis in mei met bijna 12 procent gekrompen vergeleken met een jaar eerder”. Als dit een indicatie is voor de de economische ontwikkelingen in de rest van het jaar, hoe zullen de bureaucraten reageren? Zichzelf opheffen? Of (tromgeroffel) de belastingen verdubbelen!?!?!.

  Wie het goede antwoord raadt kan gratis een spaarrekening openen bij de Rabobank (onder voorbehoud van witwas-onderzoek).

 4. @Jhon. Kijk daar zegt u nou iets. In al mijn tijd hier heb ik weinig positieve klanken gelezen. En uw comment is niet anders.

  Als u liever uw nederlanderschap onderbouwt met argumenten van Maxima in plaats van als individu de borst eens goed breed te maken met eigen opvattingen en principes dan bouwt u net als de meeste mensen hier gewoon mee aan een kaartenhuis.

 5. Zolang het parlement blijft instemmen met nieuwe regels heeft het geen zin je af te zetten tegen de overheid.

  • *Universele wet ! oppressie = verzet – méér oppressie méér verzet.

   • Als de moeder haar kind telkens zijn zin geeft, is de vader machteloos. Het heeft geen zin de verkeerde persoon aan te spreken. De kuur moet je aan de patient geven, niet aan een derde. Je moet niet “tegen de verkeerde boom blaffen”.

 6. “hoe of het toch komt…” in de tekst klinkt ook ingewikkeld. Maar terzijde; duurzaamheid ingewikkelde
  constructies, wetten boven op wetten. Simpel en logisch dat bedrijven voor maximale winst, minimale
  milieu regels ( wat dus winst maximaliseert ) en zo weinig mogelijk belasting willen afdragen.
  Die vertrekken naar het buitenland. Zoals produceren in China.
  Nederland is een raar land, buitenlandse bedrijven die hier hun geldstromen vrijelijk kunnen doorvoeren,
  kado’tjes krijgen, en de eigen NL bedrijven vaak de hoge investeringen voor milieu en de belastingen betalen.
  Geen wonder dat ze vertrekken. NL schiet zich zelf in de voet. Een gejammer met dat Brexit, wat ik overigens
  ook met enig wantrouwen bekijk, maar afgezien daarvan, wat hebben we nu met ons grote muil bereikt
  dusver? Gaat het Uk nu zó slecht? Ze waren al armoe zaaiers daar op dat eiland, maar afgezien de enorme
  asiel stroom aldaar, is het zo niet veel slechter geworden.
  We “regelen” ons zelf naar de kloten. Inderdaad heel duur allemaal, wat niet nodig is.

Comments are closed.