Op 5 april 1933 tekende de favoriete fascist van de libtards, president Franklin D. Roosevelt, een  bevel dat het privébezit van goud verbood. Om de inbeslagname te rechtvaardigen, gebruikte FDR oorlogs bevoegdheden onder de “Trading with the Enemy Act van 1917”. De wet werd nooit ingetrokken na de Eerste Wereldoorlog (dat heb je met die ‘tijdelijke’ spoed wetten) , dus gebruikte Roosevelt het om een ​​noodsituatie voor de nationale banken te verklaren. Roosevelt eiste dat alle Amerikanen hun goud uiterlijk op 1 mei 1933, binnen minder dan een maand, aan een Federal Reserve Bank moesten afgeven.

Goud was destijds populair dus het bevel van Roosevelt trof VEEL mensen. Iedereen die zich niet aan de regels hield, kreeg tien jaar gevangenisstraf en een boete van $ 10.000.  Wat op dat moment een enorm bedrag was, gelijk aan meerdere jaarsalarissen. En de regering vervolgde ook daadwerkelijk mensen die weigerden hun goud over te dragen. Voor mensen die zich aan het bevel hielden, betaalde de overheid $ 20,67 voor elke ounce goud. Maar toen, kort na de deadline, verhoogde Roosevelt de goudprijs tot $ 35, waarmee hij in feite bijna de helft van de rijkdom van die voormalige goudbezitters stal.

Pas in de jaren zeventig was goudbezit opnieuw legaal. Maar voordat dat gebeurde, ontkoppelde Nixon in 1971 de dollar volledig van de goudstandaard. Gedurende het volgende decennium werden de VS (en een groot deel van de wereld) getroffen door vreselijke stagflatie – een periode van hoge werkloosheid, hoge inflatie, hogere belastingen, hogere schulden en magere economische groei. Gecorrigeerd voor inflatie verloor de Dow Jones Industrial Average in de jaren zeventig bijna de helft van zijn waarde.

En staatsobligaties betaalden slechts 5,5%, terwijl de inflatie piekte op 10%. Dit betekent dat iedereen die in de jaren zeventig obligaties bezat, meer dan 4% per jaar verloor. Hetzelfde gold voor bankrekeningen; spaarders die hun spaargeld op een bankrekening hadden verloren ook geld na correctie voor inflatie. Economen noemen deze voorwaarde ‘negatieve reële rente’, wat betekent dat, na correctie voor inflatie, de rente eigenlijk negatief is. Als uw bank u 1% rente betaalt, maar het inflatiepercentage 3% is, betekent dit dat de koopkracht van uw spaargeld eigenlijk 2% per jaar verliest, d.w.z. het “reële tarief” is 2% NEGATIEF. Toevallig is dit dezelfde situatie waarin we ons vandaag bevinden. Het grootste deel van het afgelopen decennium waren de echte rentetarieven negatief. En daar komt dan ook nog eens vermogensrendementsheffing overheen.  Leuker kunnen we het niet maken. 

Wanneer je gegarandeerd geld verliest heb je geen spaarrekening maar een verdamp rekening.  Goud is een van de activa die over het algemeen erg goed presteert wanneer de reële rente negatief is. Goud heeft een geschiedenis van 5000 jaar waarin het zijn waarde heeft behouden. In de jaren zeventig, toen de reële rente negatief was, hadden beleggers die goud kochten in de loop van het decennium een fors rendement.  En zilver presteerde zelfs beter dan goud en steeg van minder dan $ 2 in 1970 tot meer dan $ 30 aan het einde van 1979.

Goud en zilver zijn de laatste tijd zeer aantrekkelijke investeringen geweest. Dat is niet verwonderlijk, aangezien de geldpersen weer volop aan staan om de klappen die de economie is aangedaan door overbodige lockdowns op te vangen. Als je alleen een hamer hebt dan lijkt alles op een spijker, dus de reflex is altijd om maar geld bij te drukken.  Reden genoeg om wat goud te bezitten. Maar zoals de inbeslagname van FDR aantoont, is het handig om te overwegen om sommige edelmetalen in het buitenland in een veilige jurisdictie aan te houden.

