Facebook kwam in een gevoelig gegevensschandaal terecht toen het zaken deed met Cambridge Analytica, Instagram bevestigde een beveiligingsprobleem dat gebruikersaccounts en telefoonnummers blootlegde, maar deze apps zijn in feite online beveiligingsparadijzen in vergelijking met TikTok, volgens een senior software-ingenieur met zo’n 15 jaar professionele ervaring.

Twee maanden geleden maakte Reddit-gebruiker bangorlol een opmerking in een discussie over TikTok. Bangorlol beweerde dat hij met succes een reverse-engineering had uitgevoerd en deelde wat hij leerde over de Chinese sociale netwerkdienst voor het delen van video’s. Als dringend advies raadde hij mensen ten zeerste aan de TikTok app nooit te gebruiken en waarschuwde voor het opdringerige volgen van gebruikers en andere privacyproblemen. Gezien het feit dat TikTok de 4e meest populaire gratis iPhone-app-download was in 2019, is dit behoorlijk alarmerend.

Hij ontleedde de app en kreeg een goed inzicht hoe TikTok werkt. TikTok is een dataverzamelingsservice dat nauwelijks verhuld is als een sociaal netwerk. Iedere mogelijkheid om informatie van de gebruiker te onttrekken, wordt benut. Smartphonegegevens, andere geinstalleerde apps (ook verwijderde), GPS gegevens en al wat netwerk gerelateerd is, wordt onderschept.
TikTok zet een soort lokale server op je apparaat om ‘media te decoderen’ maar dat kan
makkelijk misbruikt worden.  Het engste van dit alles is dat veel van de logging die ze doen op afstand kan worden geconfigureerd. Dit tenzij je elk van hun oorspronkelijke codes omkeert en elke verduisterde functie handmatig inspecteert. Succes daarmee !
Ze hebben verschillende beveiligingen om je tegen te houden om de app terug te zetten of te debuggen. Het gedrag van apps verandert enigszins als ze weten dat je probeert te achterhalen wat ze doen. Je mag niet weten hoeveel informatie ze van je verzamelen en de veiligheidsimplicaties van al die data op één plek is ronduit gevaarlijk. Ze coderen alle analytische verzoeken met een algoritme dat bij elke update verandert zodat je niet kunt zien wat ze doen.
Ik heb ook de apps van Facebook, Twitter, Reddit en Instagram qua software uit elkaar gehaald om te zien hoe ze werken. Zij verzamelen bij lange na niet zoveel data als TikTok doet en ze verbergen ook niet wat ze gebruiken – zoals TikTok wel doet.
Het een reclameplatform noemen is een understatement. TikTok is in wezen malware die op kinderen is gericht. Gebruik TikTok niet en laat je vrienden en familie het niet gebruiken.