Hier het originele artikel.

Hijseenberg, juli 2020

 

 

19 REACTIES

 1. Maakt niks uit want goud is niks waard als je het moet ruilen tegen een brood als je sterft van de honger. Waarde valt of staat bij diegene die de waarde kan/mag bepalen, dat zijn dezelfde lieden met veel te veel bezit.

 2. Goed artikel. Geeft historisch perspectief. Voor eenieder die denkt dat we in een eindfase zijn beland. Niet zo. Herhaling van zetten. Had het er vorige week nog over. Dat de generaties voor ons net als wij evengoed gemotiveerd konden verkondigen dat ze in een financiele eindtijd zaten. Sluiten van gold window door Nixon, een einde aan millennia lang goud of goud gedekt of indirect gedekt goud geld. Daarna de hele hoge inflatie en rentestanden. Daarna handelstekort van Amerika dat decennia lang aanhield en niet als houdbaar werd verondersteld. Ook een eindtijd overtuiging. En nu met QE. Wederom eindtijd verwachtingen.

  Het advies dat je goud moet kopen onderschrijf ik. Koop het als het kan contant. En je ziet wat er gebeuren kan als je het aangeeft bij de autoriteiten, dus trek wat dit betreft je eigen conclusie

 3. Degene die goud koopt i.p.v. een boerderij is niet voorbereid op het eindspel van (optimale) onafhankelijkheid.

  Kortom, dit artikel gaat uit van de huidige situatie. Jan met de pet heeft er niets aan en de investeerders zijn op de hoogte van dit goudaankoopadvies.

  Na mijn advies van afgelopen week om de faculteit sociale wetenschappen op te heffen kan nu dus ook de economische faculteit gesloten worden. Aan de de faculteit politieke wetenschappen (ahum, wetenschap) maken we geen woord vuil.

  De toekomstige Nederlandse federatie van 355 autonome gemeenten, gaat het onderwijssysteem sowieso hervormen.

  Nederland mijn Vaderland.

  • “Degene die goud koopt i.p.v. een boerderij is niet voorbereid op het eindspel van (optimale) onafhankelijkheid.”

   Je kunt het één doen en het ander niet laten. En voordat je het weet wordt je in dat geval verweten onderdeel uit te maken van de elite, dat dan weer wel.

  • Mijn schoonfamilie waren hereboeren.
   Toen kwam Mao aan de macht…
   Hadden ze die boerderij maar tijdig verkocht en waren ze maar met goud gevlucht!

   • @Scrutinizer.
    Oneens. Argument: de actie hangt af van de situatie. Welnu, we hebben in Nederland te maken met een economische bedreiging. Mijn reactie is daarop toegesneden. Boerderij kopen ipv goud; overleven.

    Uw reactie staat in relatie tot een politieke bedreiging. Dan is goud kopen logisch.

 4. Noodwet Financieel Verkeer ( 25 mei 1978), artikel 26, de bevoegdheid om gouden munten, fijn goud, onbewerkt goud of halffabricaat te vorderen van ingezetenen van Nederland. Op grond van de Coördinatiewet Uitzonderingstoestanden (3 april 1996) en de hierin genoemde afroep van de noodtoestand kan deze noodwet in werking worden gesteld.

 5. Wat heb je aan ‘veilige’ investeringen zoals goud of huis met een ziekmakende en dodelijke spuit in je arm en wetten waar de nazi’s van weleer nog een puntje aan hadden kunnen zuigen!? Het maakt niet uit wat men bedenkt, maar op dit moment en bij een ineenstorting van het monetaire systeem zullen alle bezittingen waardeloos zijn geworden of worden geconfisceerd en zullen mensen uit hun huizen worden gesleept die daar anders over denken. Je zult voorbij de aanstaande machts- en geweldsgolf moeten denken en hoe te overleven in een wereld waarin iedereen verlamd en willoos is en velen uitgeroeid zijn en de macht volledig is overgenomen door heel zieke geesten in schaapskleren die het werk van god en bijbel doen.

  • In verband met reeds bestaande nieuwe wetgeving, waar ik eerder op werd gewezen, zal ik de grenzen van het machtige zionisme of (pseudo) Judaïsme daarbij niet opzoeken om te voorkomen dat waarheden tegen leugens worden gebruikt.

   Als het vrije woord tot verboden gebied is verklaard, hoe denkt men dan zal het recht op vrije bezit vergaan?

   • ….verder is het heel eenvoudig: we zitten in de dodencel en zijn in afwachting van een aanstaande massa-executie.

    Het is afwachten in de dodencel en hopen op goddelijke genade en meegaan in het schaakspel in een tactisch buigen en/of barsten spel of het is bruut uit het systeem stappen, poen van bank halen alles verkopen en in een vliegtuig stappen zolang het nog kan en je heil zoeken ver in oerwouden of steppen en onbewoond gebied, ergens ver van de ‘geciviliseerde’ wereld. Dat betekent proberen de waanzin te doorstaan totdat de wolven in schaapskleren ten ondergaan aan hun eigen succes, in een tijdspanne van misschien 5 tot 10 jaar ergens zien te overleven in de wildernis.

  • Vergeet de massa; denk in termen van kritische massa. De kudde volgt altijd. Zorg ervoor dat ze u volgen, althans in het geval dat u het systeem wilt hervormen.

   • @Voight-Kampff

    Dank voor het advies, het is als strategische actie in een schaakspel waarin een aantal zetten vooruit wordt gedacht (volgens een wijs persoon).

    Heldere adviezen, zal erover nadenken hoe concreet uit te voeren.

 6. We hebben wat mij betreft oorlog middels starten van burgerlijke ongehoorzaamheid nodig (noem het wakker worden) een heldere en krachtig weiger-de-whole-shebang revolte en laat de boel de boel en bepaal niet mijn leven(sstijl), mijn gezondheid, mijn ziekte, mijn denken, mijn zaken en of ik uiteindelijk wel of niet risico’s neem is mijn zaak en mijn verantwoordelijkheid en zijn we anders ook niet verloren als we het toelaten dat zogenaamde machten kunnen doen wat ze willen en is het beter vol de kont tegen de krib te gooien. Hopeloze gedachte? Zal moeilijk gaan? Want wie gaat los die nu nog in een redelijke comfortabele positie zit, geen honger, geen dorst en ellende heeft? Al roepende in de woestijn zullen de wakkeren zijn, zelfs de kritische massa krijgt niets van de grond getild en slaat de weegschaal telkens door naar de kant waar het meeste gewicht ligt, nml bij die van de gewillige kudde.

  Uit de 2014(??) doos.

  Investigative journalist Harry Vox warns against coming lockdowns & quarantines…in 2014
  https://m.youtube.com/watch?v=zpB_GqAfro4&feature=youtu.be

  Deadly Shots And Third Strand DNA.
  https://m.youtube.com/watch?v=XOuVWHEFyM4

  • Tja, de mensheid wordt middels vaccinatie gemuteerd tot androids.

   We zijn gewaarschuwd met de naam van ons smartphone operating system !

   Een paar clowns hier vonden mijn nick kinderachtig. Nu lachen ze niet meer !!

   Video’s uit 2014; schokkend !!

  • I am sorry Cassandra.

   The god Apollo fell in love with Cassanra and gave her the ability to predict the future.
   Cassandra tried to warn the Trojans about Troja’s destruction, the Trojan horse and her own death.
   But they are not belive her!

   “Cassandra’s syndrome” is still a term used about future predictions that are not believed but, after later reflection, turns out to be true. This means a tendency among people not to believe in bad news, usually through denial

   Abba: https://www.youtube.com/watch?v=Os_bSwg02J4

  • uiteindelijk is het jouw eigen wil en keuze, waarbij je de gevolgen ervan draagt. Wachten op
   eenheid, verzameling, eens gelijkheid kun je vergeten. Jij zelf doet wat je nodig acht.
   Ik ga voor mijn vrijheid in die zin, dat ik vacc weiger, permanente 1,5 nonsens weiger en nog wat
   vrijheid nemende maatregelen. Daarvoor vecht ik letterlijk, mijn keuze en daar gevolgen van ben ik
   mij van bewust. Het zal zo zijn.

Comments are closed.